tips bij het lezen van de Bijbel

9 tips bij het lezen van de Bijbel

3 min leestijd

tips bij het lezen van de Bijbel

Hoe vaak ik de Bijbel lees? Dagelijks. En mijn iPhone helpt me er goed bij. Maar ondanks dat de vorm van papier is veranderd naar digitaal blijft het een mysterieus boek dat niet altijd goed is te volgen. Een belangrijke sleutel voor mij bij het lezen van de Bijbel is dat in het hele verhaal alles wijst naar Jezus. Het verhaal van God met deze wereld is niet compleet zonder Hem. Je zult Hem dus overal in de Bijbel terugvinden.

9 tips die je helpen bij het bestuderen van de Bijbel:

1. Probeer te begrijpen waar het om gaat.

Vaak is de eerste vraag die mensen stellen: “Wat betekent dit voor mij” als ze de Bijbel lezen. Maar een betere vraag is: “Waar gaat het hier over en hoe hebben de mensen het toen begrepen“. Als je deze stap overslaat ga je stunten met allerlei betekenissen waarvan je te gemakkelijk uitgaat. Dus neem de tijd voor deze stap.

2. Bidt voordat je de Bijbel gaat lezen.

Misschien is dit logisch voor je, of lijkt het een overbodige stap. Maar het is een onmisbare stap. Want door dit bijzondere boek communiceert God. Hij wil zichzelf aan je laten zien. De Heilige Geest helpt om te begrijpen waar het om gaat.

3. Maak een plan.

Ik hou er zelf van om de Bijbel te lezen aan de hand van Common Book of Prayer, eerder heb ik een chronologisch leesplan gebruikt. Deze leesplannen zijn ook in de verschillende apps voor je smartphone en tablet beschikbaar met apps als YouVersion en OliveTree. Leg je erop toe om te beginnen en vol te houden!

4. Lees teksten in de context.

Soms kan je een dag doen met een tekst van de dag, maar een tekst kan je pas begrijpen als je weet waar deze staat en wat de context is van de tekst. Dus de omliggende teksten, hoofdstukken en het boek waarin het geschreven staat.

5. Laat de Bijbel de Bijbel uitleggen.

Dit is een oud principe, een belangrijke. Het Oude Testament kan je niet begrijpen zonder het Nieuwe Testament. Andersom gaat het ook op. Het is Gods boek. Laat de uitleg aan Hem over.

6. Zorg dat je altijd wilt blijven leren.

Er blijft altijd wat te leren over. Je moet je zorgen maken als je op een punt komt waarin je denkt dat je alles weet en snapt. Door de tijd heen moet je afrekenen met oude gedachten en overtuigingen. Door de tijd heen leer je nieuwe dingen over God. Het helpt om te leren om altijd vragen te stellen. Eenvoudige vragen. Moeilijke vragen. Altijd weer.

7. Geef God de ruimte om te spreken.

Het is niet alleen maar kennis wat je opdoet met het lezen van de Bijbel. Maar het is een gesprek van God met jou. Als je goed luistert merk je dat Hij spreekt. En ook heel persoonlijk.

8. Geef het de tijd.

Nee, je moet het niet overhaasten. Lees de tekst, vers voor vers. Hoe meer je de tijd neemt, hoe meer de Bijbel tot leven komt.

9. Wees als een leerling.

Wees trouw aan het leren. En als je het lastig vind, doe het samen met een vriend of vriendin. Of vraag iemand die je helpt in het leven met God. En helpt in het bestuderen van de Bijbel.

Laten zij de HEER loven om zijn trouw,
om zijn wonderen aan mensen verricht,
wie dorst had, gaf hij te drinken,
wie honger had, volop te eten. Psalm 107:8-9

Ik hoop dat je verliefd wordt op het Woord en je liefde voor Jezus zal groeien. Dan wordt je pas echt mens, kom je tot je bestemming.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

4 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ex junk/pimp-dealer/golddigger
Ex junk/pimp-dealer/golddigger
10 jaren geleden

Zonder God kom je niet op je bestemming, altijd loop je tegen een doodlopende punt aan. Het was altijd anders de bedoeling, en elke ander manier om wat te zijn , of iets te betekenen zijn altijd op een verassing uitgelopen die niet zo bedoeld was. Nee, ik ben verliefd geworden op God en Zijn Woord en ik zie dat Jezus mij naar mijn ware bestemming leidt door gewoon de vrede te kennen die niemand… Lees verder »

Amtoinette
Amtoinette
Antwoord aan  Ex junk/pimp-dealer/golddigger
9 jaren geleden

Amen ex-junk ect. God doet wonderen (nogsteeds).

Pieter
Pieter
10 jaren geleden

“Dan wordt je pas echt mens, kom je tot je bestemming.”
Wil je hiermee aangeven dat dat niet kan zonder dat ik verliefd wordt op het Woord? En zonder dat mijn liefde voor Jezus zal groeien?
Dus ik ben nu géén echt mens? En bedankt hè!
Weet je zeker dat je dát wil overbrengen? Wat dat is wél wat je schrijft…

Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
Antwoord aan  Pieter
10 jaren geleden

Ergens heb je goed gelezen Pieter. Er is iets heel exclusief in Jezus. Dat is niet een opvatting van mij, maar dat is wat Hij zelf zegt. Bijvoorbeeld: “Ik ben de weg, de waarheid en het leven. Niemand kan bij de Vader komen dan door mij.” Hij heeft het over de weg vaar een volle waarheid die Hij zal wijzen, over ‘leven in volheid’ (of ‘volkomen leven’). Nee, ik zeg niet dat je nu geen… Lees verder »