stressed

Mijn to-don’t-lijst / stop-met-doen-lijst

4 min leestijd

stressed

Ben je al bezig met goede voornemens? Misschien is een to-don’t-lijst wel een belangrijkere lijst als je to-do-lijst. Kiezen wat je NIET gaat doen is misschien wel belangrijker als wat je WEL gaat doen. Dus een to-don’t-lijst, of een stop-met-doen-lijst. Je zal trouwens niet de eerste zijn die zo’n lijst nodig heeft.

PS: is het je opgevallen dat de 10 geboden die Mozes van God kreeg 8 keer “Je zult niet…” bevat? Blijkbaar is een stop-met-doen-lijst ook een manier om kort en bondig te zijn.

Mijn stop-met-doen-lijst

Ik ben nog bezig met deze lijst, maar dit zijn de zaken die al op mijn stop-met-doen-lijst staan. Als je aanvullingen heb, heel graag:

 1. Iedereen naar de zin maken
  Dit is onbegonnen werk. Proberen hieraan te voldoen gaat toch niet lukken. Niet meer doen dus.
 2. De dingen doen die anderen van mij verwachten
  Er kunnen ongelofelijk veel verwachtingen zijn van anderen. Maar wat moet ik nu echt doen? Dat komt niet van anderen vandaan. Dat zullen de dingen zijn waarvan ik zelf weet dat ik het moet doen, waarvan ik weet dat God ook van me verwacht. Dat is trouwens voor mij een uitgangspunt.
 3. Altijd werken, zelfs als ik met het gezin ben
  Een risico als je altijd bereikbaar bent, altijd je mail bij de hand heb is dat je ook altijd door blijf gaan. Voor mij ook. Ik stop met werken als ik met het gezin ben. Dan ben ik dus ook niet bereikbaar.
 4. Iedere afspraak maken waarom wordt gevraagd
  Dat gaan we dus niet doen. Het principe is dat alleen die afspraken in mijn agenda terecht komen die ik zelf initieer of zou kunnen hebben geïnitieerd. Je kan niet alles, dus ook niet alle afspraken.
 5. Iedere 10 minuten mijn mail checken
  Mijn bliepjes staan uit voor mail. Het is een enorme rover van tijd en aandacht. Ik ga ook geen mail meer checken in de pieptijden van het werk.
 6. Zaken handmatig regelen die automatisch kunnen
  Technologie is niet alleen voor Geeks. Het is om je leven gemakkelijker te maken. Je leven te organiseren en te ordenen. Er kunnen veel dingen automatisch worden geregeld. Dat ga ik niet meer handmatig doen. 
 7. Koffie drinken na 7 uur ‘s avonds
  Deze tip ben ik wel erg vaak tegen gekomen. En ik ga het denk ik ook maar niet meer doen. Om een goede nachtrust te garanderen, een ontspannen avond. Ik weet alleen nog niet hoe ik dat doe met avond vergaderingen die ik in de kerk nogal eens heb. 
 8. Hoop opgeven en stoppen met dromen
  Blijkbaar horen teleurstellingen bij het leven. Zozeer dat de energie wel eens weg kan zijn, dromen vervlogen lijken. Maar op mijn niet-meer-doen-lijst staat dat ik nooit de hoop zal opgeven en nooit zal stoppen met dromen.
 9. Tijd doorbrengen met zure en negatieve mensen
  Ken je dat, dat je met iemand zit en je gaat er doodmoe vandaan? Mensen die een zure kijk op de wereld hebben, altijd klagen, negatief zijn. Ik zal geen gezelschap meer zijn van deze mensen. Tenzij ik ze (pastoraal) kan bijstaan waardoor de zon weer gaat schijnen. 
 10. Een dag niet lachen
  De uitspraak “een dag niet gelachen is een dag niet geleefd” staat  niet in de Bijbel maar is ook een gezond principe (“Een vrolijk hart brengt een lach op het gezicht, een verdrietig hart pijnigt de geest” Spr. 15:13)
 11. Ieder probleem oplossen dat op mijn bord wordt gelegd
  Ik kan niet alles oplossen, ik wil niet alles oplossen, en ik moet ook de problemen van anderen niet oplossen die niet willend zijn zelf te veranderen, zelf te denken, zelf in te spannen. Zelfs al zou ik deze problemen kunnen oplossen ga ik dat niet doen. Tenzij het daadwerkelijk mijn probleem is.
 12. Denken dat ik alles zelf kan
  Een onafhankelijke geest hè. Ja, denken dat je alles kan. Een groot risico. Ik kan niet alles zelf, ik kan niet alles alleen. En daarom wil ik dat ook niet.

Reageer

Wat staat er bij jou bovenaan je stop-met-doen-lijst?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

3 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Maartje Klijn
Maartje Klijn
11 jaren geleden

Dank voor het inzicht dat je me vandaag gegeven hebt. En nu eerst mijn to-do-list herschrijven…:)

Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
Antwoord aan  Maartje Klijn
11 jaren geleden

Kijk, dat doet me deugt. Ben benieuwd wat je hebt veranderd ;)