Facebook goed voor eigenwaarde

Facebook goed voor gevoel eigenwaarde

1 min leestijd

Facebook goed voor eigenwaarde

Oké, hier het nieuwe en op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde advies: wil je je beter voelen? Check regelmatig je Facebook profiel. Dat is anders dan vaak wordt aangenomen. Want vaak wordt namelijk gedacht dat Facebook je juist minderwaardigheidsgevoelens zou geven.

Hoe werd het onderzocht

Om deze stelling te bewijzen werd een onderzoek gedaan waarbij mensen negatieve feedback kregen op een toespraak die ze moesten houden. Mensen die een negatieve reactie hadden gekregen hadden meer de neiging om hun Facebook te checken. En ze schoten minder in de verdediging nadat ze hadden gefacebooked (bron)

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de invloed van sociale netwerken op de maatschappij, onze communicatie, onze persoonlijkheid. Facebook blijkt belangrijk te zijn voor veel mensen om bevestiging te ontvangen. En bevestiging is een onmisbaar ingrediënt voor een gezond mens.

Facebook maakt duidelijk wat ik belangrijk vind

Facebook geeft je de mogelijkheid om je eigen sociale waarden en relaties duidelijk te maken. Welke vrienden zijn belangrijk voor je, welke thema’s gaan je aan het hart, waar ben jij enthousiast over. Daarbij… als je Facebook checkt zie je gelijk weer vrienden en relaties die (in mindere of meerdere mate) belangrijk voor je zijn.

Over dit onderzoek is trouwens in maart 2013 gepubliceerd in “Personality and Social Psychology Bulletin (bron)

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -