radiotherapie

Gebed? Er zijn meer mensen genezen door goede behandeling.

3 min leestijd

Na de middelbare school heb ik een opleiding gedaan voor radiotherapeutisch laborant. Soms denk ik wel eens, waarom zou ik niet terug gaan, want het is echt een mooi beroep dat zowel technisch geavanceerd is en dat tegelijkertijd veel sociale vaardigheden van je vraagt. Het is mooi werk om kankerpatiënten te behandelen met radioactieve straling. Bij een deel draag je bij aan de genezing van kanker, bij een ander deel draag je bij aan het sterk verbeteren van de kwaliteit van leven. Verbazingwekkend is het bijvoorbeeld als mensen die met uitzaaiingen in hun rug komen, geen stap meer kunnen verzetten, en die na een paar dagen lopend de deur uitgaan, omdat de behandeling daarbij helpt. Helaas is het wel zo dat met uitzaaiingen genezing eigenlijk geen doel meer kan zijn van de behandeling, maar het is een wonder. Duizenden mensen heb ik voorbij zien komen in de jaren dat ik in verschillende ziekenhuizen heb gewerkt. De dood is een realiteit, genezing ook.

Charismatisch circus

In de afgelopen paar jaar is op deze website regelmatig gepubliceerd over genezingsdiensten en het hele charismatische circus. En dat blijft een hot-topic op de website en dagelijks lezen mensen de artikelen. Vooral de verhalen van Annemieke Bosman blijven indringend. Heel erg heb ik niet de behoefte om me weer in het debat te mengen. Maar soms knaagt het wel, die gedachten die maar mensen blijven hebben waardoor er vreemde en soms onverantwoorde keuzes worden gemaakt zoals het besluiten om maar niet te behandelen ‘omdat God door gebed zal gaan genezen’.

Eerder schreef ik ‘de perfecte genezingsshow‘.

Zoveel genezingen door gebed zijn aangetoond

Honderdduizenden mensen zijn vol geloof, hoop en vertrouwen naar genezingsdiensten en miraculeuze wonderplekken gegaan zoals Lourdes. In 160 jaar zijn er, ondanks de vele pelgrims en alle gebeden, 70 mensen genezen in Lourdes (bron). Ik vind het prima om te vertrouwen op God, maar een beetje realiteitszin mag er ook zijn. Beweringen van predikers en gelovigen mogen wat dat betreft een beetje terughoudend zijn.

God en het kwaad

Hoe het nu zit met God en het kwaad, dat blijft een lastige. Maar het is dan ook de oudste vraag waar maar geen antwoord op te vinden is: als er een goede God is, hoe kan het dan dat er kwaad bestaat. Niet zozeer de dingen die we elkaar aandoen, maar die dingen waar je geen controle over hebt, zoals het krijgen van kanker. De conclusie trekken dat er dan maar geen God kan bestaan, die gaat dan wel erg snel, maar is ook wel een begrijpelijke. Een eenvoudig antwoord is gewoonweg niet te geven op de vraag naar het bestaan van het kwaad en het bestaan van God. Wellicht een goed ingewikkeld antwoord ook niet.

De wil om te leven

In de tussentijd ben ik blij met voortschrijdend inzicht in de medische sector waardoor veel minder ziekten fataal zijn geworden. Iedere nieuwe generatie bouwt door op alle kennis en inzichten van de vorige generaties. Ongelofelijk waar de mens toe in staat is. Zou het zomaar kunnen zijn dat de schepper erachter zit, die de honger naar meer kennis en de wil om te leven in de blauwdruk van de mens getekend?

PS: reageren mag altijd. Hier op de website, maar je mag natuurlijk ook een persoonlijk berichtje sturen.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

Abonneer
Laat het weten als er
guest

15 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anonieme inspiratie
Anonieme inspiratie
5 jaren geleden

Laten we de band tussen God en zijn schepping, tussen God en de geschiedenis, niet doorknippen. God is zowel transcendent als immanent. Wat zal er van de schepping overblijven als God ophoudt met bestaan (ware dat mogelijk)? Zullen natuurwetten dan nog rustig doordraaien totdat het heelal koud zal worden en de hemellichten uitdoven? Is er zoiets als een autonome ‘gewone’ natuur? Als God geneest, handelt hij dan tegen het geschapene in, tegen zijn natuurwetten? Waarom… Lees verder »

Ant
Ant
5 jaren geleden

Dat zie je heel erg goed!

