Dominee Ding

Preken 2.0

3 min leestijd

preken-2.0

Bestaat er zoiets als preken 2.0? In een tijd van sociale media en allerlei technologie als onderdeel van het normale leven zou het wellicht goed zijn om dit ook een normaal onderdeel te maken van een preek of een dienst? Meer en meer komen creatieve verhalen. Zoals Andrew…, er staat een heel verhaal in de telegraph.co.uk.  Je mag hem tijdens de dienst tweets sturen met reacties. Maar ook al tijdens de voorbereidingen.

Je kan alleen dat gebruiken wat je kent

Rev Andrew Alden vraagt zijn gemeente om hem te tweeten tijdens de dienst

Als je een digibeet bent, laat het dan aan je voorbij gaan. Dan krijg je net zoiets als “we moeten iets met facebook doen”. Maar als je vraagt naar het wat en het waarom, dan is er geen idee. Je krijgt pas visie voor nuttige en verrijkende toepassingen als je iets kent.

Dus ga als predikant niets met twitter en facebook doen in je kerk als het niet je bekende terrein is. Dan moet je er eerst zelf induiken en het een onderdeel van je leven maken.

Wat moet je kiezen

Maak eerlijke keuzes in wat je gaat gebruiken. Als het een dienst complex maakt, rommelig op een verkeerde manier, dan moet je je afvragen wat het doel is. Het doel moet altijd zijn dat het helpt om een betere aansluiting te maken tussen de prediker / boodschap en de luisteraars.

Voorbeelden

Er zijn ondertussen wel een aantal voorbeelden van hoe je op een goede manier gebruik kan maken van technologie en sociale media. 

1. Voorbereidingen

Sommige predikanten posten hun preeknotities al vooraf op hun blog. Anderen vragen mensen te reageren op een stelling op Facebook of Twitter zodat dit meegenomen kan worden bij de voorbereidingen. 

2. Presentatie

Maak je gebruik van Keynote of Powerpoint, dan heb je wat extra mogelijkheden. Zoals quotes van mensen, vragen die bijvoorbeeld zijn gesteld. Maar je kan er ook video’s, interviews, of andere videoclips in verwerken. Dat laatste wordt bijvoorbeeld altijd gedaan in een gemeente waar ik iedere maand kom. Vast in het recept voor de dienst staan 2 of 3 videoclips. Ze helpen op een creatieve of juist emotionele manier het thema te ondersteunen.

3. Interactie tijdens de preek

Dit is een spannende natuurlijk. Zeker als je niet gewend bent aan interactie tijdens een preek. Bij mij mag je praten, vragen stellen en reageren. Dus is een stap richting een extra manier om te reageren via Twitter of Facebook geen vreemde. Volgens mij moet je dit wel goed uitdenken (check ook het artikel “Twitter op het grote scherm“)

Een goed idee zou zijn om te kijken of je internet toegang kan regelen voor de mensen in de zaal. Zodat het online gesprek kan plaatsvinden. 

PS: In een gemeente in Deventer hebben ze een eigen applicatie ontwikkeld om de boel toch te beschermen (filteren) in wat er getoond wordt op het scherm. Zo zal iedereen ook moeten zoeken naar oplossingen die goed passen.

4. Nabespreken

Een erg gemakkelijk idee is om je preek niet af te ronden maar juist een stelling, een uitdaging of een open einde te gebruiken. Iets waar mensen mee aan de slag moeten of over na mogen denken. Heb je een leuke groep op Twitter of Facebook, dan is dat uitstekend om te gaan gebruiken voor dit stuk. Het helpt om de boodschap te laten zakken of concreet te maken.

[tweet https://twitter.com/#!/baptistendgem/status/179577474382966785]

Wie heeft ervaring?

Ik ben benieuwd naar ervaring. Daarbij niet de ‘speciale evenementen’ zoals een twitterdienst. Maar juist ook als normaal onderdeel van een viering en de verbinding in een kerk. Dus nogmaals, ik zou graag ervaringsverhalen horen!

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -