Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

Maakt internet ons dommer?

16 januari 2013

maakt internet ons dommer?

Maakt Internet ons dommer? Deze vraag wordt regelmatig gesteld. Want we zijn tenslotte niet meer gewend om zelf informatie te onthouden, op te slaan in ons brein, maar om altijd naar informatie te zoeken op het Internet. Neemt daardoor ons vermogen af om informatie op te slaan? Dat is wel wat je zou kunnen afleiden uit recent onderzoek. Interessant daarbij is wel het fenomeen dat Internet voor een nieuwe generatie een soort extensie van het geheugen wordt”

In een onderzoek in 2011 kregen 60 jongeren 40 verschillende feiten te horen (zoals “het oog van een struisvogel is groter dan zijn hersenen”). Deze feitjes moesten ze opschrijven in een computer. De helft van de jongeren kreeg te horen dat ze later beschikking zouden hebben over het bestand met hun notities. De andere helft kreeg te horen dat het bestand zou worden gewist. Deze laatste groep wist zich veel meer te herinneren van de feiten. De andere groep deed er niet eens moeite voor om feiten te onthouden.

Misschien is het omdat we niet meer schrijven maar bijna altijd gebruik maken van het toetsenbord dat we minder goed kunnen onthouden. Want uit ander onderzoek blijkt dat de informatie die we op de ouderwetse manier schrijven met pen en papier het beste kunnen onthouden.

De technologische veranderingen hebben interessante effecten op hoe we functioneren. We worden er niet per sé dommer van (al zijn er mensen die dat suggereren) maar we gebruiken ons brein op een andere manier.

Bron: Scientific American »

Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
0 Comments

Maakt internet ons dommer?

door Wouter van der Toorn Leestijd: 1 min
0