it's a girl (documentaire)

Ongewenst en vermoord omdat je een meisje bent

2 min leestijd

Voor ik deze documentaire zag wist ik vaag dat het zo was. Er zijn grote delen in deze wereld waar je als meisje niet gewenst ben vanwege allerlei culturele en religieuze overtuigingen die meisjes als minderwaardig en minder waardevol zien. Met als gevolg dat in de stilte miljoenen meisjes worden geaborteerd en vermoord.

[ba-vimeoflex videoid=”75941525″]

Mijn probleem toch niet?

Zelf zit ik soms met thema’s als dit in mijn maag. Ze lijken een probleem van een andere wereld. Het raakt me niet persoonlijk. Toch geloof ik in gerechtigheid en vrijheid. Is het niet zo dat juist het christelijk geloof juist als eerste hier een antwoord op zou moeten geven? Want zijn mannen en vrouwen niet beide naar Gods beeld geschapen en waardevol? Maar nogmaals… ik vind het ingewikkeld.

Er zijn te weinig tranen om huilen voor ieder meisje dat is vermoord.

Vanuit de politiek zou dit op de agenda moeten worden gezet. Opstaan tegen onrecht, opstaan voor het zwakke, opstaan tegen wrede ongelijkheid, opstaan voor recht.

De documentaire

it’s a girl vertelt het schokkende verhaal van de vermiste, geaborteerde en vermoorde meisjes in India en China. Het verhaal van vrouwen die lijden onder extreem geweld vanwege de bruidsschat-traditie. Vrouwen die dapper het leven van hun dochters proberen te redden, maar ook vrouwen die hun dochters vermoord hebben, omdat ze alleen maar zoons willen. Tientallen miljoenen meisjes zijn vermist. Sommige bronnen spreken van wel 200 miljoen.

In it’s a girl plaatsen experts en activisten uit diverse landen van over de hele wereld de verhalen in hun context en laten zien wat er moet gebeuren om deze schending van mensenrechten, deze gendercide tegen te gaan.

Probeer deze documentaire te kijken. Wat kunnen we aan deze problematiek doen?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -