icon youtube

YouTube tips

4 min leestijd

Filmpjes op Internet? Youtube.com natuurlijk. De standaard die YouTube je aanbiedt om filmpjes te delen in je site (embedden heet dat) is op zich prima, maar soms wil je dat de dingen net even anders zijn dan standaard. Hieronder een paar simpele aanpassingen die je in de code kan meegeven:

PS: wil je weten hoe je filmpje van youtube gemakkelijk download, check het volgende artikel.

 

Gebruik de standaard opties

youtube standaard embed optiesAls je het volgende screenshot ziet, dan heb je standaard een aantal opties die je kan kiezen. Als je ze op een rijtje zet:

  1. Gerelateerde video’s eraan toevoegen >> als je deze optie inschakelt (is de standaard) dan krijg je na afloop van je video in de player automatisch een selectie met andere video’s te zien (daar heb jij dus geen invloed op). Als je deze uitschakelt dan eindigt je video met zwart. Ik heb deze optie altijd uitgeschakeld als ik een video in een website insluit, aangezien ik niet het risico wil lopen om rare video’s te promoten.
  2. Privacymodus inschakelen >> staat standaard UIT.  Deze optie heeft te maken met cookies. Als je de privacy modus inschakelt zal youtube geen persoonlijke info in de cookies plaatsen. Meer info hierover in de Google helpfiles.
  3. Insluitcode voor iframes gebruiken >> dit is nog een bèta functie wat aangeeft dat dit nog niet goed is uitgewerkt. Het grote voordeel hiervan heb ik nog niet helemaal door.

Naast deze opties heb je een aantal basis selecties voor de kleur van je player en je kan prachtig (en precies) het formaat bepalen. Het mooie is dat dit automatisch wordt aangepast aan de grootte van het filmpje. Dat voorkomt dus de zwarte balken aan de zijkanten of juist aan de bovenkant en onderkant.

Maar er is veel meer te doen. Hieronder nog een aantal opties om de manier waarop je youtube-filmpjes insluit in je site aan te passen aan jouw wensen.

 

Titel verbergen

De embed code die je bij je filmpje krijgt heeft twee regels die er ongeveer als volgt uitzien: value=”http://www.youtube.com/v/WL0vBprBOeU?fs=1&hl=nl_NL&rel=0″ en eenzelfde regel met src=”http://www.youtube.com/v/WL0vBprBOeU?fs=1&hl=nl_NL&rel=0″. Wil je de titel verbergen, dan voeg je de volgende code hier toe &showinfo=0, dan ziet dit er als volgt uit value=”http://www.youtube.com/v/WL0vBprBOeU?fs=1&hl=nl_NL&rel=0&showinfo=0“. Het resultaat zie je hieronder.

Andere parameters

Je kan de volgende parameters gebruiken. Zorg dat je deze tussen de ” ” plaatst. Het moet als volgt gebeuren: “&####=0” (betekent UITSCHAKELEN) of “&####=1” (betekent INSCHAKELEN) waarbij de #### de parameter is. Hieronder een selectie hiervan.

  1. rel (waarde 0 of 1)
    bepaalt of er gerelateerde video’s aan je video worden toegevoegd
  2. autoplay (waarde 0 of 1)
    bepaalt of je video bij openen van de pagina automatisch moet starten (pas op hoor, dit is erg irritant).
  3. loop (waarde 0 of 1)
    hiermee laat je je video eindeloos herhalen (als het gaat om een enkele video).
  4. border (waarde 0 of 1)
    bepaalt of er om je video een lijn moet worden getoond.
  5. color1 (waarde is een kleur in hexidecimaal formaat)
    die de kleur van de lijn om de player bepaalt.
  6. color 2 (waarde is een kleur in hexidecimaal formaat)
    die de kleur van de achtergrond van het knoppenbalkje bepaalt.
  7. start (waarde is een heel getal)
    geeft aan waar je video moet starten, uitgedrukt in seconden.
  8. hd (waarde 0 of 1)
    geeft aan of je video als standaard in HD wordt vertoond. Let wel op dat gebruikers die niet zo’n snelle verbinding hebben hier wel last van hebben.
  9. showsearch (waarde 0 of 1)
    geeft aan of de youtube video zoekbalk moet worden vertoond. Deze zoekbalk wordt alleen vertoond als de relatieve video’s (rel=1) worden vertoond.

Check voor meer opties : YouTube Embedded Player Parameters

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]