2006-bezoek-aan-Apple

De tijd van gaan is gekomen…

9 min leestijd

‘k Merk dat de vakantietijd eraan komt. En dat het ook tijd wordt om wat creatief op te laden. Vandaag vond ik weinig inspiratie om te schrijven. Daarom zal ik je direct bijpraten over een aantal belangrijke veranderingen die er voor mij persoonlijk aankomen.

Thema’s waar ik nog eens over ga schrijven

Er staan echt wel allerlei notities klaar waar ik mee had kunnen starten. ‘k Wil graag mijn hart laten spreken in de zaken die ik schrijf. En dit zit in het vat (dat verzuurt niet, dus komt echt wel aan bod): 

  1. Ik maak me echt zorgen over het klimaat en de inspanning van de wereld om er daadwerkelijk iets aan te doen. De beelden van een oceaan die in de brand stond was de aanleiding voor een begin van dit eens uit te werken. Toen kwam ook nog eens een citaat voorbij dat de vermogende mensheid pas zal accepteren dat je geld niet kan opeten als de laatste boom is gekapt. Oh, als je hier toch wat over wil lezen, check dit bericht van Wouter van Noort.
  2. Er staat een artikel in wording klaar over de pijnlijke tijden uit het leven die het meest bepalend blijken te zijn. Dat is waarom het zo belangrijk is ruimte te maken voor de pijnlijke ervaringen, de pijnlijke herinneringen.
  3. En verder ben ik bezig met mythes en legendes van heiligen uit de vroege eeuwen van de Lage Landen. Dat is leuk voor als er wat meer vrije tijd komt. Wellicht dat ik die zal delen op m-nk.com, onze website van het Mnk Collective.
gloeilamp

Tijd van verandering

Dit is de eigenlijke reden dat er even wat minder ruimte is voor creatieve gedachten. Dat er na 18,5 jaar een einde komt aan mijn betrokkenheid bij christelijke organisaties (via Heavenly Quality, Proclama, Agapè naar Jesus.net). Ooit begon ik als jonge leider van een van de eerste online christelijke jongerenforums en organiseerde toffe creatieve trainingen (zoals weekenden voor het trainen van jonge sprekers, muziekweekenden en andere creatieve en kunstzinnige weekenden).

Daarna schoof ik al snel door naar de media afdeling en zette een grote online campagne op rondom The Passion of the Christ. Dat was trouwens op verzoek van de filmstudio van Mel Gibson die per se met onze organisatie wilde samenwerken. Het heeft me de kans gegeven veel ervaring op te doen.

Online evangelisatie

Daarna gingen we verder met dat wat we ‘online evangelisatie’ noemen: mensen helpen om een hoopvol verhaal te vinden. Ja, dat had in het begin veel weg van zieltjes winnen, maar al vrij snel veranderden we dat in een zeer persoonlijke aanpak: we wilden online echt contact met echte mensen. Ruimte voor zoekers en vragenstellers. De website ikzoekgod.nl ben ik ooit gestart in samenwerking met internationale partners. En een belangrijk uitgangspunt was: verboden te preken! Leer goede vragen stellen!

Uiteindelijk groeide het Jesus.net netwerk voort uit al deze activiteiten en kregen we een veel duidelijkere internationale focus. Voor deze club heb ik me me met hart en ziel ingezet, o.a. als art-director en innovator.

Het team zoals dat in 2012 was…
(en dan denk ik zelf: wie zijn dat ook alweer allemaal op die foto?!)

Mensen in hun nood ontmoeten

Toen de website 113.nl (zelfmoord preventie) nog niet eens was opgericht heb ik samen met het team de website ik-wil-dood.nl ontwikkeld. 2007 was een tijd waarin mensen nog gewoon vrij gemakkelijk online konden zoeken naar bijvoorbeeld cocktails van medicatie die je hielpen om het leven uit te stappen. Wij wilden er juist zijn voor deze mensen in nood. Een luisterend oor bieden en hoop.

Het probleem was echter dat de directie van de organisatie het er niet mee eens was: we zijn geen pastorale organisatie, zo kregen we te horen! Dat was hun opvatting, maar ik ben ervan overtuigd (nog steeds trouwens) dat als je mensen niet in hun nood wilt ontmoeten, je over al het andere vooral ook je mond moet houden. We hebben volgehouden en gewoon de website gelanceerd. Je moet op de goede momenten eigenwijs zijn.

Ik ben ervan overtuigd dat als je mensen niet in hun nood wilt ontmoeten, je over al het andere vooral ook je mond moet houden.

~ Mr. Creatov

Deze website in voor een groot deel niet meer nodig, omdat er zo’n fundamentele aanpak is in online vangnet voor mensen met suïcide gedachten met vooral 113.nl.

Desmond Tutu en vergeven

Een ander belangrijk thema was het thema vergeven. Gelovigen associëren dit thema direct met ‘zonden vergeven’, iets tussen God en jou. Maar daar gaat deze hele cursus niet over. Het gaat over de dingen in je leven waarin je vast kan zitten. Je kan gekwetst zijn, onjuist behandeld. Er kunnen echt grote dingen zijn die je zijn aangedaan. Hoe kom je los van de pijn en van hen die je hebben beschadigd?

Rondom deze online cursus hebben we een documentaire gemaakt met Harvey Thomas, de spindokter van Thatcher, die een bomaanslag overleefde. Hij vergaf de bommenlegger en werd bevriend met deze terrorist. Check de online cursus hier »

Desmond Tutu, de Zuid-Afrikaanse bisschop die actief was in de waarheids- en verzoeningscommissie na de Apartheid, heeft een bijzonder boek geschreven over vergeven. Dat is een belangrijke inspiratiebron geweest.

Vluchtelingen, Sandy Tales en Chatbots

Welke andere noemenswaardige zaken kan ik noemen? Er is namelijk ook veel dat gewoon hard werken is met het schrijven van artikelen, marketing strategieën uitwerken, online promotie, zoekmachineoptimalisatie, Google Ads, sociale media, beheren van servers en meer van dat soort zaken. 

Tijdens het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis probeerden wij onze bijdrage te leveren met het ontwikkelen van de Love-Europe app: een offline app die gebruikers kon gidsen naar bijvoorbeeld Wifipunten, waterpunten, opvanglocaties, kerken en ziekenhuizen. Daarbij had het ook een vertaal-app in zich en nog veel meer. Het kreeg uiteindelijk niet die aandacht in het netwerk die we nodig hadden.

Verder hoort bij de mooiste dingen die ik er heb kunnen maken zeker de Sandy Tales videos (check ze hier). En wat ik niet laten om ook te noemen is ook een heel tof concept: de kerst-chat. Dat hebben we slechts één jaar gedaan maar was zo ongelofelijk te gek. In het kort: over een periode van een maand kon je onderweg als vriend van Jozef of Maria. Het was interactief storytelling zoals ik bij anderen nauwelijks heb gezien.

Als het ooit nog eens kan, dan zou ik dit nog eens willen doen. Of in ieder geval dat wat we maakten toepassen op nieuwe manieren. Want storytelling, dat is echt nog lang niet ouderwets!

Bijbel Intro voor seculieren

Mijn laatste bijdrage aan de organisatie waar ik afscheid van ga nemen is het ontwikkelen van een Online Bijbel Intro voor seculieren, een dynamisch en gepersonaliseerd leerprogramma dat volledig meebeweegt met de gebruiker en de online coach. Hiervoor hebben we de technische randen opgezocht van wat mogelijk was en ik denk dat het is gelukt. De eerste gebruikers gaan er nu doorheen. Check het op bijbelintro.nl.

Wat ik nu ga doen?

Al twee jaar werk ik samen met mijn compagnon Sandra Jongeneelen aan Bright Elephant. Met het bedrijf hebben we een missie. We willen de dood beter bespreekbaar maken en willen meer aandacht voor rouwen en het hele proces van afscheid nemen. Daar hebben we bijzondere zaken voor ontwikkeld waaronder een online schrijfprogramma (sommige deelnemers noemen het zelfs therapie): ‘Schrijvend door Rouw’. En sinds deze week helpen we mensen om hun nalatenschap ook goed te regelen (check watwiljijachterlaten.nl). Mijn hoofdfocus zal vanaf nu Bright Elephant zijn.

going on an adventure

Daarnaast begin ik officieel 1 september 2021 als Senior Marketeer bij DOTBusiness, een jong Delfts marketing en communicatie bureau. We ondersteunen bedrijven en organisaties met al hun marketing en communicatie vragen, zowel online als offline. 

En verder blijf ik actief onder mijn eigen bedrijf Creatov. Als freelance redacteur, marketeer, strateeg en webbouwer. Wie weet komt er nog eens een conceptje hier of daar, een boek of een website, een idee of gewoon iets moois. Daar ben ik namelijk altijd voor te porren 😊  

Het is een heel verhaal geworden, maar dan ben je in ieder geval op de hoogte!

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jaap de Gans
Jaap de Gans
3 jaren geleden

Hoi Wouter, ik wens je een mooie tijd toe…, en volg je “zwervers hart”…!