Leven uit Gods liefde

Gods ultieme plan met ons is dat we leven in liefde en vrede. De Bijbel heeft daar zelfs een beeld voor. Zo lees je in Hebreeën 4 “Er wacht het volk van God dus nog steeds een sabbatsrust. En wie is binnengegaan in zijn rust, vindt rust na zijn werk zoals God na het zijne. Laten we dus alles op alles zetten om te kunnen binnengaan in die rust” (Hebreeën 4 vers 9 – 11). De rust is dus niet vanzelfsprekend.

handtekening

De grote lijn in de Bijbel

Als je de Bijbel leest kan je in verwarring worden gebracht omdat je soms God helemaal niet zo herkent. Het is goed om te begrijpen hoe de grote lijn in de Bijbel zit. In de Bijbel wordt vaak gesproken van een “verbond”. In het gewone leven is een verbond is een afspraak tussen twee partijen. Je ziet bijvoorbeeld dat landen met elkaar een verbond sluiten waarbij ze bijvoorbeeld afspreken dat als de een wordt aangevallen de ander te hulp zal schieten.

Om de Bijbel goed te begrijpen is het belangrijk om te begrijpen wat de belangrijkste verbonden zijn die God sloot. Denk aan het verbond wat God met Abraham sloot, het verbond van de wet en het verbond van genade. Als je de Bijbel leest moet je begrijpen hoe het wordt bedoeld. Jezus leefde bijvoorbeeld nog onder de wet. Het verbond van genade is pas werkelijk gekomen ná het kruis.

God van het verbond

God is een zogenoemde Verbondsgod. Hij houdt zich aan afspraken die Hij heeft gemaakt. De oude afspraak die Hij maakte toen Hij de wetten gaf aan Mozes hield in het kort in: “Als je je precies aan de voorschriften houdt, zal je gezegend worden. Als je ervan afwijkt en je er niet aan houdt, zal je gestraft worden”.

Wij leven onder het verbond van genade. Verbond lijkt op een contract, maar het is anders, het gaat veel dieper. Verbonden worden gemaakt en worden bezegeld met bloed. Verbond heeft twee partijen. Het gaat erom dat je allebei je houdt aan de afspraak.

Verbonden uit de Bijbel

Als je het heel simpel bekijkt ontdek je al heel snel twee verbonden in de Bijbel, namelijk het Oude en het Nieuwe verbond. Die komen ongeveer overeen met het Oude Testament (Genesis tot Maleachi) en het Nieuwe Testament (Matteüs tot Opbenbaring).

[ba-button link=”http://www.creatov.nl/bijbeluitleg/gods-afspraak-met-adam/” color=”red” target=”self”]Volgende: Gods afspraak met Adam »[/ba-button]
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties