Fr Makarios Marouda Athos

Korte film uit Marouda

2 min leestijd

Er liggen mooie herinneringen op Marouda, een kloostercel op de berg Athos. En iedere keer denk ik: wanneer heb ik weer de gelegenheid om er terug heen te gaan? Mijn ontmoeting met Fr. Makarios, een van de monniken hier, heeft bijzonder veel impact gehad op mij persoonlijk.

Er is een korte oekraïense film gemaakt van een jongen die één grote wens heeft: tijd met zijn veel te drukke vader. Voor zijn verjaardag wilde hij ook maar één ding: op reis. En niet zomaar op reis naar een of ander duur of prachtig vakantieland. Maar, naar Athos, samen met zijn vader. Omdat gezegd wordt dat de gebeden die worden gebeden op Athos worden verhoord.

Deze zoetige korte film is nu Engels ondertiteld. Kijk em niet omdat het een superieure film is enzo. Het is sowieso leuk om te bekijken, omdat je meegaat naar Athos en terecht komt in Marouda. De mensen die ooit op deze plek zijn zijn geweest, hebben er een speciaal plekje in hun hart voor overgehouden. Dus voor mij brengt deze film mooie herinneringen boven!

Verder is de simpele wijsheid van de monniken af en toe lekker nuchter. Mijn ervaring is dat de spiritualiteit hier erg met het gewone leven te maken heeft, twee voeten op de grond. Het is het gewone leven leven, maar met een extra dimensie. Deze film gaat over tijd, over vaderschap, over drukte, over tijd maken voor de dingen die echt belangrijk zijn. Uiteindelijk komt alles terug op hoe mensen in staat zijn om te kiezen voor dat wat echt belangrijk is en wat blijft.

En zelf hoop ik binnenkort weer terug te kunnen naar deze plek. Het is een plek die net even dichter bij de hemel is dat de meeste andere plekken op aarde. Al zal ik de laatste zijn die dat hard probeert te maken.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties