hypocriet

Waarom studenten steeds minder met de kerk hebben

3 min leestijd

In de Huffington Post staat vandaag interessant lijstje met redenen waarom steeds minder studenten onderdeel uitmaken van de kerk of kerkdiensten bezoeken. Dit zijn de belangrijkste redenen, waarbij zowel studenten met en zonder religieuze achtergrond zijn bevraagd. Opmerking vooraf: dit gaat om de Amerikaanse context, maar er zitten zeker leerpunten in voor de Nederlandse situatie.

hypocriet

  1. Het naar de kerk gaan was nooit een onderdeel van het leven, ook niet toen ze jonger waren. Dus er is ook geen overtuiging geweest dat het belangrijk is.
  2. Hypocrisie was een grote reden. Veel kerkelijke leiders en leden van kerken hebben we een mooie boodschap, maar brengen deze òf niet in zelf in de praktijk (practice what you preach) òf hebben een grote veroordelende houding. En studenten hebben, volgens mij net als ieder ander, geen zin om veroordeeld te worden.
  3. Te weinig vertrouwen in de kerk. Dat komt vooral door grote schandalen die de kerk spelen en speelden. En wat het nog erger maakt is de manier waarop kerken omgaan met schandalen (door bijvoorbeeld lang te zwijgen, zaken in de doofpot proberen te stoppen, etc). En zelfs als de zaken in de openbaarheid werden gebracht, dan nog werd er te slap mee omgegaan, zeker als je het vergelijkt met wat je als gewone mensen zou verwachten.
  4. Er is een grote tegenstelling tussen religie en wetenschap. Hoe meer studenten kennis opdoen van andere geloofstradities, hoe meer ze vragen gaan stellen bij hun eigen religie of kerkgenootschap: is dit wel de ware religie? Deels is het ook het effect van een veel minder homogene samenleving, maar ook maak je via sociale media meer kennis met andere opvattingen. Is er wel één religie die alle antwoorden heeft? Dat wordt door steeds minder studenten geloofd.
  5. Spiritualiteit wordt belangrijker voor studenten. Dus enerzijds zie je minder betrokkenheid bij de georganiseerde religie, anderzijds zijn studenten meer gericht op spiritualiteit in de praktijk en in kleine groepen (zonder duidelijke centrale autoriteit).
  6. Kerken willen zich niet aanpassen. En dat in een tijd waarin de samenleving snel verandert. Soms is er wel verandering in de kerk, maar gaat dat (te) langzaam. De acceptatie in de maatschappij (bijvoorbeeld van de LGBTQ gemeenschap) is vaak in de kerk ver te zoeken en heerst er in de praktijk nog steeds een vorm van ongelijkheid. Ook de omgang van de kerk met het huwelijk blijft in de beleving van veel studenten ver achter bij de huidige tijd.
  7. Schuld. Er zijn maar weinigen die zin hebben om naar de kerk te gaan om dan vervolgens te horen hoe fout je bezig bent. Studenten werken hard, leren veel, zitten in allerlei college’s. Waarom zou je naar de kerk gaan om alleen maar veroordeeld te worden om hun persoonlijke leven? Er is al stress zat in de samenleving, de kerk hoeft daar niet ook nog aan bij te dragen.
  8. Gemengde huwelijken en relaties. Voor veel studenten is een relatie met iemand van een andere religie of religieuze stroming geen enkel probleem. Het is nog steeds zo dat in sommige kerken dan het lidmaatschap ophoudt als je wilt trouwen met iemand van een andere kerk.

Bovenstaande punten zijn niet mijn persoonlijke mening, maar komen voort uit interviews met studenten. En ergens zit er iets logisch in: behandel de ander zoals je ook graag zelf behandeld zou willen worden. Veel studenten zullen redenen hebben om jouw kerk te verlaten. Misschien gaan ze naar een andere kerk, maar grote kans dat ze nergens meer heen zullen gaan.

Bron: Huffington Post »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

3 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
AFB65
AFB65
8 jaren geleden

Ik denk dat geloof helemaal niet gedragen wordt door gelovigen, maar door mensen die in geloof hun eigen leven gevonden hebben. Wanneer was het voor het laatst dat gelovigen massaal samenwerkten? Dat is WOII, 95% van de duitsers waren gelovig en hebben toen echt samengewerkt. Aan de andere kant ook veel gelovigen die ook samengewerkt hebben. En dan die groepen weer tegen elkaar. Wat is geloof dan eigenlijk nog? Ik denk dat al dat kerkgebeuren… Lees verder »

EJ (Losing Your BFF)
EJ (Losing Your BFF)
8 jaren geleden

Ik vermoed dat er een zeker scheefdenken zit binnen de kerk over de redenen die anderen hebben om niet meer deel uit te maken van hun gemeenschap. Sommigen nemen bijvoorbeeld klakkeloos aan dat ik uit de kerk gestapt ben vanwege problemen met de kerk, terwijl ik alleen problemen had met het geloof an sich. Als iemand uit de kerk stapt, kun je maar 3 dingen de schuld geven: – De kerkgemeenschap – De betrokkene zelf… Lees verder »

ton van't wout
ton van't wout
Antwoord aan  EJ (Losing Your BFF)
8 jaren geleden

Hoewel ik vaak en graag naar een samenkomst ga, vind ik kerkverlating totaal onbelangrijk. Begrijpelijk zelfs! Wat ik wel erg vind is dat mensen God kwijtraken. Dan troost ik me met de zekerheid dat God ALLES wat kwijt ( verloren ) is, weer terugvind en terecht brengt. Hij laat nooit varen wat Zijn hand ooit is begonnen !