Steve Jobs

Steve Jobs over creativiteit

2 min leestijd

Steve Jobs

Wat maakt nu dat iemand creatief is en de ander minder? Nancy Andreasen, een neurowetenschapper die tientallen jaren heeft besteed aan het bestuderen van creativiteit, schrijft:

Creative mensen zijn beter in het herkennen van relaties, het maken van associaties en connecties, en het bekijken van dingen op een originele manier – dingen zien die anderen niet kunnen zien. … Het kan gevaarlijk zijn om veel ideeën te hebben. Een deel van wat er gebeurt als je al die verbanden ziet is dat je erachter komt dat niet al die verbanden in werkelijkheid ook al bestaan.

De grote man achter het Apple concern, Steve Jobs, legt tijdens een interview uit wat creativiteit volgens hem eigenlijk is. Briljant in hoe gewoon en ongewoon het eigenlijk is:

Creativiteit gaat gewoon over het verbinden van dingen. Als je aan creatieve mensen vraagt hoe ze iets deden, voelen ze zich een beetje schuldig omdat ze niet echt iets deden, ze zagen gewoon iets. Het wordt het na een poosje gewoon duidelijk. Dat komt omdat ze in staat waren om eerdere ervaringen te koppelen en iets nieuws eruit te ontwikkelen. De reden waarom ze dit konden doen is omdat ze meer ervaringen hebben of ze hebben meer over hun ervaringen nagedacht dan andere mensen. Helaas is dat slechts zeldzaam aanwezig. Heel wat mensen in onze industrie hebben geen brede en diverse ervaringen. Ze hebben dus de puntjes niet om te verbinden en komen met een lineaire oplossingen zonder een breder perspectief op het probleem. Hoe breder iemands begrip van de menselijke ervaring, hoe beter iemand zal ontwerpen.

Oftewel, je hebt niet alleen kennis nodig. Maar juist ook ervaring. Dus bij training en onderwijs zou dan ook een belangrijkere hoeveelheid aandacht moeten komen voor het opdoen van ervaring.

Bron: farnamstreetblog.com »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -