Jezus zoals hij vaak wordt voorgesteld in Kenia

Een redder die niet op je lijkt

2 min leestijd

Op de website van CNN vond ik de onderstaande verzameling van foto’s met verschillende gezichten van Jezus uit allemaal verschillende culturen. Soms lijkt het erop dat Jezus, een van de meest iconische figuren, slechts te krijgen is in één soort. En hij lijkt verrassend veel een westers product met vaak een westers uiterlijk. Maar vaak wordt hij op een heel andere manier uitgebeeld in andere culturen.

Anders

Het doet me eraan denken dat een redder er misschien sowieso wel heel anders uitziet dan wij. En dat vind ik een verrassende gedachte in een tijd waarin er een neiging is naar het onderscheid maken tussen wij (als zijnde superieur) en zij (de anderen, overigen). Tussen wij uit het westen met de rijke en vrijdenkende cultuur en zij uit verre oorden met simpele ideeën over waarden en normen.

Hobbit

Maar stel je nou eens voor hè dat een redder sowieso anders is dan wij zelf zijn. Tolkien snapte dat denk ik goed toen hij de hobbit Frodo de rol gaf van een redder. Een hobbit notabene, een volkje goedzakken die van het leven willen genieten, zorgeloos en vaak zelfs naief. Geen enorme spierbal gaat redden, maar een hobbit.

Minderbedeelde is onze redder

Vind je het een vreemde gedachte dat een redder zeer waarschijnlijk anders is dan wij zijn? Toch niet. In een van de laatste toespraken van Jezus die opgeschreven staat (Matteüs 25) vertelt hij over water geven aan de mensen die dorst hebben, een jas aan wie naakt is, aan zorg voor een zieke, aan bezoeken van een gevangene. Jezus zei dat als je dat voor de minste zou doen, dat je het voor hem zou doen. Oftewel, hij is de ander, de mindergestelde, de gevangene, de zieke, de naaktloper. In zijn grand finale is de hint van Jezus dat hij te vinden is. Nog steeds. Maar in de ander.

Wij zijn geen redder

Interessant hè: wij zijn geen redder van de minderbeelden, maar die minderbedeelde is onze redder. Of niet een minderbedeelde, maar iemand die niet uit onze eerste wereld komt, maar misschien wel uit de tweede wereld of de derde wereld. Of nog anders: geen christen maar een moslim. Of geen dominee maar een straatkunstenaar.

Misschien kunnen we alleen maar gered worden door de ander en is een redder van ons er per definitie totaal anders. Zou zomaar kunnen.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -