een plek voor rust

Leren luisteren in een snelle tijd

3 min leestijd

We leven in een snelle tijd. Hele snelle tijd. Snel internet, snelle economie, hoge snelheids treinen, zelfs het eten is snel. Onze manier van luisteren is er niet bij achter gebleven. Snel praten en snel luisteren. Alhoewel…

een plek voor rust

We babbelen een boel, maar kan je eigenlijk wel ‘snel luisteren’? Het rennen van afspraak naar afspraak, van school naar huiswerk naar sport en feestje. Van vergadering naar meeting naar privé en hobby en nog meer dingen. Ondertussen schakelen tussen vijf WhatsApp gesprekken, Facebook in de gaten houden, je Twitter stroompje gaande houden… Het helpt niet altijd mee aan goede vriendschappen en relaties. Een gezond (en bijbels) uitgangspunt is:

Ieder mens moet zich haasten om te luisteren, maar traag zijn om te spreken, traag ook in het kwaad worden. (Jakobus 1:19).

Snel luisteren kan wel. Maar niet in de zin van weinig tijd eraan geven. Wel in de zin van ‘er zo snel mogelijk mee beginnen’. Dus haast je om te luisteren. Dat is iets anders als overhaast luisteren. Maar dat luisteren, hoe doe je dat? Hier een paar dingen om aan te denken.

Maak tijd voor vriendschappen en ruimte voor vragen

De mooiste herinneringen die ik heb zijn de momenten dat ik tijd had. Niets dat op me wachtte en waarin er tijd was. Deze momenten komen vaak niet vanzelf. Tijd waarin we op een terrasje zaten te kletsen en het vanzelf donker werd. De tijd waarin ik met een vriend uren naar de sterren lag te kijken. De wandelingen met het gezin. We hadden tijd. En er was niets dat op ons wachtte.

Onverdeelde aandacht

Tijd maken voor relatie is ook exclusieve aandacht aan de ander geven. Voor gezonde vriendschappen is het goed om geen Whatsapp gesprek te laten storen, geen DM via Twitter en geen Facebook chat. Alles uit.

Had ik al gezegd dat rust niet vanzelf komt?

Luister tussen de regels door

Veel tijd gaat op aan bespreken van dingen die je meemaakt, problemen, interesse of kritiek. Vaak zonder al te veel diepgang en zonder veel na te denken. Maar het is zeker niet altijd onschuldig. Voor je het weet zit er zand in het gesprek en in een vriendschap. Luister naar wat er echt gezegd wordt. Luister ook tussen de regels door. Luister met je aandacht op de ander. De echte dingen van het leven, de dingen die er echt toe doen, komen vaak pas aan bod als de ander durft door te vragen.

Laat de twist langs je heengaan

Veel gesprekken over de kerk en geloof zijn, nou, ehm, ahum, hoe zal ik het zeggen, niet altijd even opbouwend en constructief. Dan heb je ook nog (excuus voor de uitdrukking) de gekkies die vreemde dingen over of namens God denken te moeten zeggen. Veel van deze dingen komen van beschadigen mensen. En ze beschadigen andere mensen. Het is de vraag waarom mensen je dingen zeggen over anderen. Laat deze woorden maar gewoon aan je voorbij gaan.

Je kan de ander niet veranderen

Het is niet jouw verantwoordelijkheid om anderen te veranderen. Je kan het niet eens. Soms kan je mensen een goede richting wijzen. Helpen om Gods uitweg te ontdekken. Daar houdt het op. De simpele waarheid is dat de Geest van God mensen pas echt kan veranderen. Wil je echt dat iemand verandert? Begin met bidden.

Hoe luister jij in deze snelle tijd?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ger van den Bos
Ger van den Bos
10 jaren geleden

Luisteren is één van de moeilijkste dingen, maar je kan er door zoveel te weten komen, je bent gauw geneigd om ook wat te zeggen, te vertellen. Maar alleen maar luisteren naar de ander, hem of haar het verhaal laten doen, kan zo verrijken zijn voor beiden . Stil worden voor God, luisteren wat Hij op ons te vertellen heeft. Stille tijd nemen, het is zo belangrijk, klein worden voor onze Schepper. Heer geef ons… Lees verder »