Luciano Floridi

Het Zettabyte Tijdperk

1 min leestijd

Luciano Floridi

In een interview in Trouw legt Luciano Floridi uit hoe onze (digitale) realiteit er uit ziet. En welke ontwikkelingen er gaande zijn. Hij is hoogleraar Informatie- en Computer-ethiek, misschien wel dé expert op het gebied van IT en filosofie. Een paar gedachten uit het lange artikel:

Exaflood

… De afgelopen vijf jaar hebben we als mensheid zo’n 1600 exabytes aan informatie afgescheiden, vastgelegd op papier, film, dvd, harddisk of chip. Dat staan gelijk aan tien keer de totale hoeveelheid data die de mensheid produceerde vanaf de uitvinding van het schrift tot aan de komst van de computer. Naar verwachting komen er de komende drie jaar nog eens 6400 exabytes bij. “Welkom in het Zettabyte Tijdperk“.

Zijn we verslaafd aan Internet?

… Dingen als smartphones of sociale media zijn niet goed of fout, maar een realiteit. Internet is simpelweg de manier waarop de mensheid zich ontwikkelt. Als de elektriciteit uitvalt, worden we meteen weer het Stenen Tijdperk ingeslingerd, zoals tijdens de storm in New York. Zijn we verslaafd aan electriciteit? Misschien. So what?

Ontwikkelingen in 2013

… De wereld zal nog veel meer wired worden. Ik verwacht dat in 2013 allerlei mensen tot het besef zullen komen dat je nog véél meer dingen met elkaar kunt verbinden: je koelkast met een supermarkt, je auto met een benzinestation, je oude dvd’s met een online-collectie van films. Ik verwacht ook dat de vijf grote ‘zussen’ (Apple, Amazon, Facebook, Google en Microsoft) de concurrentie zullen aangaan op de nieuwe markt van massale online-educatie, die openstaat voor iedereen.

Lees het hele artikel op trouw.nl »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -