Computer toetsenbord

Hoe maak je nu veiliger internet?

2 min leestijd

Safer Internet Day… Op 10 februari wordt in tientallen landen aandacht besteed aan een veiliger internet. En hoe krijg je veiliger internet. Je kan denken aan allerlei wetgeving en technische middelen. En natuurlijk heeft het daar ook mee te maken. Maar het heeft misschien wel vooral met bewustzijn te maken.

kind op internet

Veel diensten en apps nemen we te eenvoudig aan. Het lijkt logisch om gratis te kunnen Facebooken, gratis op Internet informatie te kunnen zoeken. Maar ook is het steeds handiger om gratis Wifi te gebruiken als je even op een terrasje zit, in de stad rondloopt of in de trein zit. Maar is dat allemaal wel zo veilig?

Bij veel apps die we op onze smartphone zetten nemen we meestal niet eens de moeite om de kleine lettertjes te lezen voor we akkoord gaan met de voorwaarden. Zo kunnen we voor de gekste dingen ongewild toestemming geven. De kleine lettertjes van de Messenger-app geven Facebook zelfs toestemming om je ongezien af te luisteren en te begluren (bron).

Luister ook mijn bijdrage aan “één vraag” in de rubriek Sandwich op Groot Nieuws Radio.

Dus veiligheid op Internet gaat vooral over bewust omgaan met het internet. Niet zomaar ergens registeren, altijd goede wachtwoorden gebruiken zonder deze te hergebruiken (dus overal dan toch weer hetzelfde wachtwoord te gebruiken), niet zomaar op open Wifi inloggen, etc.

Als ouders zou omgang met Internet een terugkerend gesprek moeten zijn met de kinderen. Dus praat maar over waar je wel kijkt en waar niet. Wat veilig en betrouwbaar is en wat niet (en hoe kan je dat eigenlijk weten?) In het onderwijs zou daar wat mij betreft ook veel meer aandacht voor mogen komen.

Oftewel… een veiliger internet begint bij jezelf.

Check ook saferinternetday.nl »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -