Een redder die niet op je lijkt
Op de website van CNN vond ik de onderstaande verzameling van foto’s met verschillende gezichten van Jezus uit allemaal verschillende culturen. Soms lijkt het erop dat Jezus, een van de meest iconische figuren, slechts te krijgen is in één soort. En hij lijkt verrassend veel een westers product met vaak een westers uiterlijk. Maar vaak wordt hij op een heel andere manier uitgebeeld in andere culturen.
- Diogo Morgado plays Jesus in the 2014 film “Son of God.”
- A painted tile artwork from China at the Church of the Annunciation in Nazareth, Israel, depicts Mary and Jesus.
- Spanish painting on elk hide in the San Jose Mission Church, Laguna Pueblo, in New Mexico.
- British actor Robert Powell portrayed Jesus in a 1977 TV series, “Jesus of Nazareth.”
- An Iranian Muslim Shiite man, acting as Jesus, center, takes part in the annual religious performance of “Taazieh” in the Iranian town of Noosh Abad on November 12, 2013.
- In Kalacha, Kenya, Jesus is portrayed as a black man, and is often painted this way in remote African villages.
- Indian Christian Alan D’Souza portrays Jesus as he carries a cross through a residential area on Good Friday in Mumbai on March 29, 2013. A procession of Indian Christians from all walks of life participated in the march portraying the suffering meted out by Roman soldiers to Jesus on his way to be crucified.
- Women carry a religious painting as hundreds of Roman Catholics march through Warsaw’s downtown demanding more religion in social and political life in Poland on September 19, 2010.
- A mosaic from South Korea at the Church of the Annunciation in Nazareth, Israel, depicts Mary and Jesus.
- This illustration from the BBC Library depicts what scientists believe Jesus might have looked like, based on the skull of a man they found from that time period.
Anders
Het doet me eraan denken dat een redder er misschien sowieso wel heel anders uitziet dan wij. En dat vind ik een verrassende gedachte in een tijd waarin er een neiging is naar het onderscheid maken tussen wij (als zijnde superieur) en zij (de anderen, overigen). Tussen wij uit het westen met de rijke en vrijdenkende cultuur en zij uit verre oorden met simpele ideeën over waarden en normen.
Hobbit
Maar stel je nou eens voor hè dat een redder sowieso anders is dan wij zelf zijn. Tolkien snapte dat denk ik goed toen hij de hobbit Frodo de rol gaf van een redder. Een hobbit notabene, een volkje goedzakken die van het leven willen genieten, zorgeloos en vaak zelfs naief. Geen enorme spierbal gaat redden, maar een hobbit.
Minderbedeelde is onze redder
Vind je het een vreemde gedachte dat een redder zeer waarschijnlijk anders is dan wij zijn? Toch niet. In een van de laatste toespraken van Jezus die opgeschreven staat (Matteüs 25) vertelt hij over water geven aan de mensen die dorst hebben, een jas aan wie naakt is, aan zorg voor een zieke, aan bezoeken van een gevangene. Jezus zei dat als je dat voor de minste zou doen, dat je het voor hem zou doen. Oftewel, hij is de ander, de mindergestelde, de gevangene, de zieke, de naaktloper. In zijn grand finale is de hint van Jezus dat hij te vinden is. Nog steeds. Maar in de ander.
Wij zijn geen redder
Interessant hè: wij zijn geen redder van de minderbeelden, maar die minderbedeelde is onze redder. Of niet een minderbedeelde, maar iemand die niet uit onze eerste wereld komt, maar misschien wel uit de tweede wereld of de derde wereld. Of nog anders: geen christen maar een moslim. Of geen dominee maar een straatkunstenaar.
Misschien kunnen we alleen maar gered worden door de ander en is een redder van ons er per definitie totaal anders. Zou zomaar kunnen.
Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.
PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!
[yarpp]