bijbel lezen
2 min leestijd

bijbel lezen

Komende week neem ik de tijd voor een persoonlijke retraite. In een Benedictijner klooster. Ik heb er behoefte aan om, aan het begin van het jaar, zelf de stilte op te zoeken. Alleen dat al is een uitdaging: stilte. Voor mij niet de minste uitdaging. Maar ik ga deze uitdaging graag aan.

Artikelen over meditatie

Nu ben ik, als voorbereiding hierop, bezig met een (of een paar) artikeltjes over meditatie (zoals Lectio Divina en Contemplatief bidden). Lectio Divina is een meditatieve manier van het lezen van de Bijbel. Ik leerde het jaren geleden tijdens een leiders retraite van Agape Europe. En ik ben het enorm gaan waarderen.

Een stil gebed van David.
Behoed mij, God, ik schuil bij u.

Ik zeg tot de HEER: ‘U bent mijn Heer,
mijn geluk, niemand gaat u te boven.’
Ps 16:1-2

Meditatie is gevaarlijk! (?)

Tijdens het grote jongeren evenement Passion 2012 (waar mensen als Matt Redman, Loui Giglio en John Piper aan meewerken) is deze, van origine katholieke meditatie methode, ook geïntroduceerd aan duizenden jongeren. Maar ga nu eens zoeken op Google (als voorbeeld in het Engels) op “Lectio Divina Passion 2012“. Je komt dingen tegen zoals dit:

It’s an incontrovertible fact that right from its hatching in hell corrupt Contemplative Spirituality / Mysticism … Spreading as a spiritual cancer throughout apostatizing evangelicalism, we even see that it’s slithered all the way into the New Calvinst neo-reformed camp…

Zolderkamer-evangelisten

Enerzijds heb ik het gevoel dat een groot deel wordt geschreven door zolderkamer evangelisten die vooral alles zien waar gevaar is. Zij waarschuwen de hele wereld. Naar mijn gevoel zonder ook maar van hun plek te komen. Maar zij zijn het niet alleen. De eerlijke vraag is: is er wel ruimte voor spiritualiteit? Of is het allemaal maar angstig? Hebben ‘wij’ wel genoeg aan het zakelijke gebed. Ergens in de evangelische en protestante wereld zie je een verlangen naar iets wat met de reformatie misschien te ver achter ons is gelaten.

Leren stil zijn… dat is iets wat ik wel wil. Misschien is het een gezond verlangen naast de volle en bombastische vieringen die we nu meer gewoon zijn geworden. Het is niet of/of, maar en/en. Ik wil graag leren van mensen en tradities die anders zijn (anders dan mijzelf en mijn traditie).

De artikeltjes komen er zeker wel aan. Maar dit moest eerst even van mijn hart. En als je nu al wilt reageren, heel graag!

7 reacties

 1. Herwin op 09-08-2015 om 09:58

  Dat je wil ontdekken wie God is, is niets mis mee, waarom leringen van mensen volgen? Jezus leert ons het gebed wat wij bidden, het Onze Vader. Je mag waarschuwingen van je broeders en zusters ook toetsen en serieus naar kijken net zo serieus je naar Benedictus luistert. Toets alles en behoud het goede. Zeg niet meteen zolderevangalisten zijn het, ik heb allerlei stromingen doorlopen en niet altijd even ongeschonden eruit gekomen, door waarheid aan te nemen van mensen terwijl het Woord van God wat anders zei, maar mensen konden er altijd een leuke twist aangeven, De Bijbel is corrupt, niet goed vertaald, dit is er wat er eigenlijk staat.

  Gods zegen en Gods liefde.

  Groet, Herwin. 2. Neri op 14-01-2015 om 22:07

  Wouter, ik vind je een mooie man!

  Broedergroet,
  Neri 3. martijnpeterburgers op 07-03-2014 om 12:51

  Het is mijn overtuiging dat veel weerstand voortkomt uit angst voor het onbekende. Lectio Divina is een prachtige manier om Gods stem te verstaan, alleen of samen. Zelf heb ik veel aan het boekje “Leven met Franciscus” van Willen Marie Speelman, waarin de methode wordt toegepast op verhalen over Franciscus. Ik heb Lectio Divina een keer toegepast bij de voorbereiding op ee preek over Bartimeus, met veel resultaat. Ik hoop Lectio Divina nog eens te gebruiken tijdens een preek. Moet kunnen… :) 4. Gonnie op 11-01-2012 om 22:13

  Leren stil zijn….
  Het is een mooi iets, maar soms zo moeilijk voor mij. Omdat ik mijzelf meeneem en er binnen in mij nog zoveel gedachten ed. meekunnen gaan de stilte in.

  Goede, gezegende tijd toegewenst. 5. Simon van Groningen op 11-01-2012 om 08:14

  Ik blijf graag op de hoogte. Ik vind je uitdrukking “zolderkamerevangelisten” wel mooi.  Overal tegen zonder zelf buiten te komen. En toch…soms raken ze mij ook met hun argumenten en weet ik het niet zo goed meer. De OT profeten lijken soms ook wel op een zoldertje te zitten. Nou ja, Gods zegen en ik hoor graag! 6. André Bikker op 10-01-2012 om 16:27

  Ga naar het klooster, vraag een gesprek aan met de gastenpater, zoek de stilte en probeer een balans te vinden tussen de Regel van Benedictus, de spiritualiteit van beneden (Grün) en Ministry. Zegen, André Bikker