Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

Preekkunst: de 3 A.M. test

25 maart 2010

Deze uitdrukking kwam ik tegen bij een relaas over expositioneel preken: de 3 A.M. test. Wij zouden zeggen: waar mogen we je ‘s nachts voor wakker maken. Als je ‘s nachts om 3 uur wordt wakker gemaakt en je krijgt de vraag: “waar gaat de preek van komende zondag over” en je kan niet de hoofdgedachte in een zin uitleggen, dan ben je nog niet klaar met je preekvoorbereiding. Deze gedachte geeft je doel aan voor je preek, het punt waar je naartoe werkt. Als je als antwoord een halve preek wilt gaan houden om het helemaal uit te leggen, dan is ben je niet geslaagd voor de 3 A.M. test. Breng je hele verhaal terug naar die ene zin zoals “God blijft trouw ook al zijn wij ontrouw“.

Zorg dat je deze zin hebt, dat jij als prediker deze zin zo kan reproduceren. Je hebt deze zin nodig, is naar mijn gevoel zelfs onmisbaar. Want als je luisteraars iets moeten overhouden van de preek, dan is het deze zin. Het is goed om deze hoofdgedachte in verschillende momenten en op verschillende manieren op te pakken.

Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
0 Comments
God

Preekkunst: de 3 A.M. test

door Wouter van der Toorn Leestijd: 1 min
0