Bijbel op iPhone
Heb je een iPhone, dan heb je een ongelofelijk apparaat in handen die je bijzonder goed kan helpen om je leven gemakkelijker te maken op vele fronten. Ben je een Bijbelfreak, dan zijn er een aantal goede opties. Zij het dat de meeste iPhone apps op het moment van schrijven vaak nog min-of-meer in startende fasen zitten. Ik bespreek niet alle iPhone bijbel apps, maar de apps die ik het vermelden waard vind.
Dat zijn er nu slechts twee. De eerste (BibleReader) omdat dit momenteel de enige is die meer aanbiedt als de Statenvertaling. De tweede (YouVersion) omdat deze een goed voorbeeld is van een interactieve applicatie met veel vertalingen gratis beschikbaar.
BibleReader (Olivetree.org)
BibleReader (Olivetree). Deze applicatie is van dezelfde maker als de BibleReader voor andere mobiele platformen (zoals ik bespreek onder het kopje “Windows Mobile“). Misschien ben ik fan omdat ik deze app al lang heb gebruikt op mijn smartphone met Windows Mobile. ‘k Mis in ieder geval de NBV vertaling, andere Nederlandse vertalingen zijn al wel beschikbaar zoals de NBG51, Groot Nieuws Bijbel. Let op, dit zijn modules die je moet aanschaffen via de website Olivetree.com. Ik had eerder al verschillende modules aangeschaft. Deze zijn bij de overstap naar de iPhone netjes beschikbaar onder mijn account (als er een iPhone versie van beschikbaar is). Dus geen extra kosten voor overstappers. Dat waardeer ik enorm. Je kan in je bibliotheek een tab met favorieten aanmaken met daarin de meest gebruikte vertalingen en modules. Daarin staan bij mij:
- NBG-vertaling 1951
- Groot Nieuws Bijbel (bij gebrek aan de NBV)
- Amplified Bible
- New International Version
- King James with Strongs
- Treasury of Scripture Knowledge
Met name de beschikbaarheid van de Strongs maakt het voor mij erg goed op dit moment. In een Strongs enabled vertaling kan je simpel klikken op het nummer en je krijgt een soort ballonnetje op je scherm met het grondwoord (Grieks of Hebreeuws) en de vertaling ervan. Dit is wel in het Engels verder. Ik mis nog een mogelijkheid om te arceren (wat ik veelvuldig gebruikte in de Windows Mobile versie) en de mogelijkheid van notities. Deze features verwacht ik in de nabije toekomst echter wel.
De applicatie en een groot aantal modules (vertalingen, commentaren, boeken, etc) is gratis. Een groot aantal modules moet je aanschaffen. Totaal aantal modules op moment van schrijven ligt rond de 220. Aanrader. Klik hier voor de applicatie. Nog wat screenshots van de applicatie in werking:
Bijbel (YouVersion.com)
YouVersion.com heb ik al eerder genoemd onder het kopje “Bijbel online“. De mensen achter dit platform snappen de multichannel aanpak. De iPhone app werkt prima en is ook netjes in het Nederlands beschikbaar. Deze app kan veel verschillende vertalingen laten (net als de site) en omzeilen volgens mij netjes de copyrights restricties door de meeste vertalen online (in tegenstelling tot downloaden op je iPhone) aan te bieden. Daardoor is bijvoorbeeld de NIV en de Amplified Bible gewoon gratis beschikbaar. Echter, de NBV is niet beschikbaar. De enige Nederlandse vertaling is de Statenvertaling. Dat is wel jammer, zeker als je een echte Hollander bent en je iPhone gewoon dagelijk wil gebruiken. Of zoals ik, ook gewoon mee naar de zondagse dienst meenemen in plaats van de papieren versie. Naast de verschillende vertalingen is er niet heel veel beschikbaar. Ik mis bijvoorbeeld de Strongs numbers die een leek kan helpen om een kijkje te nemen in de grondteksten. Applicatie is gratis. Uitproberen, klik hier.
Hier nog wat screenshots van de YouVersion Biblereader: