bidden als je boos bent

De kracht van gebed wetenschappelijk onderzocht

2 min leestijd

bidden als je boos bent

Ben je boos op  een vriend? Ga bidden. Serieus. Je hart wordt anders en er komt ruimte voor vergeving. Dat wordt in de kerk natuurlijk vaak gezegd, maar het is ook wetenschappelijk onderzocht.

Gebed zorgt ervoor dat je meer op de ander gericht bent in plaats van op jezelf. Volgens onderzoek meer dan mensen die niet voor de ander bidden als ze boos zijn. Dit zijn een aantal van de resultaten uit het onderzoek dat werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift “Personal Relationships”:

Uitkomsten

  • Deelnemers die vaker baden voor een partner of vriend waren minder wraakzuchtig bij het bespreken van iets irritants dat de ander had gedaan.
  • Deelnemers die vaker baden voor een partner waren opvallend meer vergevingsgezind dan de deelnemers die de opdracht hadden gekregen om meer positief over een partner of vriend.
  • Deelnemers die de opdracht hadden gekregen te bidden voor een partner of vriend na kwetsend gedrag waren meer bereid om samen te werken met een partner of vriend dan de deelnemers die juist samen moesten praten over God.
  • Deelnemers die baden voor een partner of vriend op de dagen dat ze ruzie hadden hadden meer de bereidheid om te vergeven dan de deelnemers die niet gingen bidden op de dagen van de ruzie.
    Meer resultaten op sciencedaily.com »

Ander hart

Het is dan nu wetenschappelijk onderzocht, maar natuurlijk weet iedereen die besloot om te bidden als het even heftig is in een relatie dat je hart daardoor anders wordt. Er is ruimte voor vergeving, ruimte voor inbinden, minder behoefte om je gelijk te halen.

Laat onder u de gezindheid heersen die Christus Jezus had. Hij die de gestalte van God had, hield zijn gelijkheid aan God niet vast, maar deed er afstand van. Filippenzen 2:5-6

Contact met de hemel

Wat je doet met bidden is dat je jezelf aansluit op het hart van God. Zo wordt Gods hart ook in jou zichtbaar. Het hart van God werd helemaal zichtbaar in Jezus. Het lijkt onmogelijk om te doen, te zijn als hem. Maar gebed is zo’n ongelofelijk bijzondere handeling… Je raakt dan hier op aarde de hemel aan. Of misschien is het wel andersom.

Kan jij het?

Zeg, lukt het jou eigenlijk om te bidden als je boos bent?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

3 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Patrick Trommelen
Patrick Trommelen
9 jaren geleden

Ik ben het er niet helemaal mee eens. Ik vraag mij af of het onderzoek wel goed is gedaan? Mensen die biddden, gelovig of niet, hebben al reeds het hart van vergiffenis en zijn al vaker van zichzelf meer met anderen bezig dan met zich zelf. Het echte bidden in geloof kan alleeen als je de gave van het geloof hebt verkregen en dat door niemandd anders dan De Helige Geest. En dan nog is… Lees verder »

Berry Wursten
Berry Wursten
Antwoord aan  Patrick Trommelen
8 jaren geleden

Is het gebed om geloof dan geen echt gebed. En komt het gebed om geloof niet vaak samen met het gebed om vergeving (voor je eigen zonden en die van anderen naar jou). Wat dat betreft is het gebed niet alleen voor de gene met de gave van geloof maar ook voor de gene die het nog niet kent. ( niet dat de heilige geest dan nog niet aan het werk is). Ook God zegen… Lees verder »

Michiel
Michiel
11 jaren geleden

Interessant onderzoek. Hier nog een link naar het werkelijke artikel: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1475-6811.2012.01411.x/pdf