Harvey vergaf de man die hem wilde doden

Patrick Magee probeerde de Britse premier Margaret Thatcher te vermoorden door een bom in haar hotel in Brighton te laten ontploffen. Hij deed het niet uit wraak, hij dacht niet aan de eventuele doden, hij was een strateeg, hij wilde met deze spectaculaire daad de strijd van Ierland naar Engeland verplaatsen. Er vielen doden en gewonden, maar de premier kwam met de schrik vrij.

Patrick Magee

Magee, die de bom drie weken tevoren in een hotelkamer heeft verstopt, zit tijdens het uur u in een afgelegen streek naar de radio te luisteren. Engeland is een groot land, de belangrijke zenders zijn niet overal te horen. Na middernacht kan hij alleen nog maar een piratenzender ontvangen die een bandje met oud nieuws laat horen. Hij moet tot de ochtend wachten om te horen dat de bom is ontploft.

Bericht in The Guardian over de bomaanslag

Harvey Thomas vergeeft

Harvey Thomas was op het moment van de bomaanslag woordvoerder van Thatcher toen er een bomaanslag werd gepleegd. Hij overleefde deze bom en besloot na jaren de bommenlegger te vergeven. Dit legt hij uit aan de BBC (link)

“My sole motive is that after 12 years of praying about it a lot I felt, ‘OK, the Bible says I should forgive as God forgives us and I therefore took that initiative and said yes, I forgive’. Once it’s forgiven then it’s completely forgiven, it’s not forgotten, but it is forgiven. But it can only be individual. I wouldn’t suggest others feel the same way.”

Dat leidde tot veel ophef in de Britse pers. Want waarom zou je iemand vergeven die een ander naar het leven stond?

Terug in Brighton

We hebben Harvey opgezocht en zijn met hem naar het hotel in Brighton terug gegaan. Hij kijkt terug op zijn leven en vertelt over zijn bijzondere vriendschap met de bommenlegger. Het is voor zoveel mensen ondenkbaar, maar Harvey raakte bevriend met de bommenlegger.

Hoe is zoiets mogelijk, dat je bevriend raakt met iemand die je dood wilde hebben? Kan dat wel? Hoe doe je zoiets? Dat hebben we hem gevraagd toen we op de boulevard van Brighton rondliepen. Neem even de tijd voor deze korte documentaire.

Online cursus over vergeven

Ik schreef voor IkzoekGod.nl een online cursus over het thema vergeven. Het is een pittig thema. Veel mensen zitten opgesloten in pijn en bitterheid vanwege het verleden, wat mensen ze hebben aangedaan. Hoe kan je loskomen van dat verleden, hoe kan je stappen zetten naar een nieuwe toekomst?

In deze cursus komt het allemaal aan bod. Je krijgt praktische handreikingen om zelf stappen te zetten. De cursus is gratis en kan helemaal door jezelf worden gedaan. Dus, waar wacht je op? Ik hoop dat je de moed hebt om stappen te zetten op de weg van vergeving!