Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

Geloven in een post-christelijke samenleving

4 januari 2013

lege kerk

Was Europa eeuwen lang een christelijk werelddeel, nu is christelijk geloof marginaal. Op NOS.nl een heel artikel over kerken die moeten worden afgestoten. Een van de tekenen dat het christelijk geloof en overtuigingen steeds minder invloed hebben. Er bestaat ondertussen iets als religie stress, ook heel wat politici en presentatoren hebben er last van. Maar wat verandert er eigenlijk in een post-christelijke samenleving voor kerken en christenen?

  • Kerken zijn niet langer het centrum van de samenleving.
  • Christelijk geloof is de overtuiging van een minderheid temidden van veel andere overtuigingen.
  • Christenen proberen niet meer te regeren, maar juist de maatschappij te beïnvloeden door een andere manier van leven, leven in Gods Koninkrijk.
  • Kerken moeten veranderen van instituut naar een beweging.
  • Christenen kunnen niet meer tevreden zijn met status quo maar zullen meer en meer Jezus radicaal volgen en zichtbaar maken. Al is het vanuit de marge.

Juist deze veranderingen zijn een nieuwe uitdaging voor christenen. Het past bij het anders-revolutionaire karakter van de eerste christenen. Zij stonden niet in het centrum van de macht, niet in het centrum van de maatschappij. Maar de invloed van enorm. Niet door gewapende opstanden en geweld. Ze werden aanhangers van “de Weg” (Hand. 9:2) genoemd, later “christenen” (Hand. 11:26). Dit waren blijkbaar de dingen waar ze aan werden herkend.

Jezus zei: ‘Ik ben de weg, de waarheid en het leven. Niemand kan bij de Vader komen dan door mij. Joh 14:6

Een ander leven, een andere weg die je kiest, een volgeling van Christus, een volgeling van Jezus. Nee, niet onzichtbaar en zonder invloed. Zou mooi zijn als christenen vanuit de marge de plek zouden innemen van deze niet-te-stoppen invloed waarin een unieke gedrevenheid vanuit Gods liefde een unieke weg laten zien. De Weg, de Waarheid, het Leven. O ja, Jezus zelf zei dat Hij dat was :)

Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
2 Comments
  1. Paul Miller

    Positief stuk. Ik ga er op kauwen en zal ernaar verwijzen. Maar je gaat voorbij aan het fenomeen Geloven 2.0. Er lopen duizenden ex-christenen rond die het geloof beetje bij beetje aan de wilgen hangen en hun eigen ‘ietsïsme’ creëren. Ga je daar nog iets over zeggen? Of staat dat al in je eerdere blogs. Ik lees (natuurlijk) niet alles van je.

God

Geloven in een post-christelijke samenle…

door Wouter van der Toorn Leestijd: 1 min
2