rijk en arm

Karikaturen, dat werkt het makkelijkste!

2 min leestijd

rijk en arm

Wil je een discussie winnen? Zorg ervoor dat je een karikatuur maakt van iemands overtuiging. Een karikatuur is een satirische tekening van iemand of iets waarbij een onderdeel helemaal over- of onderbelicht wordt. En zo kan je je punt maken.

Als je naar de huidige discussies en debatten kijkt dan bestaat een debat bij de gratie van karikaturen maken. Dus je overbelicht iets enorm. Je aandacht wordt maar naar één punt getrokken. Daar moet je vervolgens het gesprek over hebben.

Karikatuur val

Je komt het gebruik van karikaturen op veel terreinen tegen. Goed om je bewust te zijn van de karikatuur val waar je soms zelf in zit. ‘De politiek is een grote show‘. Ja, dat gevoel heb ik ook wel eens. Maar klopt daarmee de hele politiek niet? Is daarmee iedere politicus een onbetrouwbaar wezen?

Op een heel ander terrein, je kan bijvoorbeeld van de kerk ook het gevoel hebben dat het allemaal een perverse bedoening is omdat er dingen soms heel erg mis gaan (ja, ze gebeuren echt). Maar klopt daarmee de kerk als geheel daarmee niet?

Liever een Clubman

Of wat denk je van een heel ander, kerkelijk thema als Gods zegen en voorziening. Je kan er gemakkelijk een karikatuur maken: “Je hebt van die mensen die dan zeggen dat als je maar bidt om een Ferrari dat je er dan een krijgt”. Oftewel, pas maar op met Gods zegen en voorziening, want dit klopt toch niet?! Want daar zijn allerlei mensen die alleen maar egoïstische motieven hebben. Nou, eerlijk gezegd, ik zit niet op een Ferrari te wachten, veel te lastig in de stad. ‘k Heb liever een Mini Cooper Clubman, maar dat terzijde.

Sterkte!

De kracht van een karikatuur maken is dat je een thema gemakkelijk naast je neerlegt doordat je de ander zijn ‘belachtelijke mening’ haarfijn kan uittekenen. Maar is het niet zo dat een karikatuur bestaat bij de gratie van een verkeerd perspectief?

Ik wens je sterkte om karikaturen te herkennen: in de politiek, in de kerk, in de maatschappij, in relaties, in je eigen denken. Of heb je er al een aantal gevonden? Ben benieuwd!

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -