Gods afspraak met Adam

Je lees in Genesis 1:27-30 en Genesis 2:15-17 de afspraak die God maakt met de mens. Het komt erop neer dat God aan de mensen autoriteit geeft over de aarde. De mens moet voor de aarde zorgen en mag genieten van alle bomen en vruchten die de aarde opbrangt. Er is echter één clausule in het verbond: je mag niet eten van de boom van kennis van goed en kwaad. Want als de mens dat wel doet, dan zal de straf zijn: “de dag dat je van de boom eet zal je de dood sterven“.

verboden vrucht

De afspraak was dus als volgt: stel dat de mens deze ene (!) afspraak houdt die God met hen maakte, dan zou de zegen van God steeds blijven. Als je het goed bekijkt zou er maar weinig reden zijn geweest om van die ene boom te gaan eten. Het zou anders zijn geweest als er maar één boom was waar de mens van mocht eten en er oneindig veel anderen waren waar dat niet van mocht.

Wat is er mis met kennis van goed en kwaad?

Waarom verleidde de slang Eva niet om Adam te doden? Allereerst dat er dan niemand zou zijn om de aarde te bevolken. Maar afgezien daarvan: er was maar één afspraak, één wet. En de verleiding heeft te maken met die ene afspraak.

Wat was er mis met de kennis van goed en kwaad die de mens zou krijgen als de mens van de boom zou eten? God wilde dat de mens onbevangen zou genieten. Zonder kennis van goed en kwaad, zonder steeds maar te wegen of het wel goed genoeg is. Het was niet Gods plan dat de mens, het geweten van de mens, continue zou focussen op het kwaad.

De dood kreeg macht na de zonde

Heeft God zijn woord gehouden? Namelijk dat de mens direct zou sterven als ze van de verboden vrucht aten? Jawel. Want toen Adam en Eva aten zijn ze op dat moment geestelijk gestorven. De doodsheid kreeg vat op hen. Het uitte zich allereerst in schaamte en de mens verborg zich voor God. En de mens, die geschapen was om eeuwig te leven, kreeg toen maximaal 1000 jaar (de oudste mens die bekend is is Metusalem die 969 jaar oud is geworden). De Bijbel zegt dat “Voor de Heer is één dag als duizend jaar en duizend jaar als één dag.” (2 Petrus 3:8)

[ba-button link=”http://www.creatov.nl/bijbeluitleg/gods-wetten/” color=”red” target=”self”]Volgende: Gods wetten »[/ba-button]
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties