Flipboard-LandingPage

Hoe hou je al het nieuws bij?

4 min leestijd

Flipboard-LandingPage

…zonder dat het al je tijd opslokt?

Hoeveel sites bezoek jij per dag? Ik zou het voor mezelf niet eens weten. Maar ik moet je eerlijk zeggen dat het ook niet echt zo letterlijk meer is om honderden websites bij te houden. Het voelt veel meer dat ik op een persoonlijke manier mijn eigen nieuws gepresenteerd krijg. Een aantal interessante applicaties helpen daarbij. Hier is mijn work-around. Het kost namelijk niet ongelofelijk veel tijd om toch alles een beetje bij te houden.

Google Reader

De basis van alles is Google Reader, de RSS-reader. Nagenoeg iedere dynamische site heeft een RSS feed beschikbaar waar je je op kan abonneren. Alle nieuwe artikelen op een site komen dan netjes in je Reader. In mijn account lopen daar 350 RSS-feeds binnen. Daar gaat iedere week wat af en wat bij. Als een site te weinig interessant is dan verwijder ik deze gewoon uit mijn lijst. 

Je kan prima Google Reader in je browser gebruiken. Zelf doe ik dat niet met als belangrijkste reden dat het gewoon niet lekker soepel gaat. Een applicatie zorgt ervoor dat tevoren de boel al wordt geladen. Op de Mac gebruik ik als “Reeder” als RSS Reader (in Mac Appstore voor  €7,99)

RSS op iPad

Het leuke van het lezen op de iPad is dat je op een andere manier je informatie leest. Meer relaxt merk ik. Gewoon even een half uurtje op de bank. Er zijn verschillende opties voor het lezen van je Google Reader op de iPad:

The Early Edition 2

Van de verschillende applicaties voor de iPad ben ik op deze blijven hangen. Early Edition koppelt aan je Google Reader account. De applicatie maakt er je eigen digitale krant van. Je kan gemakkelijk artikelen delen via Facebook, Twitter en dergelijke maar ook opslaan in Instapaper als je deze later nog wilt lezen.
The Early Edition 2 » €3,99

Reeder for iPad

De andere prima applicatie is Reeder for iPad (ik gebruik hiervan ook de Mac versie). Dit is de meer recht-toe-recht-aan oplossing de RSS in een lijstje. Netjes afgewerkt en plezierig te lezen. En, niet onbelangrijk, ook is het gemakkelijk om artikelen te delen of op te slaan voor later.
Reeder for iPad » 3,99 

The Old Newspaper Reading Room in the British MuseumDe oude leeszaal in het Britse museum. Dit waren andere tijden!

Ook RSS, maar dan anders

Het leuke van de iPad is dat je nog meer hebt dan alleen de ‘gewone’ RSS Reader. Het nieuws is persoonlijk geworden. En het ziet er nog mooi uit ook. Een complete multimedia (inclusief sociale media) ervaring. Met als vlaggenschepen: Flipboard en Zite.

Flipboard

Flipboard zou je misschien wel het beste kunnen beschrijven als een sociaal en persoonlijk magazine voor de iPad. En dat magazine wordt automatisch samengesteld op basis van jouw voorkeuren, sociale netwerken en Google Reader abonnementen. De applicatie haalt overal in de informatie vandaan. Dus tekst, foto’s, video’s, alles zit er al in. Dus niet wegklikken enzo. Ook een link in Facebook of Twitter wordt automatisch vertaald met het hele artikel met alles erop en eraan.
Flipboard (iPad/iPhone) » gratis 

Zite Personalized Magazine

Deze applicatie doet erg denken aan Flipboard maar is net even anders. In Zite worden de zaken bij elkaar gezocht op basis van de interesses die je opgeeft. En het leuke hiervan is dat je vervolgens ook je interesses kunt verfijnen. Je kan aangeven dat je bepaalde sites niet meer wilt zien, of dat je bepaalde content juist erg waardevol vindt. Je Zite magazine wordt daardoor steeds een beetje persoonlijker.
Zite (iPad/iPhone) » gratis 

Sociale netwerken als nieuwsbron

Meer en meer worden de sociale netwerken ook plekken om nieuws te verzamelen. De laatste update van Twitter is precies ook voor deze reden uitgebracht met  #Discover op een prominente plek. Je zoekt en klikt op interessante links. Daarbij merk ik ook dat ik voor sommige sites niet de RSS volg, maar wel de twitter updates. Dan krijg ik vanzelf ook het andere nieuws.

Voor mezelf is Google+ een plek waar ik interessante zaken kan vinden. Dat is vooral door een aantal mensen te volgen die ik interessant vindt in mijn interesse gebieden (geloof, Bijbel, nieuwe media, design, etc).

PS: Mis ik nog iets?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -