Sociale media in website kerk

Wellicht heb je het nog niet door, maar steeds meer wat er op Internet gebeurt is Sociale Media verkeer. Via allerlei sociale netwerken worden contacten gelegd en onderhouden tussen mensen. Belangrijkste netwerken in Nederland zijn wel Facebook en Twitter, Google+ (is in opmars), Hyves (raakt uit de gratie) en LinkedIn (meer een professioneel netwerk). Geloof je als kerk in verbindingen tussen mensen, dan is het goed om niet alleen een website op te bouwen maar ook sociale netwerken toe te voegen.

Effect sociale media op de kerk

Twitter

Twitter geeft je de mogelijkheid om korte berichten (max. 140 karakters) te sturen. Daarmee heb je de mogelijkheid om snelle updates te sturen naar de mensen die je volgen. Het is wellicht de gemakkelijkste eerste stap om een Twitter account voor je kerk aan te maken.

Je kan je Twitter account gebruiken om:

 1. Updates versturen, bijvoorbeeld als er nieuwe media (foto’s, mp3’s, filmpjes) aan je website zijn toegevoegd
 2. Contact met gemeenteleden onderhouden. Zo kan je bijvoorbeeld ook mensen noemen die aan een activiteit deelnemen zoals een aanbiddingsleider, dominee, spreker…
 3. Je kan ook Twitter gebruiken voor interactie in en rondom een dienst of speciaal evenement.

Lees-tips:

 1. Twitteren in de kerk?
 2.  Twitter op het grote scherm

Facebook

Met Facebook kan je wat persoonlijker contact onderhouden. Je kan gemakkelijk een online gesprek voeren en is, anders dan Twitter, meer afgeschermd. Al is dat wel een keuze. In Twitter kan iedereen meedoen, in Facebook alleen mensen die je pagina “ge-liked” hebben, geklikt hebben op “Vind ik leuk”.

Let op, als je Facebook gaat gebruiken als kerk, maak dan geen persoonlijk account aan (je kerk is niet een persoon maar een groep mensen), maar maak een speciale Facebook Page aan. Hoe moet je dat doen?

facebook Page aanmaken voor kerk

 1. Ga naar facebook.com/pages/create.php
 2. Kies hier voor “Kerk/Religieuze organisatie”
 3. Geef hier de naam van je kerk

Dit is het allereerste begin. Hierna kan je je pagina aankleden, invullen en de mensen uit je kerk toevoegen als vriend van deze pagina. Het succes van een pagina zal helemaal afhangen van de interactie die ontstaat tussen mensen op deze pagina. Dat zal je (zeker in het begin) wat moeten voeden.

[ba-column size=”one-half” last=”0″][ba-box background=”#d9edf7″ border=”#bce8f1″ textcolor=”#3a87b5″]Je kan je website zelf ook prima verrijken met Sociale Media knoppen waardoor je site en berichten op je site gemakkelijk gedeeld kunnen worden.[/ba-box][/ba-column][ba-column size=”one-half” last=”1″][ba-box background=”#dff0d8″ border=”#d6e9c6″ textcolor=”#468847″]Heeft de voorganger of dominee ook een Facebook en/of Twitter account? Deze kan je zichtbaar maken in je site![/ba-box][/ba-column]

Sociale Media in je site

Er zijn verschillende opties om sociale media opties in te bouwen in je site. Hier wat opties om het delen via sociale media gemakkelijker te maken.

Sociale media plugins

 1. JetPack» in dit pakket zit ook een “Share / delen” optie. Daarmee kan je onder alle berichten knoppen van Twitter, Facebook en anderen zetten.
 2. ShareThis» bezoekers van je site kunnen gemakkelijk je berichten delen op veel verschillende sociale netwerken naar keuze of versturen per email. Het mooie is dat je ook de statistieken krijgt van hoe vaak dit wordt gedaan.
 3. Social Media Widget» een simpele plugin om bijvoorbeeld in de zijbalk van je site te zetten met daarin alle links naar de verschillende sociale netwerken.
 4. Follow Me Plugin» Een eenvoudige plugin die je sociale netwerken met verschillende opties in je site zichtbaar maken.

Updates laten zien

Wat je ook kan doen is je laatste Tweets of berichten van Facebook tonen op je site.

 1. Twitter widget » check deze pagina om je eigen profiel aan te maken en vervolgens aan je eigen smaak aan te passen. De code kan je vervolgens plakken in bijvoorbeeld een text-widget.
 2. Facebook badge » Dit is een simpele “badge”, een soort advertentie van je Facebook pagina.
 3. Facebook plugins » op deze pagina vind je allerlei opties die je zou kunnen gebruiken voor andere Facebook opties

Tot slot

Dit is slecht een zeer beperkte inleiding op Sociale Media gebruik. Hou er rekening mee dat je het alleen nuttig kan gebruiken als je er zelf onderdeel van bent.

Socialmissie.nl heeft een handreiking beroepscode Sociale Media gepubliceerd op de website (pdf). Het bevat hele concrete adviezen voor goed en evenwichtig gebruik van sociale media door voorgangers.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties