man leest een boek

Welke boeken hebben mij geïnspireerd

8 min leestijd

Laatst werd me gevraagd welke boeken me in de afgelopen tijd het meest hebben geïnspireerd. Dat vind ik een leuke vraag, want het is namelijk ook de vraag naar de mensen door wie je je wilt laten inspireren. En als ik mijn lijst doorkijk, dan heb ik best een aantal mooie titels. Ik lees en luister veel Engelse boeken, vandaar de grote hoeveelheid Engelse titels.

1. Geduld met God (Tomas Halik)

Vanaf het moment dat ik dit boek ben gaan lezen had het me te pakken. Deze priester is als atheïst opgevoed in Tsjechië en is later priester geworden. Nu is Tsjechië een van de meest atheïstische landen in Europa. En toch voelt Halik zich er thuis. Hij is voor mij een grote inspiratiebron geworden. Iemand die graag als gelovige in gesprek is met atheïsten. Niet om ze te bekeren, wel om er steeds achter te komen dat we helemaal niet zo verschillen. Leestip: “Tomáš Halík: ‘Het is normaal om twijfels en kritische vragen te hebben over het geloof’” »

Download voor Kindle »

2. The Bible Tells Me So (Peter Enns)

Hoe vaak zeggen christenen niet “ja maar, het staat zo in de Bijbel”. Peter Enns kijkt op een scherpe manier naar deze manier van omgang met de Bijbel. De ondertitel van dit boek is “Why Defending Scriptie Has Made Us Unable to Read It”. Het is een reflectie van zijn eigen spirituele reis. En niet iedereen was er blij mee. Maar ik wel trouwens 😊  Nu is het wachten op een Nederlandse uitgave van dit boek. Zou iedereen moeten lezen wat mij betreft.

Download for Kindle »

3. How To Be Here (Rob Bell)

Rob Bell is een fantastische communicatie en is in staat om grootse thema’s behapbaar te maken. In een van zijn recentere boekjes gaat hij in op het leven in het nu. Niet in het verleden, niet alleen in de toekomst. Het boekje leest als een gesprek met de schrijver. Als je altijd hebt gedroomd om iets te gaan ondernemen, maar je durfde het nooit, dan zou je dit boekje moeten lezen. Ben je ook moe van binnen de lijntjes kleuren, alles op safe spelen? Dit is je titel.

Download for Audible »

4. Accidental Saints (Nadia Bolz-Weber)

Over dit boekje schreef ik eerder een blog. Nadia Bolz-Weber, een opvallende getatoeëerde verschijning, is een behoorlijk onorthodoxe verschijning. Ze is ook iemand ‘met een verleden’. Een die voor gewone christenen een bijsluiter nodig heeft: ze is onaangepast, gebruik gewone mensentaal inclusief krachttermen. Dus dat je het weet. Maar in deze rauwe versie van het evangelie dat ze leeft en preekt vind ik de glans van het evangelie die in veel kerken gemist wordt. Lees ook “God in alle verkeerde mensen” »

Download for Kindle »

5. Post-Traumatic Church Syndrom (Reba Riley)

Reba had afgesproken met zichzelf om 30 religies te proberen voordat ze 30 jaar zou worden. Haar hele zoektocht door christelijke kerken, moskeeën, heksenkringen, goeroe’s, Pinksterkerken, Katholieke kerken, Orthodoxe kerken en ik weet niet meer, beschrijft ze luchtig, emotioneel en regelmatig behoorlijk grappig. Ze is eerlijk in haar vragen, twijfels, ervaringen, geloof en ongeloof. Ook de vraag naar wie God nu eigenlijk is. En omdat ze ook niet meer weet wie of wat God is of zou moeten zijn geeft ze hem (of haar, of het) maar voor het gemak een andere titel: de Godiversum (een samenvoeging van God en Universum). De uitkomst van haar zoektocht zal je verbazen. Maar daarvoor moet je echt dit boekje lezen.

Download for Kindle »

6. Woestijnvaders (Mattias Rouw)

Ik vind het leuk om de schrijver te kennen en de nieuwsgierigheid van hem om in de oude tijden te zoeken naar nieuwe in inspiratie. Wie waren die mannen en vrouwen die hun leven wilden toewijden aan gebeden, goede werken, meditatie en bestudering van de Bijbel. Er zit verfrissende wijsheid van mensen die soms maar weinig woorden gebruikten. Het boek is trouwens prachtig opgezet en werd niet voor niets uitgeroepen tot theologisch boek van het jaar. Aanrader dus.

Bestel via bol.com »

7. Falling Upward (Richard Rohr)

Priester Richard Rohr legt in dit boek uit hoe dat nu eigenlijk zit met geloof uit de eerste helft van je leven en de tweede helft. Ze lijken anders te werken. Of er ergens halverwege je leven een deur is waar je doorheen gaat (of dus niet). Wat er na de deur komt, geloof voor de tweede helft van je leven, is iets heel anders dan de eerste helft, de helft van het geloof van je kinderjaren. Het boek heeft veel duidelijk voor me gemaakt over het proces van verandering waar ik middenin zit.