Bert Loonstra
Bert Loonstra
5 jaren geleden

Beste Wouter, het ligt er maar aan welke kant je op kijkt in kerkelijk Nederland en nog breder in de wereldkerk. En waarom vind je dat verlenging van benen en genezing van rugpijn niet bij echte genezingen gerekend kunnen worden? Overigens is niet het concrete resultaat doorslaggevend maar de waarheid van Gods Woord. Al zou ik maar 1% van alle mensen voor wie ik gebeden heb, zien genezen, dan geloof ik nog steeds dat Gods… Lees verder »

Jesús Álvarez
Jesús Álvarez
Antwoord aan  Bert Loonstra
5 jaren geleden

CIRCUS? Menige keren zijn mijn ogen volgelopen met tranen bij het aanzien van een gebedsdienst en dat waren geen gelukstranen. Nee, tranen van intens verdriet waren het. Bij het aanzien van de manipulatief gedrag /gebed van menige “gebedsgenezers”. Misschien dat Bert Looman het volgende bekent voorkomt. Als iemand niet geneest wat dan! Dan licht het waarschijnlijk aan de zieke. Zij of hij geloofd niet voldoende? Er is nog zonde in hem/haar? Zij of hij rookt… Lees verder »

Jan Hartman
Jan Hartman
5 jaren geleden

Beste Wouter, je artikel vindt ik gewoon heel eerlijk. Ik ben de Here God gewoon dankbaar dat Hij artsen wijsheid, verstand heeft gegeven om bv medicatie te ontdekken en dat toe te dienen, anders had ik nu jou geen reactie kunnen geven. De reactie van Bert, ach ik ben bijna van het geloof in mijn Heer en Heiland afgevallen, door o.a zijn charm, opmerking. Ik ben door het Volbrachte werk van de Here Jezus genezen… Lees verder »

Aart Stolk
Aart Stolk
5 jaren geleden

Beste Wouter, Volgens mij is het eenvoudig zo dat God de wetenschap gegeven heeft of de wetenschap dat zelf wil erkennen of niet. Hij geeft mensen het verstand om te studeren en zaken te ontdekken en te groeien in kennis van bv. het menselijk lichaam en daar behandelingen/medicijnen voor te ontwikkelen. Dus in principe zijn alle genezingen van zijn hand. Of je het wil geloven of niet.

JanRené Dircks
JanRené Dircks
5 jaren geleden

Hello Wouter, Ik heb net een MRI scan ondergaan. Zoals jij als radiolaborant vermoedelijk weet is Dr. Raymond Damadian, uitvinder van MRI, ook openlijk creationist. Men heeft hem bij de toekenning van de Nobel prijs 2003 voor medicijnen niet willen opnemen, vermoedelijk om dat men daardoor het “verfoeilijke en verkeerde creationistische gedachtegoed” enige geloofwaardigheid zou kunnen toedichten! Zo ver gaat de seculiere my bij het onderdrukken van waarheid! Ik heb geen enkele moeite om mij… Lees verder »

José Westerhof
José Westerhof
5 jaren geleden

Beste Wouter, ik begrijp je helemaal wat je bedoeld. Maar hoe dat zit dat met genezing zoals Jezus ons heeft voorgedaan, ook dat is een opdracht ” genees de zieken” ik snap er soms niets van maar wil me er toch aan vast houden. Hoe kan het dat in landen b.v. Sri Lanka mensen wel genezen. Ik kan mij wel vinden in wat Bert Loonstra schrijft.

Sebo Hilberts
Sebo Hilberts
5 jaren geleden

Toch maar eens reageren, dacht ik. Met mijn huidaandoening leef ik al 56 jaar. Ik kwam enkele jaren terug in een charismatische gemeente terecht, waar de voorganger ‘geloof’ predikte. Hij had als pilaar Markus 11:22-24: ”..geloof dat het je gegeven is en het zal je gegeven worden…” Deze voorganger kwam met een ouderling mij zalven en voor mij bidden. Echter…ik genas niet. Wat nu? Had ik niet genoeg geloof? Stond iets de genezing in de… Lees verder »

Bert Loonstra
Bert Loonstra
5 jaren geleden

Het is logisch dat er meer mensen genezen worden door medische behandelingen dan door gebed. De medische wetenschap gaat vooruit en het geloof in Jezus’ volbrachte werk is onder christenen een nog nauwelijks ontdekte realiteit. De grondslag van dit manco is het tekortschietende onderwijs uit Gods Woord over onze identiteit in Christus. Wij als Christenen mogen ontdekken dat we met Jezus’ autoriteit toegerust zijn en dat de Heilige Geest door ons net zo wil werken… Lees verder »

Alvarez
Alvarez
Antwoord aan  Bert Loonstra
5 jaren geleden

De charismatische circus komt niet van God maar uit de Bijbel.