Jezus / bloed / scheuren

De Bijbel is géén fijn boek

3 min leestijd

Jezus / bloed / scheuren

Soms lijkt het wel of de Bijbel een zoet verhaal is. Mierzoet. Maar niets is minder waar. Momenteel zijn we bij ons thuis de verhalen van de rechters (Oude Testament) aan het lezen. Wat nou zoet?!

Het Bijbelboek is heftig. Mensen die worden vermoord (ik kan er niets aan doen, maar ik moet soms wel erg aan Assassins Creed denken), hoerenbezoek, verleiding, onthoofding, uitmoorden van de hele bevolking, verbrijzelde schedels, omkoping… Wil je nog meer? Dan moet je het verhaal zelf lezen. 

Maar de Bijbel zoet? Welnee. Het is soms eerder rauw, ongeslepen, scherp en ongemakkelijk.

Geen waas

De Bijbel is niet fijn (voor als je het nog niets wist: fijn is een jeukwoord!) De Bijbel zou niet vriendelijker en zoeter moeten worden gemaakt. Gebruik geen waas van een soort heilige taal waardoor de tekst totaal irrelevant wordt (als het je aangaat: bekeer je van je tale Kanaäns). En maak er ook geen slappe hap van met een zoetige God.

Weet je, God is helemaal niet zoet. Hij is de ongelofelijke God. Hij was ook de onbereikbare God. Onbereikbaar doordat de mensheid zo ongelofelijk diep is gezonken. Hoe diep? Nou, de Bijbel is daar behoorlijk duidelijk over. Niets blijft onbesproken. Het gaat over moord, kannibalisme, hekserij, marteling, verminking, verkrachting, erotische seks, dieren offers en mensen offers. Wat al niet meer. En alles staat gewoon eerlijk opgeschreven om ons te waarschuwen (1 Kor 10:11). 

Gods initiatief

Uiteindelijk is het om te laten zien wie God is. Hoe ver wij ook zijn weggezakt en wat we er ook van hebben gemaakt, God kwam zelf in beweging om ons te redden. Misschien wel in de eerste plaatst te redden van onszelf. Daarom is de Bijbel ook eerlijk over ‘ons’, over mensen. Ook over de mensen van God. Ken je deze mannen:

  • Petrus: vervloekte zijn rabbi en beste vriend Jezus
  • Elia: was depressief en wenste dat hij dood was
  • David: ging vreemd, vermoorde de man van zijn minnares
  • Noach: was dronken
  • Abraham: was een leugenaar
  • Mozes: was een moordenaar.
  • Job: moest met zichzelf afspreken om niet meer  vol lust naar jonge meisjes te kijken (Job 31:1)

De Bijbel is zelfs (misschien vooral) eerlijk over Gods vrienden. Er is niets zoets aan. Niets fijns. Wie zou David als koning willen? Zo iemand is toch niet betrouwbaar? Laten we stoppen met het voorstellen van Gods verhaal als ‘iets fijns’.

Kerkdienst die nooit meer stopt

Ik herinner me dat op een reformatorische school een juf had gezegd dat het in de hemel is het altijd zondag was. Het was een horrorbeeld voor het kind. Vreselijk om daarnaar uit te kijken. Weet je, Jezus heeft nooit gezegd: “Het Koninkrijk van God lijkt op een kerkdienst die nooit meer stopt”.

In plaats daarvan gebruikte Hij beelden over thuiskomen, over een feest, een maaltijd, een bruiloft… Daar hadden de leiders in de tijd van Jezus wel erg veel moeite mee! Ze wilden het plaatje houden zoals het was. Een bepaalde religiositeit. Misschien zelfs een soort kerkelijke etiquette. Wees eerlijk, daar paste Jezus dus niet in.

Het bezeert je

Toen niet en nog steeds niet. Maak van de Bijbel geen mierzoet verhaal. Laat het je af en toe stevig bezeren. Irriteer je er maar aan, worstel ermee, laat het je maar raken. Want de Bijbel is meer uit het leven gegrepen als dat we vaak doorhebben.

Niet voor niets. Want het is precies dat leven, jouw leven, dat God wil veranderen!

N.a.v. “My take: stop sugarcoating the bible

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -