bijbel lezen

8 tips bij het lezen van de Bijbel

4 min leestijd

De Bijbel een oud boek? Ehm, ja, dat klopt. Je zou zeggen dat daarom iedereen er ondertussen wel weg mee weet. Helaas is dat nu weer een conclusie die iets te snel is getrokken. Hier acht heilzame tips van een oude prediker, John Ryle (1816 – 1900) voor het lezen van de Bijbel. Ik zou zeggen dat ze behoorlijk tijdloos zijn en heb ze wat aangepast aan onze tijd:

1. Begin vandaag met het lezen van de Bijbel.

De manier om iets te gaan doen is… om het te doen. Je kan nadenken over lezen van de Bijbel, een goed voornemen hebben, erover nadenken, maar ook hier is het in de eerste plaats een kwestie van gaan doen. Als je niet zelf kan lezen, dan kan je het voor laten lezen. En dat kan tegenwoordig met de nieuwe techniek gewoon nog gemakkelijker (bijvoorbeeld op downloadbijbel.nl)

2. Lees de Bijbel met het doel om het te begrijpen.

Je kan natuurlijk puntje 1 helemaal netjes doen, maar wat heb je eraan als je het niet begrijpt. Het zal je niet veranderen. Hoeveel hoofdstukken je doorwerkt, het is nutteloos als je het niet begrijpt. Herinner je iedere keer als je Bijbel leest deze simpele vraag: “Waar gaat dit over?” Graaf in je Bijbel of je zoekt naar verborgen schatten.

3. Lees de Bijbel met het geloof als een kind en een nederige houding.

Open je hart zodat God kan spreken. En besluit om te geloven wat je leest, hoe het misschien ook jeukt of hoeveel het ook van je vraagt. Ga niet met de Bijbel om waarin je de dingen die je wel leuk vindt oppakt en de rest (wat je misschien niet goed uitkomt) links laat liggen. Geloof dat wat je begrijpt en laat rusten wat je (nog) niet begrijpt.

4. Lees de Bijbel met een houding van gehoorzaamheid.

De vraag is of je een leerzame houding hebt. De Bijbel is er niet om zomaar even naar te kijken en een mening over te hebben. De Bijbel is er om je denken te veranderen. En dat is precies de vraag bij het lezen van de Bijbel: “Wat vraagt de Bijbel van me, waar moet mijn denken veranderen, wat leer ik hier?”.

5. Lees de Bijbel dagelijks.

Ja, je kan het. Ook in jouw drukke en chaotische schema is er ruimte om te lezen in de Bijbel. Neem het op. Je weet het: “geen tijd is geen prioriteit”. Maak van je Bijbeltje een prioriteit. Als de Bijbel het dagelijks brood is (geestelijk dan), dan moet je het niet willen om een dag (of zelfs langer) hiervan te moeten vasten! De Bijbel is trouwens prima te lezen op je smartphone (zoals Bijbel app van Youversion of Bijbel+ van Olivetree)

6. Lees de hele Bijbel en lees het in volgorde.

Je kent het principe van Bijbeltje-prik? Je gooit je Bijbel open en gaat er vanuit dat er een magisch moment is waarin God je op een tekst wijst. Het zal zeker gebeuren. Maar je mist de hele Bijbel die je wilt leren (2 Tim 3:16). Je kan bijvoorbeeld een bijbelleesrooster gebruiken die her en der te vinden zijn.

7. Lees de Bijbel eerlijk en oprecht.

Er is een heel simpel principe bij het lezen van de Bijbel: dat wat de Bijbel lijkt te betekenen… dat betekent het ook. En dat wat de Bijbel lijkt te bedoelen… dat bedoelt de Bijbel ook! De goede manier om de Bijbel te lezen is om de Bijbel te nemen zoals het is, en hou je uitleg zoveel mogelijk weg uit welk theologisch systeem dan ook.

8. Lees de Bijbel met Jezus in het vizier.

Eerlijk is eerlijk, als je Jezus weghaalt uit het verhaal van God met deze wereld, dan hou je niets meer over. Jezus is waar alles in de Bijbel naar vooruitwijst, naar terugwijst, op wordt gebouwd. In het Oude Testament zie je de schaduw al van het kruis en in het Nieuwe Testament zie je dat alles is veranderd door dat Jezus opstond uit de dood!

Het zijn wellicht eenvoudige tips… Maar ze werken pas als je ze in praktijk gaat brengen. Succes ermee (of moet ik je de zegen van God juist hierin toewensen?)

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -