succesvolle drop-outs

Geen examen, wél succes

2 min leestijd

succesvolle drop-outs

Heb je een diploma nodig om succesvol te worden? Het lijkt misschien wel zo. Je leert niet voor niets zo hard. Waarvoor? Het wordt steeds ingewikkelder voor scholieren en studenten om een goede keuze te maken voor de toekomst. Lukt het niet zo goed met examens? Hier heb ik een bemoediging voor je, want de volgende mensen zijn drop-outs, ze zijn vroegtijdig afgehaakt van hun studie:

 1. Bill Gates
  » de oprichter van Microsoft vond het leuker om aan computers te werken dan te studeren. En een diploma zat er door de drukke zaken niet meer in. Het heeft hem geen windeieren gelegd.
 2. Michael Dell
  » de baas van een van de grootste computerbedrijven ter wereld. Hij studeerde eerst Geneeskunde. Maar dat vond hij toch niet zo interessant en knutselde in zijn eigen tijd aan computers. Op zijn 19e stopte hij al met studeren.
 3. John de Mol
  » hij wilde liever profvoetballer worden. Met moeite haalde hij de HAVO en vond studeren niet leuk. Hij begon met plaatjes draaien bij Radio Noordzee. Het is hem daarna best goed gegaan.
 4. Annemarie van Gaal
  » deze zeer succesvolle zakenvrouw dacht op de middelbare school vooral waar ze zo snel mogelijk het meest mee kon verdienen en begon als directie secretaresse. Mooi verhaal hoor. Lees dit interview met haar (pdf).
 5. Richard Branson
  » zijn docenten dachten dat hij een carrière in de gevangenis zou gaan slijten. Leren was moeilijk en hij heeft dislectie. Maar dat zit hem niet in de weg om een van de rijkste mensen ter wereld te worden. Hij is baas van o.a. Virgin Group.
 6. Reinout Oerlemans
  » begonnen in Goede Tijden Slechte Tijden maar nu een van de grootste mensen uit de TV en film business in Nederland. Hij begon enthousiast aan een studie rechten maar werd van de straat geplukt om mee te spelen in de eerste Nederlandse soap-serie.
 7. Ingvar Kamprad
  » Hij was blij dat hij kon stoppen op zijn 17e met studeren. De gift die hij voor zijn schoolprestatie kreeg van zijn vader gebruikte hij voor de oprichting van zijn eigen bedrijf: IKEA.

Er zijn veel meer namen te noemen. Denk aan Mark Zuckerberg, de baas van Facebook en Steve Jobs, de oprichter van Apple. Waar zit de sleutel van hun succes? Ik denk niet dat er een gouden formule te vinden is. Wel hebben ze allemaal een gedrevenheid en een hoge mate van eigenwijsheid.

[ba-youtubeflex videoid=”hzBCI13rJmA”]

O ja, als je nog verder moet met je examen: succes ermee!!

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -