Clicky

De meest besproken blogs van 2016

28 december 2016

Aan het einde van het jaar vind ik het altijd een goed moment om terug te kijken voordat ik dit jaar achter me laat. Ook dit jaar is deze website veel gelezen. Welke thema’s hielden de gemoederen bezig en welke artikelen werden veel gedeeld op sociale media? Ik heb ze op een rijtje gezet.

O ja, voor je door gaat klikken, ik heb de afgelopen week mijn blog wat aangepast: meer gericht op leesbaarheid met grotere fonts en weglaten van allerlei afleidende onderdelen. Aan de reactiemodule wordt nog gewerkt, dat is binnenkort op orde. Het nieuwe thema geeft me ook de gelegenheid om meer interactieve verhalen te vertellen. Een eerste eenvoudig voorbeeld is de pagina met de documentaire over vergeving.

Over leven en geloof

Geloof verlaten

7 redenen waarom christenen het geloof verlaten

10 redenen waarom tieners de kerk verlaten

Het blijft een veelgelezen artikel, al is deze al van een paar jaar terug: waarom stoppen christenen met geloven? Eerlijk gezegd begrijp ik dat steeds meer. Al is het soms meer dat mensen niet meer kunnen omgaan met geloof zoals ze zijn opgevoed of zijn ze tegen de muren van de kerk opgelopen.

Genezingstheater

De perfecte genezingsshow

Waarom staat de genezingshype me tegen

Het thema van geloofsgenezing, een hobby van de charismatisch christelijke hoek, heeft soms mijn aandacht omdat er erg vaak misbruik wordt gemaakt van vertrouwen van mensen. Te gemakkelijk worden wonderen geclaimd en krijgen mensen te horen dat ze te weinig geloven als er geen wonderen gebeuren. De waanzin moet stoppen.

Spirituele zoektocht

Alles wat ik niet mocht

Als je niet meer in God kunt geloven

In die God geloof ik niet meer

De Bijbel is je God niet

Een deel van de artikelen gaat over het achterlaten van het geloof van vroeger, het omgaan met geloofstwijfel, de innerlijke botsende werkelijkheden van het leven, de realiteit, de wetenschap, geloof en mystiek. Vooral deze artikelen zorgden voor veel persoonlijke gesprekken van zoekende mensen, gelovig en seculier. Het komende jaar zal ik hier verder over schrijven. Maar ik merk dat er minder de neiging is om de ander maar te overtuigen, al doe ik niet meer mee met veel kerkelijke franje.

En verder

De God van Stef Bos en van Matthijn Buwalda

Een gastblog van zanger Matthijn Buwalda die samen met Stef Bos een liedje had geschreven over de verschillende geloofsbeleving. Mooi, en tof dat Matthijn dit wilde doen.

ADHD: geen ziekte, maar gewoon anders

Ook een blog van een paar jaar terug die veel is gelezen. Toen bij mij een aantal jaar geleden eindelijk ADHD werd gediagnosticeerd was dat geen verrassing. Teveel wordt het echter als een ziekte gezien, iets pathologisch dat moet worden opgelost. Sommigen begonnen er zelfs voor te bidden. Ben je helemaal gek geworden! Het is geen ziekte, en ik wil geen grijze muis zijn.

Handige overzichten

Verder doen ieder jaar de lijstjes het goed, vooral de lijstjes met filmpjes die door kerken gebruikt kunnen worden of op sociale media worden gedeeld. Daarnaast ook de uitleg van hoe dingen werken, zoals het omzeilen van de kopieer-beveiliging van de NBV-vertaling.

Hoe lees je de herziene statenvertaling online en op je mobiel

Hoe lees je de NBV (Nieuwe Bijbelvertaling) online

Bijbel apps voor iPhone en iPad

Filmpjes voor kerst

Beste christelijke films

Beste YouTube filmpjes voor Pasen

Filmpjes voor Goede Vrijdag en Pasen

Andere interessante blog post

  • Waarom staat de genezingshype me tegen05-08-2016 Waarom staat de genezingshype me tegen In de afgelopen weken is er aardig wat aandacht geweest voor de genezingshype die in sommige hoeken van de christelijke wereld aanwezig is. Een paar […]
  • En terug naar het nu30-12-2016 En terug naar het nu Er zijn van die momenten dat ik scroll door mijn lange lijst met aantekeningen voor een volgende blog, een volgende diepe gedachte, het begin van […]
Wouter van der Toorn
<p>Media Innovator / Art Director bij Jesus.net en Internet pastor. Mijn tijd vul ik graag met nieuwe media, geloof, kerk, de Bijbel, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik hier op mijn blog.</p>
2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De meest besproken blogs van 2016

door Wouter van der Toorn Leestijd: 3 min
2