Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

Karakter van een leider

2 juni 2010

karakter van een leider

De Bijbel zegt veel van leiderschap, er zijn veel leiderschapsaanwijzingen die goed zijn voor de (plaatselijke) christelijke gemeente of kerk. Nu is het karakter van een leider nog een specifieker onderwerp. Het is interessant om te ontdekken hoe verschillende karakters op hun eigen manier succesvol zijn in de opdracht die ze hebben ontvangen. Deze week hebben we de tijd genomen om een aantal karakters te bestuderen van Bijbelse figuren (zoals Abraham, Jozef, Mozes, Jezus, Paulus, Timoteüs). Er is veel meer te zeggen, toch komen we nu al op een mooie lijst.

  • Abraham luisterde gewillig toen God (voor hem wellicht nog onbekend) hem op pad stuurde zonder het einddoel te beschrijven.
  • Jozef was betrouwbaar in alle posities die hij ontving. Of het nu als slaaf was, in de gevangenis of als hoogste leider onder de farao van het oude Egypte. Hij was zich zeer bewust dat het plan van God door hem heen werd uitgevoerd. Alles wat hij meemaakte diende Gods doel om zijn familie te redden.
  • Mozes kreeg veel tijd om volledig van God afhankelijk te worden. Mozes sprak met God (onderhandelde zelfs) als met een vriend. Hij wordt beschreven als zeer zachtmoedig terwijl er veel kritiek op hem was en de positie die hij had. Hij was zelfs bereid zichzelf te offeren voor het hele volk.
  • Jezus, je kan niet genoeg over Hem zeggen. Een ding was wel heel duidelijk: Hij wist wie Hij was en wat Zijn opdracht was. Hij was zeer vasthoudend (zelfs tot in de dood) om in zijn opdracht te wandelen. Jezus hield van mensen, en keek anders naar de werkelijkheid.
  • Paulus wordt beschreven als zeer ijverige man, gedreven, intelligent, belezen en kende zijn tijd. Hij was toegewijd aan de mensen die aan hem waren toevertrouwd. Keer op keer lees je over het vasthoudende gebed voor de gemeenten en de leiders daar. Hij was eerlijk en durfde – als het nodig was – harde woorden te spreken en te schrijven. Hij was in staat om het juiste te spreken in verschillende situaties en culturen.
  • Timoteüs is jong. Paulus bemoedigt hem om vast te houden aan zijn opdracht (het voel alsof Paulus zegt dat hij het niet iedereen naar de zin moet maken) en de boodschap zichtbaar te maken in zijn leven, liefde, geloof, zuiverheid, volharding en zachtmoedigheid.
Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
0 Comments

Karakter van een leider

door Wouter van der Toorn Leestijd: 2 min
0