Gods wetten
Als je het eenvoudig bekijkt is het verbond van de wet helemaal samengevat in de tien geboden die God aan Mozes gaf op de berg Sinaï. Je kan het verhaal hiervan lezen in Exodus 20. Als het volk van God zich hieraan zou houden, dan zou God ze zegenen en bij ze zijn. Maar als ze dat niet zouden doen, dan zou de vloek hen treffen.
Het is duidelijk dat het voor de mens onmogelijk is om aan Gods eis te voldoen. Wie kan God altijd liefhebben boven alles en wie kan zijn naaste altijd liefhebben als zichzelf? Het was God ook duidelijk dat de mensen niet aan deze afspraken zouden kunnen voldoen, hoe ze ook hun best zouden doen.
Daarom lees je al direct nadat de wet werd gegeven (Exodus 20:1-17) dat God opdraagt om een altaar te bouwen. “Maak voor mij een altaar van aarde, en slacht daarop je schapen, geiten en runderen voor de brandoffers en vredeoffers.” (Exodus 20:24). Deze offers zijn alleen nodig als er wat goed te maken is, als er “verzoening” nodig is, als er weer vrede gesticht moet worden. Vanaf het begin wist God het en heeft Hij deze “uitvlucht” gegeven.
Hoe werkte het verbond van de wet in de praktijk?
Als je wilt weten hoe dit verbond in de praktijk werkte zou je de geschiedenissen van de oude koningen van Israël eens moeten lezen (in de boeken van Samuël en de Koningen). Je zult ontdekken dat er geen enkele koning is geweest die 100% deed wat God eiste. En toch, zo lang ze maar geen andere goden gingen aanbidden en zolang ze de offers aan de God van Israël bleven offeren, bleef Gods zegen op de koning en daarmee op het land rusten. Maar zodra de koning vreemde Goden ging aanbidden werd alles anders. Want een direct gevolg van het offeren aan vreemde goden (zoals de Baäl en Astarte) was het stoppen met het offeren aan de God van Israël. En daarmee werden de fouten niet meer bedekt door de offers. Dat zijn de momenten dat God vijanden stuurt en tegenslagen, zodat de koning en het volk weer naar God zouden terugkeren.
Welke rol heeft de wet voor ons?
Toen Jezus kwam werd hem wel eens verweten dat Hij de wet wilde wegdoen. Maar Jezus zei dat Hij niet kwam om de wet weg te doen. “Denk niet dat ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Matteüs 5:17) Daarmee bedoelde Jezus dat Hij aan de eis van God helemaal zou voldoen. En dat deed Hij niet zomaar met het houden aan allerlei uiterlijke regels. Dat deden de farizeeën en schriftgeleerden. Maar Jezus leert dat het gaat om het hart. “Jullie hebben gehoord dat gezegd werd: “Pleeg geen overspel.” En ik zeg zelfs: iedereen die naar een vrouw kijkt en haar begeert, heeft in zijn hart al overspel met haar gepleegd.” (Matteüs 5:27-28).
Uiteindelijk laat de wet, de eis van God, aan iedereen zien dat hij niet goed genoeg is voor God. Als je de wet kent, dan wordt je je bewust van zonden en fouten. Iedereen die probeert de wet te houden zal snel het einde van zijn eigen kunnen ontdekken. Je bent als mens niet in staat om de wet helemaal te volgen. Jezus deed dat wel, Hij vervulde de eis van de wet van God.
[ba-button link=”http://www.creatov.nl/bijbeluitleg/genade-alleen/” color=”red” target=”self”]Volgende: genade alleen »[/ba-button]
heel erg interessant