Clicky

Is website snelheid belangrijk?

18 oktober 2011

Het simpele antwoord op de vraag of snelheid van je site belangrijk is is “JA”. Afgezien van een klein percentage van Internetters die nog gebruik maakt van een trage verbinding wordt snelheid van je site meer en meer een van de belangrijkste scores waarop je site wordt getoetst. Oude cijfers lieten al zien dat als de laadtijd van een pagina meer dan 4 seconden duurt al ongeveer 33% afhaakt (als je gebruik maakt van een breedbandverbinding).

visitor loss vs page load timebron : pearanalytics.com

Ik heb laatst mijn site opnieuw omgegooid om een snelheid verbetering te krijgen. Het resultaat is aan alle kanten gunstig. Even wat resultaten wat de bezoek statistieken betreft (ik gebruik o.a. Clicky):

 • 15% meer bezoekers
 • 22% meer acties
 • 27% meer tijd per bezoeker
 • 5% minder weigeringspercentage
En als ik kijk naar de uitslagen van de verschillende testen:
 • YSlow grade (van Yahoo) van D naar B (overall performance score 82)
 • Page Speed (van Google) Score van 71/100 naar 87/100
 • Alexa ranking binnen 2 weken van 320547 naar 256752

Wat kan je doen?

Je kan zelf vrij gemakkelijk een aantal stappen zetten. Dit gaat denk ik voor veel systemen op, maar ik ga uit van site die gebruik maakt van WordPress.

 • Gebruik alleen plug-ins die je echt nodig heb. Test eventueel je scores bij het uitschakelen van specifieke plug-ins. Sommige plug-ins doen een grote aanslag op de snelheid van je site.
 • Zorg dat je plaatjes in je site slank zijn, oftewel niet te groot. Hoe netter je dit doet, hoe sneller je site wordt. Ik hou zelf van .png bestanden, maar merk dat .jpg met compressie echt een behoorlijk verschil maken.
 • Maak gebruik van een cache-plug-in, zoals de populaire WP Super Cache of de bijzonder uitgebreide W3 Total Cache (deze laatste heeft mijn voorkeur maar vraagt wat meer instellingen). Via deze plug-ins kunnen een aantal zaken goed worden geregeld zoals:
  • CSS stylesheet bovenaan (in de <head> tag)
  • Javascript onderaan
 • Maak gebruik van een CDN (Content Delivery Network) zoals bijvoorbeeld Amazon Cloudfront. Je kan dit instellen via de eerder genoemde W3 Total Cache. Deze oplossing kost echter wel extra geld omdat je afrekent voor de gebruikte data.

Meer tips?

Infographic

Als uitsmijter nog een prachtige infographic. Met de titel “How Loading Time Affects Your Bottom Line” (via kissmetrics.com)

How Loading Time Affects Your Bottom Line

Andere interessante blog post

 • Meten prestaties en performance website07-11-2012 Meten prestaties en performance website Snelheid voor je website is erg belangrijk! Er zijn een aantal websites en tools die bijzonder behulpzaam zijn in het meten van de prestaties en […]
 • Waarom is je WordPress site langzaam?28-02-2012 Waarom is je WordPress site langzaam? Hoe snel je website is wordt steeds belangrijker voor de vindbaarheid van je site in de zoekmachine. Maar hoe krijg je je site nu sneller? Hier een […]
Wouter van der Toorn
Media Innovator / Art Director bij Jesus.net en Internet pastor. Mijn tijd vul ik graag met nieuwe media, geloof, kerk, de Bijbel, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik hier op mijn blog.
1 Comments

Is website snelheid belangrijk?

door Wouter van der Toorn Leestijd: 2 min
1