Don't go to church, be the church

Een kerk die prikkelt

3 min leestijd

Don't go to church, be the churchAfbeelding van John Emery

Hoewel hij al even op de stapel lag ben ik er nu pas aan begonnen: het boek “Een kerk die prikkelt” van Graham Tomlin. Enerzijds gaat het over de plek van evangelisatie in de plaatselijke kerk (dat was misschien wel de reden waarom ik dit boek had laten liggen), anderzijds over leven in Gods Koninkrijk. Het is verrassend om de opdracht van de kerk opnieuw te ontdekken. Zonder stereotypen. En kritische noten. Zomaar even wat citaten:

“Het probleem dat de kerken moeten onderkennen is niet zozeer dat mensen niet in God geloven, maar dat ze de kerk ongeloofwaardig vinden.” Citaat van Nigel McCullogh.

“Evangelisatie zal aan dovemansoren gericht zijn, tenzij er iets intrigerends, prikkelends of verleidelijks is aan de kerk, de christenen of aan het christelijk geloof. Als kerken geen gevoel van ‘werkelijkheid’ kunnen overbrengen, zal onze ‘waarheid’ niet meetellen.”

“Voordat we de stap naar uitleg of overtuigen nemen, moet in mensen verlangen groeien, een vraag, honger naar meer, om God te vinden.”

Robin Hood

Bijzonder is het hoofdstuk dat de opdracht van de kerk plaatst in het kader van Gods Koninkrijk. De kerk is niet hetzelfde als Gods Koninkrijk. Het zou wel mooi zijn als er geen groot verschil is. Mij blijft de uitleg over het (komende) Koninkrijk bij. Het is als in het verhaal van Robin Hood. Er was een groep mensen die niet accepteerde dat de wrede en onrechtmatige heerser (prins Jan) de zeggenschap had. De rechtmatige heerser (koning Arthur) komt er aan. Nog niet iedereen weet dat, en de situatie is er ook nog niet naar. Maar de hoop in de kleine groep rondom Robin Hood is aanstekelijk. Het maakt alles anders. In het boekje wordt deze situatie vergeleken met het Koninkrijk van God:

Christenen leven onder een drukkend regime, maar kunnen nog lachen, omdat ze weten dat dit systeem niet het laatste woord heeft. Ze weten dat de echte koning komt, en dat op een dag alles anders zal zijn. van tijd tot tijd herinneren zij de kwade machten eraan dat hun regering tijdelijk en onecht is, door verzetsacties die de ware koning in herinnering brengen. Ook fluisteren zij rond dat de zaken niet hoeven te gaan zoals ze gaan. De koning komt eraan, in feite is hij er al, en ook anderen kunnen nu al in vreugde gaan leven, in het licht van dit komende koninkrijk.”

Goede Nieuws

Wat mij bezighoudt bij het lezen van dit boek is dat het gewoon raakt aan het hart van het Goede Nieuws. Het leven van de christelijke gemeenschap zou een weerspiegeling moeten zijn van de hoop en overtuiging van het komende koninkrijk en het koningschap van Jezus. Het is leven op een andere basis die opvallend is, anders, niet op zichzelf gericht.

Kerken zijn bedoeld als plaatsen waar mensen kunnen begrijpen en voelen en ervaren hoe het is om te leven onder Gods bewind, hoe een gemeenschap die werkelijk in Jezus’ koninkrijk leeft, eruitziet.

Al met al, dit boek is een aanrader als je diepgaand wil nadenken over de plek van de kerk in deze maatschappij. Het geeft me dromen om te dromen, nieuwe inspiratie.

PS: Boek is bij Bol.com alleen nog 2e hand te krijgen.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -