Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

Wat we 24 uur later nog weten...

23 maart 2013

Wat weet je na 24 uur nog?

Wat weet jij nog na 24 uur? Een goede vraag voor iedereen in het onderwijs, in een mentor of coachingsrol, iedere jeugdleider, iedere predikant, voorganger en spreker:

 • Horen: 5%
 • Lezen: 10%
 • Audiovisueel: 20%
 • Demonstratie: 30%
 • Discussie: 50%
 • Doen: 75%
 • Uitleggen en toepassen: 90%

Oftewel…

Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
4 Comments
 1. Tiny Noordijk

  Je had het over hoe lang je iets onthoudt. Maar je kunt dingen ook combineren. Ik ben niet zo’n hoogvlieger als het om leren gaat, maar als ik in een lesboek lees, probeer ik het in plaatjes voor me te zien… En ik heb gemerkt dat ik het nog beter onthoud en begrijp, als ik me voorstel hoe ik zelf e.e.a. doe. En helemaal als ik me voorstel hoe het eruit ziet in mijn eigen vertrouwde omgeving.Een ander punt is, dat ik – als ik iets geleert heb – iets op papier moet ‘uitleggen’.
  Iets wat je niet noemde en van groot belang is: herhaling-herhaling-herhaling! Als de grond gortdroog is, neemt ze geen water op. Wel als ze regelmatig wat vocht krijgt. Wel, als je een bepaalde les van een lesboek vandaag, morgen en overmorgen relaxed doorleest en er wat over mijmert, is er een goede kans dat het blijft hangen!

Wat we 24 uur later nog weten…

door Wouter van der Toorn Leestijd: <1 min
4