minst populaire boeken van de bijbel

10 minst populaire boeken van de Bijbel

4 min leestijd

Gebaseerd op de statistieken van BibleGateway.com blijkt dat dit de lijst is van de 10 minst populaire boeken van de Bijbel. Hieronder leg ik in het kort uit waar deze boeken over gaan.

10 least popular books of the Bible

10 minst gelezen bijbelboeken

Waar gaan die boeken van de Bijbel eigenlijk over? Hier een kleine inleiding op de 10 minst populaire boeken van de Bijbel

10: Jona

Wie kent het verhaal van Jona en de vis niet? Het boek Jona is een profetisch boek. Maar het gaat slechts over één profetie: de stad Nineve zal over 40 dagen worden verwoest. De rest van het verhaal gaat over hoe God zijn aangekondigde straf niet uitvoert na de inkeer van de stad. Lees het boek Jona online »

9: Joël

Kort nadat een verwoestende sprinkhanenplaag Israël heeft getroffen spreekt Joël zijn profetieën uit. Het is een kort profetisch boekje dat verrassende profetieën bevat zoals over de uitstorting van de Heilige geest (Joël 2:28-32). Joël wil er voor zorgen dat de mensen berouw tonen over hun afgodendienst en zich tot de Heer richten. Het verbond moet in hun hart worden vernieuwd! Lees het boek Joël online »

8: Judas

Het boekje Judas is van de hand van de broer van Jakobus (en ook broer van Jezus). Je kunt het vinden als een-na-laatste boekje van de Bijbel, vlak voor Openbaring. Het is slechts één hoofdstuk lang. Hij zou willen schrijven over verlossing, maar waarschuwt vooral tegen dwaalleer. Lees het boek Judas online »

7: Sefanja

De prins Sefanja was ook profeet. Hij probeert het volk ervan te overtuigen dat ze zich moeten afkeren van afgoderij en waarschuwt voor de komende ‘dag van de Heer’. Dat betekent dat er een oordeel over Juda zal worden geveld. Naast het aangekondigde oordeel belooft hij ook dat God alle dingen zal herstellen! Lees het boek Sefanja online »

6: Filemon

Maar weinig mensen blijken deze brief van de apostel Paulus te lezen. Het is een briefwisseling tussen Paulus en de eigenaar van de weggelopen slaaf Onesimus. Deze Onesimus heeft Paulus leren kennen en is christen geworden. Paulus stuurt hem echter, samen met deze brief, terug naar zijn eigenaar. Een prachtig verhaal! Lees het boek Filemon online »

5: Haggai

Haggai is één van de teruggekeerde ballingen uit Babylonië. Na 70 jaar mogen de Israëlieten terugkeren naar het beloofde land. Haggai geeft het bevel van de Heer door om de verwoeste tempel te herbouwen: de mensen bouwen fraaie huizen voor zichzelf, maar niet voor de Heer. Daarom ontbreekt het hun aan zegeningen en voorspoed. Lees het boek Haggai online »

4: 3 Johannes

De derde brief van de apostel Johannes is een persoonlijke boodschap aan zijn vriend Gajus en een waarschuwing tegen een praatjes rondstrooiende figuur, genaamd Diotrefes. Lees 3 Johannes online »

3: 2 Johannes

De tweede brief van de apostel Johannes legt weer de nadruk op liefde, zoals hij dat ook deed in zijn eerste brief. Het is een herhaling van deze belangrijke boodschap, en het herhaalt het gevaar van het ontkennen dat Jezus als mens kwam – en nog steeds, door zijn Geest, in ons komt. Lees 2 Johannes online »

2: Nahum

Nahum leefde in de zevende eeuw voor Christus en profeteerde over de verwoesting van Nineve. Nineve is niet meer te redden; ze heeft een dodelijke wond opgelopen: ‘Ik zal een graf voor je delven, verachtelijk ben je’ (Nahum 1:14).  Het boekje is een behoorlijk wreed boekje, wat misschien de reden is dat het het op een na laatste plaats is van minst populaire bijbelboeken. Lees het boek Nahum online »

1: Obadja

Het minst gelezen bijbelboek kent ook slechts één hoofdstuk. Het is een profetie tegen Edom, omdat dat volk heeft toegekeken en Israël niet te hulp is geschoten toen een indringer op het toneel verscheen. En de berg Sion zal weer een heilige plaats zijn voor wie er zijn toevlucht zoekt. Lees het boek Obadja online »

Waarom deze boeken?

Er zijn verschillende redenen voor te vinden. Als ik er zelf zo naar kijk dan zie ik een paar dingen, maar dat is ook slechts een gissing:

Korte bijbelboeken

Al deze bijbelboeken zijn korte boeken. Dus in de statistieken doen ze ook maar erg weinig mee.

Onbekende tijden

Vooral de kleine profeten gaan over een tijd waar we én weinig van weten én waarvan we de cultuur slecht begrijpen. Veel gaat over de koninkrijken uit de tijd, politieke spanningen, straffen van God.

En jij, welke boeken hiervan heb jij nog nooit (bewust) gelezen?

Bron: overviewbible.com »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

3 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
liannne
liannne
9 jaren geleden

slaat nergens op iedereen heeft een andere mening de 1 leest haggai wel en de andere niet en zo is het ook met lukas en markus

liannne
liannne
Antwoord aan  liannne
9 jaren geleden

de 1 leest die wel en de andere niet
dat moest er nog bij :)

Nico aan den Toorn
Nico aan den Toorn
10 jaren geleden

Ik lees de Bijbel altijd van voor naar achter door, gewoon hoofdstuk voor hoofdstuk. Dat is de eenvoudigste manier om zeker te weten, dat je alles in de Bijbel gelzen hebt. Ik heb dat inmiddels al de nodige keren gedaan, gebruik makend van diverse vertalingen.