Elk oordeel heeft z'n nadeel

Elk oordeel heeft z’n nadeel

4 min leestijd

Wat doe je als een van je collega’s een ongelofelijke lijflucht om zich heen heeft hangen? Het lijkt onfatsoenlijk om te vertellen, maar het is ook een beetje als de grote roze olifant in de kamer. Iedereen weet het, maar niemand zegt het. ’t Is een typisch issue voor ‘Beste Beatrijs’ die al jaren prange vragen beantwoordt in dagblad Trouw. 

Knoflook

Het is vrij eenvoudig om de mankementen bij anderen te zien en aan te wijzen. Het blijkt echter veel lastiger om de mankementen aan jezelf te herkennen. Als je toevallig een maaltijd heb genuttigd waar rijkelijk gebruik is gemaakt van knoflook, dan heb je dat zelf niet echt direct door, ondanks dat je neus letterlijk boven je mond zit. Maar laat me je verzekeren: de mensen om je heen hebben het echt wel door. Zelfs een mondkapje is niet voldoende om het te maskeren. 

Oude wijsheid

Dit alleen al laat zien hoeveel aandacht het vraagt om je van jezelf bewust te zijn. Er zijn best wat van die oude wijsheden die je eigenlijk hetzelfde zeggen:

‘Het oordeel waarmee je oordeelt, zul je mee geoordeeld worden.’

~ Jezus

‘De pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet.’

~ Holland spreekwoord

‘Oordeel niet, dan zal er niet over je geoordeeld worden’

~ Jezus

‘Judge not before you judge yourself’

~ Bob Marley

Het nadeel van oordelen

Een poster van Loesje vertelt: ‘Ieder oordeel heeft zijn nadeel’, en daar heeft ze misschien wel erg gelijk in. Het nadeel van oordelen is dat je direct het oordeel over jezelf uitspreekt. De maat waarmee je meet zul je immers ook gemeten worden.

Het blijkt een diepe wijsheid op de spirituele weg te zijn om te leven zonder oordeel. Geen oordeel over de ander. Geen oordeel over jezelf. 

Ken jezelf

Een van de dingen die de Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu duidelijk maakte was: als je niet van jezelf onder ogen kan zien dat ook jij in staat bent tot slechte daden, dan heb je jezelf nog niet echt leren kennen. Als je echter jezelf eerlijk onder ogen durft te komen, dan is dat een goede basis om zacht te zijn naar anderen.

Wees zacht voor jezelf

Van huis uit kreeg ik een nogal donker mensbeeld mee. De mens was tot niets goeds in staat. De diepste neigingen van de mens waren altijd destructief. Nee, zonder ingrijpen van een God zou er allemaal niets van terecht komen. Ach, het is zo jammer van de negatieve energie en het is ook zo ontkennen van het goede dat in de kern van de mens zit!

Als alles nog niet is zoals je zou willen: wees zacht voor jezelf. Je bent ook op weg. Soms ben je je bewust van teveel oordeel over de ander. Soms is het confronterend om te merken hoe een groot oordeel er nog steeds bestaat over jezelf! Het kan zijn dat je verkeerde keuzes doorkrijgt of dat je jezelf in de spiegel ziet en het valt nog zo tegen.

Wees zacht voor jezelf. Oordeel niet te hard over degene waar je je hele leven mee zult moeten leven. 

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ester
Ester
2 jaren geleden

Beste Wouter, Ik herken het donkere mensbeeld, de mens die zondig is van nature. Gelukkig kreeg ik dit als kind niet elke dag of week te horen. Hoewel ik mee kreeg dat de mens zondig is van nature en geneigd tot alle kwaad, stond ik positief in het leven. Je zonden belijden? Tja, dan moest ik goed in mijn geheugen graven… Ook vond mezelf niet zo zondig. God heeft de mens goed gemaakt, zeer goed… Lees verder »