Genade alleen

In het gewone leven zal de laatste afspraak de eerdere afspraken teniet doen. Het laatste, nieuwste contract is geldig, niet het oude contract. Zo is het ook met de afspraak die God maakte met de mens.

Jezus kwam om het oude contract te vervullen en daarmee een nieuw contract, een nieuw verbond te sluiten. De wet was een toezichthouder, een tuchtmeester, in het Grieks is het woordje paidagōgós (pedagoog). Maar dat was zo totdat Christus kwam. Nu is ons vertrouwen, ons geloof in Hem, dat wat we nodig hebben en staan we niet meer onder toezicht!

Galaten 3:24-26 Kortom, de wet hield toezicht op ons totdat Christus kwam, zodat we door ons vertrouwen op God als rechtvaardigen konden worden aangenomen. Maar nu het geloof gekomen is, staan we niet langer onder toezicht, want door het geloof en in Christus Jezus bent u allen kinderen van God.

Lees ook Hebreeen 8:8-10.

Wat is ons deel in het Nieuwe Verbond?

Het was gemakkelijk bij de 10 geboden: je mag dit niet doen en je moet dat wel doen. En als je je daaraan houdt dan voldoe je aan de eis van God. Hoe zit dat bij het nieuwe verbond? Geloven dat God mijn wandaden vergeeft en niet aan de zonden zal denken (Hebreeën 8:10). Dát is mijn deel. Gods deel is “Ik zal… Ik zal.”

Er is dus niets voor ons te doen. Maar als er niets voor ons te doen is, hoe kan het dan dat niet iedereen leeft vanuit deze nieuwe afspraak, het verbond van genade? Misschien ligt het antwoord hierin, namelijk dat er een nieuwe clausule in dit nieuwe verbond is. Je hebt een nieuw soort gehoorzaamheid, je kan dat gehoorzaamheid van het geloof noemen. Je moet geloven dat God je wandaden heeft vergeven en niet meer aan je zonden denkt.

Kronen illustratie

Niets meer bijdragen

In het verbond met Adam was er één afspraak, één wet. De duivel gebruikte deze om de mens tot zonden te verleiden. Bij de 10 geboden zijn alle geboden gebruikt om ons tot zonden te verleiden. En wees maar eerlijk, wie is er zonder zonde? Het is Gods wijsheid dat in de nieuwe afspraak, het Nieuwe verbond, niets meer is voor jou is om te doen, om aan bij te dragen.

Gaan we dan allemaal zondigen? Als je rekent op Gods vergeving (en dat doen helaas veel christenen niet!) dan geeft God ook nieuwe verlangens in je hart. Dat is de wet die God schrijft in je hart. De meeste christenen zijn zich meer bewust van hun fouten en zonden dan van Gods vergeving. Leven vanuit vergeving zet alles op z’n kop. Mensen die weten dat ze vergeven zijn van al hun zonden merken dat er een diepe liefde voor God ontstaat. Ze krijgen God lief omdat Hij hen als eerste heeft liefgehad. Hij heeft mij liefgehad. En om mij weer dicht bij Hem te kunnen brengen moest aan de eis worden voldaan. Dat heeft God zelf gedaan door de straf op de zonden en fouten op zijn eigen en enige Zoon te leggen. Uit liefde voor jou. Jezus riep uit: “het is volbracht”. Al je zonden, van verleden, heden en toekomst!

Dit is de reden waarom God zegt dat Hij niet meer aan onze zonden denkt. Dat heeft Hij namelijk al gedaan toen Hij de straf op Jezus legde. Hij zou het offer van Zijn Zoon verloochenen als Hij aan onze zonden zou denken. Er is geen veroordeling meer.

Het Nieuwe Verbond in de praktijk

Veel gelovigen hebben moeite met ons deel: geloven dat God niet meer aan de zonden omdat deze zijn vergeven. Hoe is het als je hieruit gaat leven? Vraag jezelf maar eens af: waar ben ik me het meest bewust van? Van mijn zonden en fouten of van de vergeving die God je schenkt? God wil dat we ons bewust zijn van wat Jezus heeft gedaan!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan Megens
Jan Megens
10 jaren geleden

door mezelf toe te staan en aanvaard te hebben dat ik een keuze maak waarvan ik geleerd heb en iemand anders veroordeel en dat mijn balk in het oog kan ik de volgende ontmoeting hieraan voorbij zien alvorens tot reageren over te gaan, als de reactie er al nog is.