Als je eenmaal van de vrijheid hebt geproefd

Als je eenmaal van de vrijheid hebt geproefd

3 min leestijd

Als je eenmaal van de vrijheid hebt geproefd

Als je eenmaal van de vrijheid hebt geproefd, wil je niets anders meer.” Dit is wat een Syrische vluchteling zei in een van de reportages over de strijd in Syrië. Wat is het om niet te kunnen beschikken over je eigen doen en laten, je eigen leven. Dat alles wordt gecontroleerd door iets of iemand anders. Wat is het om niet vrij te zijn?

In Nederland sterft de generatie uit die een vijandige bezetting kent. Maar wat denk je van mensen die leven in Syrië, Egypte, Afghanistan, Congo, Mali, Bahrein, Yemen, Cambodja, Birma… En dan nog maar te zwijgen van al de mensen die door bijvoorbeeld de maffia worden gecontroleerd. Sommigen van hen weten niet eens wat het is om vrij te zijn. Vrij om te kiezen, vrij om te doen. Het streven naar de vrijheid gaat overal gepaard met grote offers.

Dans, de oorlog is voorbij

Dit liedje “Dance, the war is over” van Handsome Poets vind ik nog steeds aanstekelijk. Lekker uitbundig de vrijheid vieren. Want er is geen oorlog meer. Ik was vorige week dan wel niet op Flevo Festival maar dit liedje schalde de hele week wel lekker hard door de kamer.

[ba-youtubeflex videoid=”9_gdX_q3UTI”]

Oorlog en vrijheid in de Bijbel

Dit hele thema van oorlog en vrijheid is taal die in de Bijbel vaak wordt gebruikt. De mens is blijkbaar gevangen door de zonde:

Titus 2:14 Hij heeft zichzelf voor ons gegeven om ons van alle zonde vrij te kopen, ons te reinigen en ons tot zijn volk te maken, dat vol ijver is om het goede te doen

Blijkbaar kan de mens zich vrij voelen zonder werkelijk vrij te zijn. Misschien omdat de vrijheid nog nooit is geproefd. Vrij zijn van zonde, van machten van het kwaad.

Johannes 8:34-36 Jezus antwoordde: ‘Waarachtig, ik verzeker u: iedereen die zondigt is een slaaf van de zonde. Nu blijft een slaaf niet voor eeuwig in huis, maar de Zoon blijft wel voor eeuwig. Dus wanneer de Zoon u vrij zal maken, zult u werkelijk vrij zijn.

De ring van kwaad

Het laat me steeds denken aan Frodo die de ring van het kwaad moet gaan vernietigen. De zware last werk zo door dat hij zich op het laatst niets meer kan herinneren hoe het is in de Gouw waar de overheerlijke ontbijtjes worden gegeten, genoten wordt van het goede leven en iedereen onbevangen leeft. Dat is de invloed van het kwaad.

ring Lord of the RingsMaar na de vernietiging van de ring van het kwaad komt opeens alles weer boven. De smaak van aardbeien met slagroom, de prachtige korenvelden, de pul bier in de kroeg.

De vijanden merken direct ook dat de macht verdwenen is. Dit gebeurt er met de legers van Mordor na de vernietiging van de ring:

“De macht die hen voortdreef en met haat en woede vervulde, wankelde, zijn wil werd van hen weggenomen; en nu, kijkend in de ogen van hun vijanden, zagen zij een dodelijk licht en waren bevreesd.”

Kijk de vijand weer in de ogen

Als je eenmaal de vrijheid hebt geproefd, wil je niet anders meer. Als de mens gevangen is in zonde, dan is deze macht gebroken. Kijk je vijand opnieuw in de ogen en zie dat de macht weg is. Waar ben je bang voor? Je bent geroepen om vrij te zijn (Galaten 3:14)! Denk maar weer aan het prachtige leven, aan de onbevangenheid. Het kan, de macht van het kwaad is vernietigd. De vrijheid is begonnen. Geniet van de vrijheid!

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -