Starten

Je bent nu net begonnen met het lezen van de Bijbel. Hoe kijk jij tegen de Bijbel aan? Door je opvoeding heb je een positief, neutraal, of negatief idee bij de Bijbel. Sommige mensen denken dat je alles in de Bijbel letterlijk moet nemen omdat het het Woord van God is, anderen vinden het gewoon een ‘goed boek’ of ‘belangrijke literatuur’ en sommigen zien de Bijbel als ‘een groot sprookjesboek’. Als je de Bijbel goed wilt gaan begrijpen is het belangrijk dat je je eigen ideeën over de Bijbel even aan de kant zet en dat je de Bijbel voor zichzelf zal laten spreken. Wat zegt de Bijbel over zichzelf? Pas als je dat goed begrijpt, kan je er een goede mening over vormen. Het begrijpen van de Bijbel begint met goed lezen en observeren! Laat de Bijbel voor zichzelf spreken.

Oude boeken met bril en globe

Leer vragen stellen

Een goed hulpmiddel bij goed observeren is het leren van vragen stellen. Het kunnen stellen van goede vragen is misschien wel een van de grootste wijsheden van het leven.  Zo ook bij het bestuderen van de Bijbel. Het begint met de hele gewone vragen als ” over wie gaat het “, ” waar speelt dit zich af “. Bij de brieven van Paulus is het goed je af te vragen aan wie hij die brieven schreef – dat helpt om de brieven beter te begrijpen. Als je een verhaal leest kan het helpen om jezelf af te vragen hoe jij in een bepaalde situatie zou reageren. Hoe zou jij bijvoorbeeld reageren als Jezus je het verwijt zou maken dat je op een stinkend graf lijkt? (Lees maar eens in Matteüs 23:27). Het vragen stellen hoort bij het eerste wat je doet bij het lezen: observeren van de tekst.

De eerste vragen voor het observeren van de tekst zijn:

  • Over wie gaat het? (Wie?)
  • Wat gebeurt er? (Wat?)
  • Waar gebeurt het? (Waar?)
  • Wanneer gebeurt het? (Wanneer?)
  • Hoe gebeurt het? (Hoe?)

Dit zijn dezelfde vragen die je stelt bij het lezen van een gewone tekst of als je een analyse van een of ander probleem moet maken. In deze week ga je ook aan de slag om met deze simpele vragen de Bijbel te lezen.

Wees verwachtingsvol

De Bijbel is voor de één een literair boek uit de oudheid en voor de ander een boek dat te maken heeft met het dagelijkse leven. Hoe zit dat nu?

Door de Bijbel spreekt God tegen mensen in de realiteit van iedere dag. Als je de Bijbel leest mag je verwachten dat God je iets duidelijk zal maken waar je iets aan hebt. Mij is bijgebleven dat een oude dominee vertelde dat hij voorin zijn Bijbeltje het volgende had geschreven:  Voor mijn lieve Dick, een liefdesbrief voor jou. Je hemelse Vader. Dat is precies raak. Want in de Bijbel laat God zijn hart zien. Wees dan ook verwachtingsvol als je de Bijbel leest. Je mag verwachten dat God iets zal zeggen, iets dat relevant is voor jou vandaag.

De Bijbel voor iedere dag

Een leuk voorbeeld is Deuteronomium 24 vers 10-13. Een op het eerste gezicht nogal saai en ondoorgrondelijk gedeelte dat niet echt iets met mij vandaag de dag te maken lijkt te hebben. Wat moet je met een gedeelte als dit? Nou, ga eens op zoek naar Gods hart. Leer je God hier kennen? Jawel, kijk maar goed. Hij maakt een wet om iemand te beschermen tegen een te koude nacht. Wat kan ik eruit leren? Dat zelfs mijn nachtrust belangrijk is voor God! Hij is intensief betrokken bij het simpele, doodgewone alledaagse leven. Cool hè!

Voorbeeld vragen stellen

Een voorbeeld van het stellen van vragen in plaats van uitgaan van het bekende is bijvoorbeeld Openbaringen 3:15-16. De bekende uitleg van dit gedeelte gaat over “ warme ”, “ lauwe ” of “ koude ” mensen. Een “ warme christen ” is dan iemand die gepassioneerd en toegewijd is aan God (radicaal). Als je koud bent dan doet het er helemaal niet toe. Een lauwe christen daarentegen is dan iemand die van twee walletjes probeert te eten, iemand die wel zegt een christen te zijn, maar er niet naar leeft.

Waarom is koud beter dan lauw?

Als je een aantal vragen stelt zie je dat er andere mogelijkheden zijn om deze tekst uit te leggen. De vraag die je hier goed kan stellen: “ waarom is het beter koud te zijn in plaats van  lauw ”? Want in de eerdere uitleg zou dat dan gaan om iemand die niet gelooft en iemand die een beetje aanpapt met geloof. De eerste zou beter zijn… Vreemd.

Volgende vraag is dan “ wat is lauw eigenlijk ”. Nou, dat is een mix van warm en koud water.

Hier zit de sleutel. Want de mix is wat water onaangenaam maakt. Het gaat dus om mixen van warm en koud. In de context van Openbaring zie je dat de aanklacht verder is dat ze “niets meer nodig hebben” (Openb 3 vers 17), ze hebben alles in de hand.

Mogelijke uitleg

Uitleg hierbij zou dan zijn dat er voor God twee manieren zijn om gered te worden:

1e : De eerste is het houden aan al Gods voorschriften, vooral die geschreven zijn in steen (de tien geboden), het koude dus.

2e : De tweede is voor mensen die de eerste niet kunnen volbrengen. Daar heeft God een reddingsplan voor doordat Hij Zijn Zoon Jezus stuurde om mensen te redden.

Na al het stellen van de eerlijke vragen zou de uitleg van deze tekst dus kunnen zijn : òf het is de wet van God helemaal en voor de volle 100% volgen om gered te worden òf het is gered worden door genade alleen en dat dan ook de volle 100%. Niet van allebei een beetje. Als je meer over dit thema wilt weten kun je lezen o.a. in Galaten 3:1-5 en verder.

Volgende: gebruik je zintuigen »

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties