kampvuur

Grote verhalen

1 min leestijd

kampvuur

Ik herinner me nog die avond dat ik met tientallen jongeren tijdens een nat weekend in de Ardennen was. Het was een scene die prima zou passen in een boek vol verhalen. We zaten een beetje op te warmen rond het opgestookte haardvuur en een van de leiders begon verhalen te vertellen over vroeger toen zijn vader verhalen vertelde. Hij vertelde ook over zijn reis naar India, alles wat goed ging, maar ook de spannende dingen.

Het gekke met die verhalen is dat ze iets in werking zetten. Een goede verteller brengt je in een andere werkelijkheid. Ze nemen je mee.

Maar… verhalen waarin alleen goede dingen gebeuren zijn best wel saai. Een verhaal moet iets donkers en iets lichts hebben, iets fouts en iets goeds, een sluwe bedrieger en een held. Zelfs verhalen op de kleuterschool moeten iets spannends in zich hebben. Al is het maar de donkere zolder met enge schaduwen.

Waarom houden we zo van deze verhalen? Ik denk omdat iedereen herkent dat dit de essentie van het leven is. Niet alles is goed, niet alles is fout. Lees verder op Alpha-cursus.nl »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -