all-you-need-is-love

Complete blijheid

2 min leestijd

Valentijn. Een dag van de liefde. Liefde die soms grote offers brengt. Check maar eens de legende van de heilige Valentijn die zijn leven moest offeren omdat hij de verboden liefde van een heidense soldaat met een christelijk meisje inzegende. Het brengt me tot een paar gedachten. Niet al te diep voor nu, maar genoeg om even de gedachten over te laten gaan:

all-you-need-is-love

Er is een moment dat Jezus spreekt over complete vreugde, over blijdschap die volkomen is (Johannes 15:11). Hij wijst de weg naar de complete blijdschap. Door de opdracht te geven om elkaar lief te hebben. Het is niet de opdracht die Hij zomaar geeft, zeg maar in z’n algemeenheid maar juist aan zijn leerlingen. Mooi om te zien hoe Hij het opzet:

(1) Ik heb jullie liefgehad (dat is de bron)
(2) blijf in mijn liefde (hou vast aan mijn woord)
(3) dan zal je complete blijdschap hebben

Noodzakelijk voor herstel

Wetenschappelijk onderzoek laat zelfs zien dat een plek van onvoorwaardelijke liefde noodzakelijk is voor herstel van bijvoorbeeld trauma’s, ernstige gebeurtenissen die mensen in hun leven meemaken. Dit zijn plekken waar je je identiteit daadwerkelijk kunt hervinden, waar je mag worden wie je bent. Helaas zijn die plekken van onvoorwaardelijke liefde schaars! Mensen die deze plekken missen genezen langzaam of niet. Maar mensen die een plek hebben waar ze eerlijke relaties ontwikkelen en een plek waar God voorop staat, dat zijn de mensen die genezing vinden.

De kerk van Jezus zou de plek bij uitstek moeten zijn om deze plek van genezing te bieden in de samenleving. De gemeente van Jezus leeft toch ook vanuit Zijn onvoorwaardelijke liefde. Daar waar de gelovigen meer leven vanuit de onvoorwaardelijke liefde van God, daar ontstaan als vanzelf de plekken van liefde. Dat is volgens mij ook de weg. De weg van liefde. Onze maatschappij heeft er behoefte aan. Wij hebben de bron leren kennen. Ik voel een fantastische uitdaging voor de gemeente van Jezus Christus.

All you need is love

PS: nog even een afsluiter met de klassieker van de Beatles, All You Need is Love. En ja, deze zin is toch echt wel waar!

[ba-youtubeflex videoid=”Dyswe_XY8LY”]

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties