kaart met kompas

Geen 4 geestelijke wetten meer

2 min leestijd

Hoe vaak moet jij je kaarten vernieuwen? Of het nu papier is, in je TomTom of op je smartphone. Kaarten veranderen zo vaak. Omdat het wegennet zo snel verandert. Een kostbare aangelegenheid.

Nog veranderlijker als ons wegennet is het leven zelf. En daarmee ook de route. Iedere keer moet de kaart weer worden aangepast aan de nieuwe vragen, de nieuwe uitdagingen, nieuwe obstakels, andere wegomleggingen.

In 4 stappen christen

Waarom blijven we dan zo vasthouden aan de routekaart? We hebben precies uitgestippeld hoe we moeten gaan en waar de afslag moet worden genomen. Een gemiddelde evangelist weet je precies in een paar stappen te vertellen hoe je christen wordt. En een gemiddelde dominee weet wel wat iemand moet bidden als deze besloten heeft om christen te worden.

Ook evangelisatie bewegingen hebben het bijna tot een wetenschap verheven. 4 geestelijke wetten, 7 stappen voor gebed, 5 trappen van heiliging, de 10 fasen van toewijding. We hebben de schaal van Engel uitgewerkt zodat we precies weten wat mensen nodig hebben in welke fase. Van de reis door het leven en de zoektocht naar God hebben we een systeem gemaakt.

Geen routekaart meer

Het wordt tijd om de routekaart te vervangen door een oud apparaatje. Geen routekaart meer, maar op weg met een kompas. De route mag je zelf bepalen. De richting, die kunnen we wel wijzen. Nee, ik kan je niet vertellen hoe je God zal vinden, maar wel dát je Hem kan vinden. Ik weet niet precies welke wegblokkades jij gaat tegenkomen op je weg, maar de richting weet ik wel waar je heen moet.  Het is niet eerlijk om pasklare antwoorden te geven omdat niemand dezelfde route gaat.

Reageer!

Wat denk jij? Zullen we stoppen met de routekaart met daarop alles uitgestippeld. Zullen we meer de richting wijzen?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rik Bennik
Rik Bennik
12 jaren geleden

TEAB ‘mijn evangelische tomtom’.

Ik wil niet meer zo denken, en mensen in hokjes duwen. Weg met die E-tomtom, dank U Heilige Geest, dat U een perfecte wegwijzer bent naar het hart van Jezus, naar het hart van mensen.