radiotherapie
3 min leestijd

Na de middelbare school heb ik een opleiding gedaan voor radiotherapeutisch laborant. Soms denk ik wel eens, waarom zou ik niet terug gaan, want het is echt een mooi beroep dat zowel technisch geavanceerd is en dat tegelijkertijd veel sociale vaardigheden van je vraagt. Het is mooi werk om kankerpatiënten te behandelen met radioactieve straling. Bij een deel draag je bij aan de genezing van kanker, bij een ander deel draag je bij aan het sterk verbeteren van de kwaliteit van leven. Verbazingwekkend is het bijvoorbeeld als mensen die met uitzaaiingen in hun rug komen, geen stap meer kunnen verzetten, en die na een paar dagen lopend de deur uitgaan, omdat de behandeling daarbij helpt. Helaas is het wel zo dat met uitzaaiingen genezing eigenlijk geen doel meer kan zijn van de behandeling, maar het is een wonder. Duizenden mensen heb ik voorbij zien komen in de jaren dat ik in verschillende ziekenhuizen heb gewerkt. De dood is een realiteit, genezing ook.

Charismatisch circus

In de afgelopen paar jaar is op deze website regelmatig gepubliceerd over genezingsdiensten en het hele charismatische circus. En dat blijft een hot-topic op de website en dagelijks lezen mensen de artikelen. Vooral de verhalen van Annemieke Bosman blijven indringend. Heel erg heb ik niet de behoefte om me weer in het debat te mengen. Maar soms knaagt het wel, die gedachten die maar mensen blijven hebben waardoor er vreemde en soms onverantwoorde keuzes worden gemaakt zoals het besluiten om maar niet te behandelen ‘omdat God door gebed zal gaan genezen’.

Eerder schreef ik ‘de perfecte genezingsshow‘.

Zoveel genezingen door gebed zijn aangetoond

Honderdduizenden mensen zijn vol geloof, hoop en vertrouwen naar genezingsdiensten en miraculeuze wonderplekken gegaan zoals Lourdes. In 160 jaar zijn er, ondanks de vele pelgrims en alle gebeden, 70 mensen genezen in Lourdes (bron). Ik vind het prima om te vertrouwen op God, maar een beetje realiteitszin mag er ook zijn. Beweringen van predikers en gelovigen mogen wat dat betreft een beetje terughoudend zijn.

God en het kwaad

Hoe het nu zit met God en het kwaad, dat blijft een lastige. Maar het is dan ook de oudste vraag waar maar geen antwoord op te vinden is: als er een goede God is, hoe kan het dan dat er kwaad bestaat. Niet zozeer de dingen die we elkaar aandoen, maar die dingen waar je geen controle over hebt, zoals het krijgen van kanker. De conclusie trekken dat er dan maar geen God kan bestaan, die gaat dan wel erg snel, maar is ook wel een begrijpelijke. Een eenvoudig antwoord is gewoonweg niet te geven op de vraag naar het bestaan van het kwaad en het bestaan van God. Wellicht een goed ingewikkeld antwoord ook niet.

De wil om te leven

In de tussentijd ben ik blij met voortschrijdend inzicht in de medische sector waardoor veel minder ziekten fataal zijn geworden. Iedere nieuwe generatie bouwt door op alle kennis en inzichten van de vorige generaties. Ongelofelijk waar de mens toe in staat is. Zou het zomaar kunnen zijn dat de schepper erachter zit, die de honger naar meer kennis en de wil om te leven in de blauwdruk van de mens getekend?

PS: reageren mag altijd. Hier op de website, maar je mag natuurlijk ook een persoonlijk berichtje sturen.

15 reacties

 1. Anonieme inspiratie op 10-02-2019 om 19:22

  Laten we de band tussen God en zijn schepping, tussen God en de geschiedenis, niet doorknippen. God is zowel transcendent als immanent. Wat zal er van de schepping overblijven als God ophoudt met bestaan (ware dat mogelijk)? Zullen natuurwetten dan nog rustig doordraaien totdat het heelal koud zal worden en de hemellichten uitdoven? Is er zoiets als een autonome ‘gewone’ natuur? Als God geneest, handelt hij dan tegen het geschapene in, tegen zijn natuurwetten? Waarom zou iets pas een wonder heten als het onverklaarbaar is? Hoe vaak handelt God zonder middel, zonder heilige, zonder engel?

 2. Ant op 03-09-2018 om 21:42

  Dat zie je heel erg goed!

 3. Bert Loonstra op 29-08-2018 om 10:08

  Beste Wouter, het ligt er maar aan welke kant je op kijkt in kerkelijk Nederland en nog breder in de wereldkerk. En waarom vind je dat verlenging van benen en genezing van rugpijn niet bij echte genezingen gerekend kunnen worden?
  Overigens is niet het concrete resultaat doorslaggevend maar de waarheid van Gods Woord. Al zou ik maar 1% van alle mensen voor wie ik gebeden heb, zien genezen, dan geloof ik nog steeds dat Gods Woord 100% de waarheid is, of het nu gaat over onze verlossing of over onze genezing. We wandelen toch door geloof en niet door aanschouwen?

  • Wouter van der Toorn op 29-08-2018 om 12:22

   Beste Bert, kan je me dan uitleggen wat je bedoelt: ‘de waarheid van Gods woord’. Het klinkt wellicht logisch, maar ondanks dat ik (deels) in de bubbel zit, snap ik hem niet echt.  • Jesús Álvarez op 14-11-2018 om 13:56

   CIRCUS?
   Menige keren zijn mijn ogen volgelopen met tranen bij het aanzien van een gebedsdienst en dat waren geen gelukstranen. Nee, tranen van intens verdriet waren het. Bij het aanzien van de manipulatief gedrag /gebed van menige “gebedsgenezers”.
   Misschien dat Bert Looman het volgende bekent voorkomt.
   Als iemand niet geneest wat dan!
   Dan licht het waarschijnlijk aan de zieke.

   Zij of hij geloofd niet voldoende?
   Er is nog zonde in hem/haar?
   Zij of hij rookt nog steeds. Zonde is dat, je lichaam is de woning van de H. G.?
   De zonden van je voorouders kunnen de genezing belemmeren?
   Misschien is ooit een vloek over hem/haar familie uitgesproken?
   Misschien heeft zij/hij nog niet iedereen vergeven?
   Misschien is zij/hij wel bezeten met één of ander geest?
   Zo kan ik nog wel even doorgaan……..

   Misschien is de gebedsgenezer diegene die te weinig geloofd, volgens Jacobus 5:15?
   Daar heb ik nooit wat over gehoord.

   Dit zijn allemaal punten waarmee je de zieke zieker maakt. Schuldgevoelens praten ze hun aan, een hoop verdriet doen ze hun daarmee aan. Heeft dat nog iets met de liefde van Jezus te maken? Ik dacht dat we de handen en voeten van Hem hoorden te zijn.
   Liefde, barmhartigheid, vergeving……

   Ik geloof werkelijk dat Jezus huilt bij het aanzien van deze wereldwijde circus! 4. Jan Hartman op 28-08-2018 om 20:37

  Beste Wouter, je artikel vindt ik gewoon heel eerlijk. Ik ben de Here God gewoon dankbaar dat Hij artsen wijsheid, verstand heeft gegeven om bv medicatie te ontdekken en dat toe te dienen, anders had ik nu jou geen reactie kunnen geven. De reactie van Bert, ach ik ben bijna van het geloof in mijn Heer en Heiland afgevallen, door o.a zijn charm, opmerking. Ik ben door het Volbrachte werk van de Here Jezus genezen van de zonde macht! die leidt tot de dood!

 5. Aart Stolk op 28-08-2018 om 18:30

  Beste Wouter, Volgens mij is het eenvoudig zo dat God de wetenschap gegeven heeft of de wetenschap dat zelf wil erkennen of niet. Hij geeft mensen het verstand om te studeren en zaken te ontdekken en te groeien in kennis van bv. het menselijk lichaam en daar behandelingen/medicijnen voor te ontwikkelen. Dus in principe zijn alle genezingen van zijn hand. Of je het wil geloven of niet.

 6. JanRené Dircks op 28-08-2018 om 13:28

  Hello Wouter,
  Ik heb net een MRI scan ondergaan. Zoals jij als radiolaborant vermoedelijk weet is Dr. Raymond Damadian, uitvinder van MRI, ook openlijk creationist. Men heeft hem bij de toekenning van de Nobel prijs 2003 voor medicijnen niet willen opnemen, vermoedelijk om dat men daardoor het “verfoeilijke en verkeerde creationistische gedachtegoed” enige geloofwaardigheid zou kunnen toedichten! Zo ver gaat de seculiere my bij het onderdrukken van waarheid!

  Ik heb geen enkele moeite om mij in en met gebed onder medische behandeling, Gods liefdevolle gift aan de wereld, te stellen.
  Ik heb tegen mijn oncoloog wel de opmerking gemaakt: Het is mij een volslagen raadsel, dat u, die dagelijks omgaat met het lichaam, niet wenst te zien, dat zoiets formidabels nooit uit niets ontstaan, laat staan zich daarna vanzelf ontwikkeld KAN hebben!
  Maar als u dat simpele feit al ontkent, waarom zou ik dan bij u onder controle blijven na mijn operatie voor Grawith tumor, nierkanker? welke andere simpele feiten wenst u niet te zien!
  Waarom bent u bijvoorbeeld eigenlijk geen Christen, de meest logische verklaring voor onze realiteit!

  • Wouter van der Toorn op 29-08-2018 om 12:25

   JanRené, mag ik eerlijk zijn? Ja, dat mag ik. Je betoog klinkt niet echt overtuigend… Het ding over de uitvinder van de MRI, dat is denk ik zo, maar wat is het punt? Er zijn genoeg goed onderbouwde redenen om te kunnen beweren dat iets formidabels als wat wij zijn kan zijn ontstaan uit ‘niets’. Als je daar niet begrip voor kunt opbrengen en dat op waarde kan schatten, dan is het lastig om in gesprek te gaan. Dat er een God is, dat is een goede verklaring voor de realiteit (maar er zitten ook randjes aan). Maar het zou zomaar kunnen zijn dat er geen God is. Geen van beide gedachten zijn zomaar als belachelijk weg te zetten. 7. José Westerhof op 27-08-2018 om 13:35

  Beste Wouter, ik begrijp je helemaal wat je bedoeld. Maar hoe dat zit dat met genezing zoals Jezus ons heeft voorgedaan, ook dat is een opdracht ” genees de zieken” ik snap er soms niets van maar wil me er toch aan vast houden. Hoe kan het dat in landen b.v. Sri Lanka mensen wel genezen. Ik kan mij wel vinden in wat Bert Loonstra schrijft.

  • Wouter van der Toorn op 29-08-2018 om 12:28

   Dat is nu een goede vraag. Waarom stappen gebedsgenezers niet het ziekenhuis in en waarom winnen profeten en helderzienden niet de loterij? En dat ‘genees de zieken’ is echt ongelofelijk overdreven. Het is een kanttekening, terwijl thema’s als nederigheid, zelfopoffering, zorg voor de armen, wezen en weduwen, zelfverloochening, dienstbaarheid, vergeven en liefhebben overduidelijk tot de hoofdthema’s van zijn boodschap horen. En het feit dat er maar weinig mensen daadwerkelijk genezen (behalve wellicht in verweggistan, maar daar zijn dan ook geen mensen bij die het kunnen weerleggen), dat moet in zichzelf in ieder geval tot nadenken stemmen. 8. Sebo Hilberts op 27-08-2018 om 11:05

  Toch maar eens reageren, dacht ik.
  Met mijn huidaandoening leef ik al 56 jaar. Ik kwam enkele jaren terug in een charismatische gemeente terecht, waar de voorganger ‘geloof’ predikte.
  Hij had als pilaar Markus 11:22-24: ”..geloof dat het je gegeven is en het zal je gegeven worden…”
  Deze voorganger kwam met een ouderling mij zalven en voor mij bidden.
  Echter…ik genas niet.
  Wat nu?
  Had ik niet genoeg geloof? Stond iets de genezing in de weg?
  Afijn, van de bewuste ouderling hoorden wij toen…met opgestoken heen en weergaande wijsvinger: ”De Heer KAN en WIL je genezen, he?!”, alsof ik iets heel vreselijks fout gedaan had….

 9. Bert Loonstra op 26-08-2018 om 16:59

  Het is logisch dat er meer mensen genezen worden door medische behandelingen dan door gebed. De medische wetenschap gaat vooruit en het geloof in Jezus’ volbrachte werk is onder christenen een nog nauwelijks ontdekte realiteit. De grondslag van dit manco is het tekortschietende onderwijs uit Gods Woord over onze identiteit in Christus.
  Wij als Christenen mogen ontdekken dat we met Jezus’ autoriteit toegerust zijn en dat de Heilige Geest door ons net zo wil werken als door onze Meester. Hij is na 2000 jaar nog niets veranderd, en Hij heeft Zijn gezag aan ons gegeven zodat wij doeltreffend met Hem kunnen samenwerken. Als we dit gaan beseffen en toepassen, is de vraag waarom God ‘ het lijden toelaat’ al gauw geen issue meer.

  • Wouter van der Toorn op 26-08-2018 om 17:17

   Beste Bert, dus je redenering is als volgt: als christenen maar meer geloven dat ze precies hetzelfde kunnen doen als Jezus, dan zou het wel anders zijn? Als dat zo zou zijn, dan is het wel heeeeeeeeeel erg mager toch? Aangezien er maar bitter weinig echte en serieuze genezingen te zien zijn (dus dan heb ik het niet over pijn in de rug, verlenging van benen, waterwratten en dat soort dingen). De realiteit is nu, al 2000 jaar, toch nog steeds zo dat er maar heel erg weinig (verwaarloosbaar) genezingen ‘in Jezus naam’ zijn gezien. Of zie ik het verkeerd?  • Alvarez op 05-11-2018 om 00:34

   De charismatische circus komt niet van God maar uit de Bijbel.Laat een reactie achter