Download for Kindle »

8. Disarming Scripture (Derek Flood)

Hoe moet je nu eigenlijk de Bijbel lezen? Dat is een grote vraag. De conservatieve benadering vlakt vaak de gewelddadige beschrijving van God af (ten diepste is het liefde), Richard Dawkins gaat er vanuit dat als een deel niet letterlijk te accepteren is je de hele Bijbel maar aan de kant moet leggen. Een liberale benadering van de Bijbel zegt dat je het vooral moet zoeken in lief zijn voor elkaar zonder een oplossing aan te dragen van de moeilijke teksten. De schrijver heeft een voorstel om de Bijbel op een nieuwe manier te gaan lezen. Zoals Jezus dat deed. En daar weten we meer van dan je zou denken. Ik schreef er eerder al een blog over: “De Bijbel op een nieuwe manier gaan lezen” »

Download for Kindle »

9. Gaan we vandaag? (Rachel Held Evans)

Rachel is een bekende Amerikaanse blogger en ze beschrijft vooral haar worsteling met haar conservatieve christelijke roots. Haar boekje “Searching for Sunday” is recent uitgekomen onder de titel “Gaan we vandaag?, een zoektocht naar wat de kerk voor je kan betekenen.” Ze staat zoekt onder andere in de oude sacramenten zoals de doop, het avondmaal en ziekenzalving. En in haar zoektocht gaat het ook over mensen in armoede, homoseksualiteit, wapenbezit. Een mooi boek voor mensen die af en toe (of regelmatig) op zondag liever in hun bed blijven liggen dan naar de kerk te gaan.  Gerelateerd hieraan schreef ik eerder het blog “Een pleidooi voor een open avondmaalstafel

Bestel via bol.com »

10. Losing your Faith, finding your Soul (Anderson)

Wat gebeurt er met je als het geloof van vroeger in je sterft? Wat kan er in de plaats komen van de oude tradities, oude overtuigingen, oude rustpunten. Wat als het oude geloof op een gegeven moment gewoon niet meer werkt? Het kan een ingewikkelde en verwarrende tijd zijn. Maar uit de as en stof van het verdampte oude geloof kan iets nieuws ontstaan.

Download for Kindle »

11. Nacht van de biechtvader (Tomas Halik)

Nog een boek van Tomas Halik, recenter vertaald, maar ouder dan het eerste boek uit deze lijst. Het boek neemt je mee in de innerlijke overwegingen van Tomas tijdens zijn eigen retraites, en zijn werk als biechtvader. Hij heeft het in het boek over bijvoorbeeld het atheïsme van verdriet waar ik een blog over schreef: “Het atheïsme van verdriet“. Maar ook legt hij de vinger op het idee van een soort obsessie voor bloed in het geloof. Hoe komt het dat we in onze christelijk geloof het geweld van bijvoorbeeld de kruisiging bijna lijken te verheerlijken?

Download voor Kindle »

12. Mintijteer (Esther Maria Magnis)

Dit is net een iets ander boek. Het is een autobiografische roman van de Duitse Ester die haar geloof kwijtraakte. Zoveel goede redenen om niet meer in God te geloven. Zoveel verdriet en teleurstelling. Geloof in God is niet gemakkelijk, het is geweldig moeilijk. Waarom blijft God onzichtbaar. En waarom blijft het zo oorverdovend stil? En toch…

Bestel via bol.com »

Verder…

Nog op mijn leeslijst staat het boek “Mijn heldere afgrond” van Christian Wiman. Lees hiervoor ook de recensie in Trouw: ‘God is vaak pijn voor me, geen balsem‘ ».

Verder ligt ook het boek “Is dit onze Vader?” van Hetty Lalleman op mijn bureau. Een boek waarin ze probeert uit te leggen hoe dat nu zit met de gewelddadige God van het Oude Testament. Is dat dezelfde God als de Vader waar Jezus het over heeft?

Het derde boek dat nog ligt te wachten (naast vele andere titels op mijn Kindle trouwens) is “God is goed” van James Bryan Smith. Daarvan weet ik niet precies wat ik moet verwachten

Welke boeken hebben jou het meest op weg geholpen, hebben je het meest aan het denken gezet of zijn de reden geworden dat je wel of niet gelooft?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

3 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mark Huijser
Mark Huijser
7 jaren geleden

“Dus jij wilt niet meer naar de kerk” , Jake Colsen

In dit verband past dit boek behoorlijk goed in dit rijtje. Een feest van herkenning om te lezen, én …. gratis te downloaden: http://www.jakecolsen.com/dutch.html

Oorspronkelijk artikel dat aanleiding gaf tot het schrijven van dit boek: https://www.lifestream.org/why-i-dont-go-to-church-anymore-living-in-the-relational-church-part-6/

Voor mij het begin van de zoektocht …

Groetjes,

Mark

Conny
Conny
7 jaren geleden

Een belangrijk boek voor mij is “Goedemorgen, Heilige Geest” van Benny Hinn. Daarnaast de boeken van Derek Prince, ook het levensverhaal van zijn eerste vrouw. En dan de website van Russell Kellfer. De gedichten “Wait” en “you are who you are for a reason” vind ik ontroerend mooi.

Gertine
Gertine
7 jaren geleden

Zelf ben ik ook erg geïnspireerd door Sara Miles en haar boek ‘Take that bread’. En niet te vergeten de boeken van Barbara Brown Taylor. (Voor mij is het nieuw dat het vrouwelijke schrijvers zijn, in de orthodoxe hoek zijn het altijd mannen :)) maar deze twee zijn vooral zo inspirerend omdat hun boeken door en door autobiografisch zijn op de manier waarop Held Evans en Bolz-Weber dat ook doen. Misschien mooi voor een blog… Lees verder »