68046644339727298

Bijzondere kerken, deel 4

3 min leestijd

De vierde alweer in een serie over bijzondere kerkgebouwen. Modern en oud. Met bijzondere verhalen, vormen,  architectuur en plekken. Bedoeld om God te ontmoeten of onder de indruk te komen van wie God is. Zou dat nog steeds zo werken? Dat zo’n bijzonder gebouw je helpt om God te ontmoeten of God te zien of Hem te horen spreken?

Kerk van het vergoten bloed

Kerk van het vergoten bloed, St Petersburg

Wat heeft de Oost-orthodoxe kerk toch prachtige gebouwen. Deze kerk (originele naam is Khram Spasa na Krovi) staat in St. Petersburg (Rusland) en werd gebouwd in 1884 als herinnering aan Tsaar Alexander II op de plek waar hij was vermoord. (Bron foto)

Bulgarian St. Stephen Church

Bulgarian Orthodox Saint Stefan Church in Fener

De St. Stephanus Kerk is een Bulgaars Orthodoxe kerk in Istanbul (Turkije) en is vooral bijzonder omdat deze kerk is gemaakt van gietijzer. (Bron foto)

Kerkje van Arnessysla

Arnessysla church

Ik vond deze prachtige foto van een klein kerkje in Arnessyla in het westen van IJsland. Met het noorderlicht erbij is het helemaal sprookjesachtig. (Bron foto)

Holy Family Shrine

Holy Family Shrine

Deze kapel uit Gretna, Nebraska valt op door zijn bijzondere architectuur. Het is bedoeld voor mensen om even op adem te komen in een prachtige en rustieke plek. (Bron foto en meer info)

Basilica of Born Jesus

Dit is de eerste kerk die in 1946 tot basilica minor werd gewijd in India. De bouw begon in het jaar 1594 en werd op 15 mei 1605 ingewijd door aartsbisschop Dom Fr. Aleixo de Menezes. (Bron foto)

Kerkje in Dolomieten

Klein kerkje in Dolomieten

Een piepklein kerkje ergens in de Dolomieten. Gefotografeerd in de herfst. Prachtig. (Bron foto)

Boyana kerk

Boyana kerk

Het oudste deel van deze kerk uit Sofia, Bulgarije, stamt uit de 10e eeuw. Het complete gebouw bestaat uit drie gebouwen. Deze kerk staat trouwens ook op de Werelderfgoed lijst. Het is een van de mooiste monumenten uit de Middeleeuwen.(Bron foto)

Christ Church Cathedral

Een prachtige kerk uit Dublin (Ierland). Deze kathedraal is theoretisch de zetel (cathedra) van zowel de Katholieke kerk als de Ierse kerk. Sinds de Engelse reformatie is het de zetel van de bisschop van Dublin van de Kerk van Ierland. (Bron foto)

St Mary’s Ukrainian Catholic Church

St Mary's Ukrainain Catholic Church

Een bijzonder kerkje in Niagara Falls. Hier heb ik verder maar weinig informatie over kunnen vinden. Maar ‘k vind em wel mooi! (Bron foto)

St. John of the Hermits

San Giovanni degli Eremiti (St. John of the Hermits) is een kerk in Palermo in het zuiden van Italië. Deze kerk stamt uit de 6e eeuw maar werd na de Islamitische bezetting veranderd in een moskee. Rond 1136 werd het weer christelijk en werd beheerd door Benedictijner monniken. (Bron foto)

Check ook de eerdere delen:

Bijzondere kerken, deel 1 »
Bijzondere kerken, deel 2 »
Bijzondere kerken, deel 3 »

Dank voor de tips die ik al eerder heb gekregen. Heb je nog meer tips? Ze zijn welkom. Kan ook gewoon in de reacties hieronder.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -