stof weggeblazen

Je bent helemaal niet zo belangrijk

3 min leestijd

Het is een mantra in de maatschappij dat je je dromen moet navolgen. En dat het ook zin heeft. Je kan iets bereiken! Jij kan succesvol zijn. Want je bent immers de moeite waard.

Je bent waardevol

Het is trouwens ook een van de kernboodschappen van veel gelovigen waarmee ze anderen willen bemoedigen of overhalen: ‘Je bent waardevol! God heeft alles voor je over en laat je delen in zijn majesteit,’ dat soort uitspraken. Ze klinken soms prachtig, soms een beetje apart. Het is net wat je smaak is. Kijk, nu ligt er ook een tijd achter ons waarin het sowieso not done was om zo positief over jezelf te zijn. Velen zullen dit herkennen als die calvinistische inslag. ‘Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’ en  ‘je moet maar dankbaar zijn voor wat je kan en wat je hebt bereikt’. Nee, positief over jezelf, velen zijn daar niet echt mee opgegroeid.

Grofstoffelijk uit verband gehaald

De vraag die ik me wel steeds meer wil stellen is of deze positivo-geluiden dan de oplossing zijn. ‘Je bent geweldig’ en ‘God heeft grootse plannen voor je’. Daarbij worden een paar prachtige teksten als tegeltjeswijsheden uit de kast getrokken. Jeremia 29 vers 11 wel als meest populaire tekst: ‘Mijn plan met jullie staat vast – spreekt de HEER. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: ik zal je een hoopvolle toekomst geven.’ Dus, zo is de redenering, God wil het beste voor je. Je toekomst ziet er goed uit! Nog afgezien van het feit dat deze bijbeltekst grofstoffelijk uit zijn verband wordt getrokken waarbij allerlei eeuwige conclusies uit een zin worden gehaald, klopt het wel dat ieders toekomst er zonnig en feestelijk uitziet?

Je stelt niets voor

Maar stel je nu eens voor hè, dat ik gewoon helemaal niet belangrijk ben. De oude boeken hebben het over de wereld als een stofje op de weegschaal (Jesaja 40:15). We zijn als een zucht die opgaat in de wind. Een bloem op het veld die vandaag er prachtig kan bijstaan maar morgen is verdwenen. Dit is een andere wijsheid die misschien minder aantrekkelijk is dan de worst die je wordt voorgehouden met de boodschap dat je ertoe doet, dat jij ook succesvol kunt zijn.

Het is denk ik tijd dat we ook weer worden geleerd dat we maar weinig voorstellen, dat we slechts een miniem onderdeel zijn van een grote massa. Dit moet je je vooral niet negatief of depressief voorstellen, want het is oké om weinig voor te stellen en niet bijzonder te zijn. Het is verfrissend om jezelf in de spiegel te bekijken en tevreden te zijn met dat jij gewoon jij bent en dat het ook niet meer hoeft te zijn.

Nee, niet bijzonder

Zo, dat is er eindelijk eens uit.

IK

BEN

NIET

BIJZONDER

Zeg het ook gewoon eens rustig hardop. Heel verfrissend. De ene dag kan ik wat voorstellen. De volgende dag kan het allemaal vervlogen zijn. Daar vrede mee hebben, daar tevreden mee zijn, dat is denk ik wat ik meer moet leren. Dat ik maar weinig voorstel en dat dat helemaal oké is. Wat een heerlijkheid als ik er zo over nadenk.

PS: ja natuurlijk is er ook het perspectief dat je ook belangrijk bent, bijzonder en uniek. Maar daar is al zoveel over gezegd, dat een artikeltje als deze niet genoeg zal zijn om een beetje tegenwicht te bieden tegen al die andere gedachten.

6 reacties

 1. Ruud van delft op 06-09-2018 om 08:41

  Ik moet sterk denken aan één van de vijf wegen van Thomas van Aquino. De derde weg, van hem, gaat over het feit dat we contingent zijn. Wij hoeven niet te bestaan. Als je een bij uit de voedselketen weghaalt is dat te merken omdat hij een rol speelt in de natuur. Haal de mens weg en er gebeurd vrijwel niets. Van Aquino redeneert dan vervolgens, als wij er niet hoeven te zijn, waarom zijn we er dan. De oorzaak en gevolg van de bij en de overige natuurverschijnselen zijn zaken waar we buiten staan. Dus moet de oorzaak voor het bestaan van de mens elders worden gevonden. Dus God, redeneert hij verder, is Degene die een andere oorzaak en gevolg in gedachten heeft voor de mens. Vanuit de natuur bezien zijn we niet zoveel maar vanuit God gezien zijn we de kroon op de schepping.

 2. mark op 25-07-2018 om 09:07

  Als je werkelijk inziet hoe onbelangrijk je bent, wil je niet anders meer.

 3. Conny op 09-07-2018 om 15:52

  Kan het niet beide? Je bent een kind van God, geliefd, Hij heeft jouw geluk voor ogen. Dat wij geluk koppelen aan carrière en bezit is een kronkel die in ons hoofd zit. Je hebt niet veel nodig om gelukkig te zijn. Je mag je droom leven, maar hoeft er ook niet al te zwaar aan te tillen, want wat stel je nou helemaal voor in het grote geheel? Het maakt allemaal niet zo heel veel uit, al maken veel waterdruppels wel een rivier.

 4. Henny Keur op 09-07-2018 om 14:24

  Er zitten twee kanten aan dat waardevol. In deze tijd zijn er veel mensen die zichzelf heel waardevol vinden, maar ook zijn er veel mensen die zichzelf waardeloos vinden. Wat is waar? Welnu, van uit de Bijbel, gods Woord dus, is ieder mens waardevol, want uit liefde voor de mens heeft God zijn Zoon gegeven en geofferd, opdat een ieder die gelooft, een kind van God kan worden. Echter God haat de zonde en biedt daarom aan ieder mens de mogelijkheid om de nieuwe natuur, verkregen door wedergeboorte, aan te nemen. Dan wordt je door God in Christus gezien.
  Wij moeten onze oude mens geestelijk afleggen en de nieuwe geestelijk aandoen. Wij zijn dan geestelijke mensen en weten: niet meer ik, maar Christus in mij.
  Vanuit die positie mogen we de ander dus waardevol achten, ja zelfs meer dan ons zelf.
  In de wereld is er geen plaats voor God, laat staan, dat Hij ons zou besturen en leiden. Daar geldt de regel van de sterkste en die is waardevol en zwaksten zijn waardeloos.
  Dus bij bemoediging van de ander gaat het er niet om wat ik vind, maar God. Dan pas kun je ook accepteren, dat ik minder moet worden en Hij meer.
  Het artikel toepassen, zonder God daarin te betrekken, is tamelijk zinloos, maar levend gemaakt door Jezus, is het besef om waardevol bevonden te zijn, buitengewoon

 5. Ronald op 09-07-2018 om 09:08

  Heerlijk relativerend… En dat is ook weer een beetje overdreven. Inderdaad: niet bijzonder, maar wel geliefd. En om het eens met Henri Nouwen te zeggen: niet om wat je doet, niet om wat anderen van je zeggen en niet om wat je bezit. Ik zou er aan willen toevoegen: niet omdat je dromen uitkomen, je verwachtingen worden vervuld hier en nu en niet omdat je zo bijzonder bent dat alles om jou draait. Kan ik goed mee leven.

 6. Simon op 08-07-2018 om 21:44

  Goed verhaal, kan me er wel in vinden.

  Komt er ook meteen weer de vraag in me op hoe belangrijk zijn we als individu voor God? Of is God wellicht alleen geïnteresseerd in het grote plaatje en is het incidenteel communiceren met en bijsturen van individuen alleen maar aan de orde als dat het hogere doel dient?

Laat een reactie achter