HSV in Youversion

Herziene Statenvertaling in de Bijbel app

2 min leestijd

Goed nieuws voor de liefhebbers van de Bijbel: vanaf vandaag is de Herziene Statenvertaling (HSV) gratis beschikbaar in de meest gebruikte Bijbel app ter wereld. Het is het betere nieuws nadat het Nederlands Bijbelgenootschap (als enige bijbelgenootschap ter wereld) besloot om zijn belangrijkste vertalingen te verwijderen uit deze app. Over die stap is eerder al genoeg gezegd, dus dat herhaal ik niet. Feit was wel dat voor veel mensen die online iets met de Bijbel wilden doen en daarbij graag verwijzen naar bijbelteksten een belangrijke bron waren kwijtgeraakt. Er kon ook worden gekozen voor bijvoorbeeld Het Boek vertaling of de Basisbijbel, maar dat zijn wat lastigere vertalingen (het zijn geen letterlijke vertalingen, maar geparafraseerde vertalingen) voor studie bijvoorbeeld. Vanaf vandaag kan je dus weer prima doorverwijzen naar een degelijke en toch eigentijdse vertaling op een open platform!

Offline èn verwijsteksten

De HSV is trouwens ook beschikbaar voor offline gebruik. Je kunt de bijbel dus downloaden in je app en je hebt geen internetverbinding nodig om de Bijbel te lezen. Mooi nieuws. Verder werkt het ook samen met alle leesplannen. Daarbij zijn alle klassieke verwijsteksten die in de HSV zijn meegegeven, ook te raadplegen in de app. Ik kan me voorstellen dat deze stap een goede is voor kerken en jeugdgroepen die zoeken naar een goede vertaling die ook geschikt is om studie mee te doen, maar daarnaast ook leesbaar blijft.

Lees HSV Online

Je kunt natuurlijk ook de Herziene Statenvertaling gewoon in de browser lezen. Ga naar bible.com en kies de juiste vertaling onder Nederlands. Heb je een account in je app, dan kun je ook gewoon in de browser verder met je leesplannen en eigen highlights.

Ook op de website van de HSV zelf kun je de tekst raadplegen.

Voorkeursvertaling

De in 2010 verschenen Herziene Statenvertaling is een herziening van de aloude Statenvertaling uit 1637 en kwam in dezelfde tijd als de Nieuwe Bijbelvertaling (van het Bijbelgenootschap) uit. De HSV lijkt een trouwe basis te hebben voor steeds meer lezers en in steeds meer kerken lijkt dit de voorkeursvertaling te zijn van de Bijbel in het liturgische en persoonlijke gebruik.

Het is misschien een duwtje naar de richting van de HSV voor kerken die nog twijfelen. Je bent dan niet afhankelijk van eigen fabrikaten van het Bijbelgenootschap, maar kan aansluiten bij het enorme netwerk van YouVersion, inclusief alle vernieuwingen waar ze in investeren, zoals in interactieve leesplannen. De YouVersion app is zonder twijfel de belangrijkste tool geworden voor de bevordering van het lezen van de Bijbel wereldwijd.

DOWNLOAD Bible app voor je smartphone »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hans
Hans
6 jaren geleden

Hé Wouter, heb je dit artikel helemaal zelf geschreven? Het leest als één grote promotieactie voor HSV en YouVersion, zonder enige nuancering. Dat ben ik van jou niet gewend. Heb je gelezen over de privacy-problemen van YouVersion in ‘De Nieuwe Koers’ en in het Nederlands Dagblad? Wat is je mening over de kritiek op de HSV, zoals bijv. te lezen op wikipedia?