Mijn verhaal

Ik ben ik vanwege jou

4 min leestijd

Wie ben je eigenlijk? Dat is best een boeiende vraag die je op vele manieren kunt beantwoorden. Je noemt je naam, je leeftijd, je woonplaats, je geboorteplaats, je opleiding, je functietitel, de dingen die je op je naam hebt geschreven, publicaties, onderzoeken, noemenswaardige bijdragen aan de samenleving. Je schrijft een set op met technische gegevens. 

Ja. Dat ben je ook. Maar er is veel meer te zeggen.

We zijn verhalen

Een prachtige scene uit Doctor Who is waar hij Amy Pond in het oor fluistert: ‘In the end, we’re all stories. Make it a good one hé!’ 

We zijn inderdaad de verhalen die we achterlaten. We zijn ook de verhalen die we onszelf vertellen. Maar die verhalen kunnen niet verteld worden zonder al die andere mensen met hun verhalen die ons raken.

Web aan relaties

Je bent immers onderdeel van een heel systeem aan relaties waar je onderdeel van bent. Je bent geraakt, gevormd en beïnvloed door mensen in al de jaren dat je hier bent. 

Soms ben je positief geraakt, soms moet je er minder positief over oordelen. Dan kan je zelfs nadenken over al die generaties van mensen die er voor ons waren. Ook zij hebben elkaar beïnvloed en geraakt. Je ouders, je grootouders, hun ouders. Zij leerden elkaar ooit kennen, maakten keuzes, leefden in een wereld en uiteindelijk ben jij ook onderdeel van dat hele systeem waarbij jij de ultieme uitkomst bent en mede daarom was de mogelijkheid er dat jij er zou komen. 

En dan ben je vervolgens onderdeel geworden van een sociale omgeving die je vormde.

Dagelijkse leven

Het is een boeiende vraag om te stellen: met hoeveel mensen ben je niet in je leven van iedere dag verbonden? Dat begint natuurlijk met jou, een partner, kinderen, ouders, familie. Maar het gaat veel verder. Je buren, je collega’s, de klanten, de postbode, de mensen die de winkels vullen, de mensen die voedsel produceren, de helpdeskmedewerker en ga zo maar door. Zij maken ook wie jij nu bent. 

Niet alleen

We kunnen het niet alleen af. Jij bent niet jij omdat je dat zomaar besloot om te zijn. Je bent het product van de geschiedenis, je voorgeslacht, de veilige of juist onveilige omgeving waar je opgroeide, je lievelingsdocenten en de leraren die je een ziekte toewenste. Je bent geworden wie je bent geworden omdat je in een bepaalde overtuiging werd grootgebracht. Je werd wie je werd omdat die speciale buurman, buurvrouw, oom, tante, kennis, vriend of vriendin er was. 

Wie ben je?

Je bent de mensen die je hebben opgevoed.

Je bent je docenten die je de eerste woordjes leerden lezen en schrijven. Maar misschien vooral die je leerden ontdekken wat je mooi vond om te doen.

Je bent de mentoren die je zagen staan en je aanmoedigden om je hart te volgen of moedige keuzes te maken.

Je bent de dominee of de pastoor die je vergezichten schilderde.

Je bent je vrienden die er waren toen je de winnaar was en die er bleven toen het allemaal minder succesvol was.

Je bent de mensen die jou liefhadden.

Je bent de mensen waar je van hield.

Je bent de mensen die korter of langer met je meereisden op je levenspad.

Je bent alleen maar jij omdat je in een welhaast oneindige hoeveelheid verbindingen staat met zoveel verschillende mensen.

Dat is wie je bent. Je leven is niet compleet zonder al die mensen. En zo zijn al die andere mensen ook wie zij zijn vanwege jou.

Dat vind ik een boeiende gedachte. 

Jij

Jij leest dit nu.

Jij raakt mij en ik raak jou nu.

Wellicht kennen jij en ik elkaar helemaal niet. En toch zijn we verbonden en maak jij mij mede wie ik nu ben en beïnvloed ik jou in wie jij nu bent.

Die wetenschap vind ik er een van bijzondere schoonheid.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties