Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

Preekkunst: verschillende preekstijlen

28 maart 2010

oude preekstoel
oude preekstoel – foto madmaven

Het doel van preken is mensen voeden vanuit het Woord van God. Op deze manier wordt Gods gemeente opgebouwd. Kijk bijvoorbeeld naar de rol van het Woord als het gaat om reinigen in Johannes 15 vers 3 “Jullie zijn al rein door alles wat ik tegen jullie gezegd heb.” Hier moet je goed weten dat het gaat om de gelijkenis van de wijnstok en de ranken. En kijk in Efeze 5 vers 25 – 27 “…zoals Christus de kerk heeft liefgehad en zich voor haar heeft prijsgegeven om haar te heiligen, haar te reinigen met water en woorden en om haar in al haar luister bij zich te nemen…“. Het Woord is dus de kern, het centrum. Er zijn verschillende manieren om dit Woord door te geven. Hier deze op een rijtje:

 1. Rond een bijbeltekst
  alle hoofdpunten komen uit een of twee bijbelverzen. Bijvoorbeeld de tekst hierboven: “Jullie zijn al rein door alles wat ik tegen jullie gezegd heb.
 2. Tekst voor tekst
  hierbij loop je een gedeelte tekst voor tekst door. Je zou dan het gedeelte uit Johannes 15 kunnen behandelen waarbij je iedere tekst uitlegt.
 3. Rond één thema of onderwerp
  je kiest een bepaald onderwerp of waarheid en onderbouwt deze met teksten. Als voorbeeld kan je dan een van je stokpaardjes pakken (dat is dus het risico)
 4. Rond één kerngedachte uit één bijbelgedeelte
  deze ligt tussen 1 en 2 in. Deze stijl noem je expositioneel preken. Hierover meer in het artikel “preekkunst: de expositie“.
Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
0 Comments

Preekkunst: verschillende preekstijlen

door Wouter van der Toorn Leestijd: 1 min
0